Πολιτική

Μητσοτάκης Μισούστιν: Συνεργασία για ενίσχυση του τουρισμού

Μητσοτάκης Μισούστιν: Συνεργασία για ενίσχυση του τουρισμού
Μητσοτάκης Μισούστιν: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μιχαήλ Μισούστιν. Οι δύο Πρωθυπουργοί έκαναν λόγο για αμοιβαία συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό και την οικονομία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχτηκε σήμερα τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος έφθασε σήμερα στη χώρα μας ως προσκεκλημένος για τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε τον Ρώσο ομόλογό του σήμερα στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου και έκαναν από κοινού δηλώσεις που αφορούν την ενίσχυση του τουρισμού και της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης και εμβολίων, αλλά και αρνητικών τεστ, ώστε το συντομότερο δυνατόν οι Ρώσοι επισκέπτες να έρχονται στη πατρίδα μας χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς». Τόνισε μάλιστα πως «συζητήθηκε εκτενώς η ενίσχυση της ελληνορωσικής οικονομικής συνεργασίας, η τόνωση του διμερούς εμπορίου, η κοινή προτεραιότητα και η αντιμετώπιση πανδημίας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι δεσμοί που ενώνουν Ελλάδα και Ρωσία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε εκτενώς στους ελληνορωσικούς δεσμούς που μετρούν αιώνες πίσω, αναφερόντας ως κοινά στοιχεία την ιστορία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία. «Οι σχέσεις των δυο χωρών μας έρχονται από πολύ μακριά και είναι στο χέρι μας να βαδίσουν και πολύ μακριά γιατί μάς συνδέουν η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή μας θρησκεία, δεσμοί που ξεκίνησαν από το Βυζάντιο, δυνάμωσαν μέσω των ελληνικών κοινοτήτων της Ρωσίας και έγιναν συμμαχία με το ξέσπασμα του αγώνα του 1821». Επιπλέον, «από τη Ρωσία εκκίνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ενώ ο Αλέξανδρος Πούσκιν είχε δώσει πρώτος το σύνθημα με το ποίημα «Εμπρός Ελλάδα» που έγραψε ακριβώς πριν από 200 χρόνια, στις 25 Μαρτίου 1821» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας την αναδρομή του διαχρονικά στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «Στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά. Ποτέ, ωστόσο, δεν κατέλυσαν τους ιστορικούς δεσμούς των λαών μας. Για αυτό και στις μεγάλες δοκιμασίες της ανθρωπότητας βρεθήκαμε μαζί».

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, η οποία οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του. «Άλλωστε», συμπλήρωσε, «σύγχρονες προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές όπως η τρομοκρατία, ο εξτρεμισμός, η από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με κοινή στάση και όχι με αντιπαράθεση. Και βέβαια η ιδιότητα της χώρας σας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σας επιφορτίζει κύριε πρωθυπουργέ και με την ευθύνη της διαφύλαξης της ειρήνης και της διεθνούς νομιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό είναι καθήκον, δεν είναι προνόμιο». Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «δεν ξεχνάμε τη σταθερή υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε μια λύση του Κυπριακού βασισμένη σε ένα ενιαίο, διζωνικό, δικοινοτικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και αναχρονιστικές εγγυήσεις».

Μιχαήλ Μισούστιν: Στην ατζέντα συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία και πληροφορική

Από πλευράς του ο Μιχαήλ Μισούστιν εστίασε στη συνεργασία των δυο χωρών, με αμοιβαίο ενδιαφέρον για προώθηση κοινών έργων σε διάφορους τομείς, παρά τα όποια εμπόδια έθεσε η πανδημία του κορωνοϊό. «Ζημιώθηκε πολύ ο τουρισμός. Η Ελλάδα ανοίγει σταδιακά τα σύνορα της, αυτό, όμως πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η μικτή διυπουργική επιτροπή για οικονομική και βιομηχανική συνεργασία θα πρέπει να πάρει μέτρα για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι στην ατζέντα  υπάρχουν συμφωνίες για υγεία, τεχνολογία, πληροφορική και σκοπεύει να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία αλλά και τη σύγχρονη εικόνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments