Διεθνή

Μισούστιν παρέλαση: Στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός

Μισούστιν παρέλαση: Στην Αθήνα ο Ρώσος πρωθυπουργός
Μισούστιν παρέλαση: Ξεκινά το πρόγραμμα των εορτασμών για την 25η Μαρτίου με την υποδοχή των επίσημων καλεσμένων, μεταξύ τους και ο Ρώσος πρωθυπουργός.

Μεταξύ των υψηλών καλεσμένων για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου είναι και ο Μιχαήλ Μισούστιν. Γεμάτο είναι το σημερινό πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου, ενώ δεν αναμένεται να λείπουν και οι ανάλογες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω της έλευσης των υψηλών προσκεκλημένων.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μιχαήλ Μισούστιν αναμένεται να αφιχθεί στην Ελλάδα στις 14:00. Σύμφωνα δε με το πρόγραμμα, τον Ρώσο πρωθυπουργό θα υποδεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» . Μισή ώρα αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Ρώσο ομόλογο του στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις.

Μισούστιν παρέλαση: Το who is who του Ρώσου πρωθυπουργού

Γεννημένος στη Μόσχα το 1966, ο Μιχαήλ Βλαντιμίροβιτς Μισούστιν, σπούδασε στο τεχνολογικό ινστιτούτο της ρωσικής πρωτεύουσας προτού αναλάβει κρατική θέση στην Ομοσπονδιακή Φορολογική Υπηρεσία της χώρας. Από το 1998 εργάστηκε ως επικεφαλής της εν λόγω υπηρεσίας προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του και την αγάπη του για τις νέες τεχνολογίες για να εκσυγχρονίσει το φορολογικό σύστημα της Ρωσίας, αυξάνοντας τα κρατικά έσοδα χωρίς να επιβάλει επιπλέον φόρους.

Ένας «σούπερ γραφειοκράτης», όπως τον είχε χαρακτηρίσει το Bloomberg, ο Μιχαήλ Μισούστιν κατάφερε να φέρει όχι μόνο αποτελέσματα, αλλά να δείξει και ένα επικοινωνιακό ταλέντο καταφέροντας να κάνει σχεδόν μόδα την είσπραξη φόρων. Ήταν ο ίδιος ο Μισούστιν που αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το επίτευγμά του να συλλέξει φόρους από τον κοσμοναύτη Πάβελ Βινόγκραντοφ από τον διεθνή διαστημικό σταθμό.

Το 2010 θα αναλάβει καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού φορολογικών θεμάτων, θέση στην οποία θα παραμείνει μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 20202, όταν λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του τότε Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διορίστηκε πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μισούστιν παρέλαση: Η ανάληψη της πρωθυπουργίας

Παρόλο που ήταν σχεδόν άγνωστος στους Ρώσους πολίτες, ο Μιχαήλ Μισούστιν, είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον Ρώσο πρόεδρο. Υπήρξαν και οι δύο προστατευόμενοι του ακαδημαϊκού και μετέπειτα δήμαρχου Αγίας Πετρούπολης, Ανατόλι Σομπτσάκ, ενώ υπήρξε στενός φίλος του πρώην υπουργού Οικονομικών και μεταρρυθμιστή Μπόρις Φιοντόροφ.

Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας, η δημοφιλία του Μισούστιν αυξάνεται στη Ρωσία, καθώς έγινε το κεντρικό πρόσωπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19 στη χώρα του, με τον πρόεδρο Πούτιν να επιλέγει να φύγει από τα φώτα της δημοσιότητας. Στις 30 Απριλίου 2020, ο Μισούτσιν διαγνώσθη θετικός στον ιό SARS-CoV-2 και αναγκάστηκε να τεθεί σε αυτοπεριορισμό για δύο εβδομάδες.

Στη Ρωσία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού είναι μόνον ένα από τα κέντρα εξουσίας υπό το Κρεμλίνο. Το οποίο ενισχύθηκε από τις εκτεταμένες θεσμικές μεταρρυθμίσεις του 2020 και έχει σκοπό να διατηρήσει ανοιχτές όλες τις μελλοντικές επιλογές. Υπάρχει επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο ευρύτερος διοικητικός μηχανισμός της Προεδρίας της χώρας, το ανανεωμένο Κρατικό Συμβούλιο και πολλά άλλα κέντρα εξουσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments