Ελλάδα

Ειρήνη Παππά: Η χαμένη ταινία για την Μπουμπουλίνα

Ειρήνη Παππά: Η χαμένη ταινία για την Μπουμπουλίνα
Ειρήνη Παππά: Η ταινία για την Μπουμπουλίνα γυρίστηκε το 1959 με πρωταγωνιστές καταξιωμένους ηθοποιούς και για πολλά χρόνια θεωρούνταν χαμένη.

Η Ειρήνη Παππά πρωταγωνίστησε στην «Μπουμπουλίνα» του 1959. Πρόκειται για ταινία που πολλοί λίγοι έχουν απολαύσει και θα προβάλει η ΕΡΤ2 το βράδυ της 25ης Μαρτίου με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων της Επανάστασης. Γυρίστηκε το 1959 με πρωταγωνιστές καταξιωμένους ηθοποιούς. Ανάμεσά τους ο Νίκος Κούρκουλος, ο Ανδρέας Μπάρκουλης και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Για πολλά χρόνια η ταινία θεωρούνταν χαμένη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το lifebuzz, η διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου, Ελευθερία Θανούλη κατάφερε, έπειτα από μεγάλη αναζήτηση, να εντοπίσει τα αρνητικά του φιλμ. Χάρη στην προσφορά των δύο νεότερων παιδιών του Νίκου Κούρκουλου, της Εριέττας και του Φίλιππου η κόπια αποκαταστάθηκε και έτσι η σπάνια ταινία θα προβληθεί την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 στις 20:30 από την ΕΡΤ2.

Ειρήνη Παππά: Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία

Γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1929 στο Χιλιομόδι Κορινθίας ως Ειρήνη Λελέκου. Οι περισσότερες αναφορές δείχνουν (λανθασμένα) ως ημερομηνία γέννησης τις 3 Σεπτέμβρη του 1926. Σύμφωνα με το δημοτολόγιο και τους εκλογικούς καταλόγους η σωστή ημερομηνία είναι 3 Σεπτεμβρίου 1929. Γεννήθηκε σε οικογένεια δασκάλων, όπως ο παππούς της, οι γονείς της και η θεία της που την επηρέασαν στην μόρφωσή της.

Η μητέρα της, Ελένη Λελέκου, από το γένος Πρεβεζάνου, ήταν δασκάλα, από την οποία είχε ακούσει πολλά παραμύθια και ιστορίες. Ο πατέρας της Σταύρος Λελέκος ήταν καθηγητής κλασσικού δράματος, υπήρξε διευθυντής στο σχολείο του Σοφικού Κορινθίας και την έμαθε να διαβάζει αρχαίους Έλληνες. Οι γονείς της είχαν τέσσερα κορίτσια. Αδελφές της είναι η Ευαγγελία Λελέκου – Μανθοπούλου (1925 -), ιατρός ακτινολόγος, πρώην διευθύντρια του νοσοκομείου Άγιος Σάββας και η λογοτέχνιδα και ποιήτρια Δέσποινα Λελέκου – Τατάκη (1926 – 2009).

Ειρήνη Παππά: Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης

Ο προπάππος της Σταύρος Λελέκος, γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα, έγραψε το πρώτο συντακτικό της ελληνικής γλώσσας (1881), όπως και άλλα βιβλία για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι γονείς της είχαν αντιρρήσεις όταν στην εφηβεία της τους είπε ότι ήθελε να γίνει ηθοποιός. Ανιψιός της είναι ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Μανούσος Μανουσάκης, γιος της αδελφής της, Δέσποινας. Επίσης ανιψιός της είναι και ο ηθοποιός Αίαντας Μανθόπουλος, γιος τής αδελφής της, Ευαγγελίας.

Να σημειωθεί ότι δεν απέκτησε δικά της παιδιά. Το 1947 παντρεύτηκε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Άλκη Παππά (1922 – 2018), με τον οποίο χώρισαν το 1951, αλλά διατήρησε μέχρι και σήμερα το επίθετό του. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο γάμος τους ήταν από 1943 έως 1947. Η ίδια είχε αποκαλύψει το 2004 στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, μετά τον θάνατο του Μάρλον Μπράντο, ότι υπήρξε μεταξύ τους μια μακρά και «μυστική αγάπη». Η ίδια είχε πει ότι είχαν συναντηθεί το 1954 στη Ρώμη. Όπως είπε τον εκτιμούσε πολύ, ήταν το «μεγάλο πάθος της ζωής της» και συναντήθηκαν για τελευταία φορά το 1999 στην Αθήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments