Διεθνή

Γαλλία: Στον κατάλογο της UNESCO η μπαγκέτα

Γαλλία: Στον κατάλογο της UNESCO η μπαγκέτα
Γαλλία: Οι Γάλλοι αρτοποιοί ζητούν να μπει η μπαγκέτα στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Η μπαγκέτα αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Γαλλίας μαζί με τον Πύργο του Άιφελ. Τώρα φιλοδοξεί να μπει στον κατάλογο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO!

Η παραδοσιακή μπαγκέτα τείνει να εξαφανιστεί εξαιτίας των supermarket

Οι Γάλλοι αρτοποιοί λένε ότι η παραδοσιακή χειροποίητη φραντζόλα, της οποίας η αγορά από τον τοπικό φούρνο αποτελεί εδώ και δεκαετίες τελετουργικό στη γαλλική καθημερινή ζωή, αρχίζει να αντικαθίσταται όλο και περισσότερο από αυτές, που κατασκευάζονται σε μεγάλες γραμμές παραγωγής και πωλούνται έπειτα σε σούπερ μάρκετ. «Δεν υπάρχει ούτε ένα μυστικό για να φτιάξεις μια καλή παραδοσιακή μπαγκέτα», δήλωσε ο Mickael Reydellet, ιδιοκτήτης οκτώ αρτοποιείων. «Απαιτεί χρόνο, ένα savoir-faire, τον σωστό τρόπο ψησίματος, καλό αλεύρι χωρίς πρόσθετα».

Τι περιλαμβάνει ο κατάλογος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Η Συνομοσπονδία Γαλλικών Αρτοποιών υπέβαλε την αίτησή της για την ένταξη της γαλλικής μπαγκέτας στον κατάλογο της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Οι αρτοποιοί λένε ότι ο κατάλογος της UNESCO θα προστατεύσει μια τεχνογνωσία που έχει περάσει από γενιά σε γενιά και θα προστατεύσει την μπαγκέτα από τους «απατεώνες» σε όλο τον κόσμο. Σημειώνεται ότι στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά εντάσσονται οι προφορικές παραδόσεις, οι παραστατικές τέχνες, οι κοινωνικές πρακτικές, τα τελετουργικά και οι μέθοδοι παραδοσιακής χειροτεχνίας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και οι αρχαίες μέθοδοι παρασκευή ψωμιών από το Ιράν και το Καζακστάν. Η Unesco θα ανακοινώσει την απόφασή της σχετικά με τη γαλλική μπαγκέτα στα τέλη του 2022.

Γαλλία: Ο κορωνοϊός βάζει φρένο στα αρτοποιεία – Η παραδοσιακή γαλλική μπαγκέτα σε κρίση

Περίπου 6 εκατομμύρια μπαγκέτες πωλούνται καθημερινά στη Γαλλία. Ωστόσο, ο Dominique Anract, πρόεδρος της ομοσπονδίας αρτοποιών είπε ότι αυτή η πολιτιστική συνήθεια απειλείται, με περίπου 30.000 αρτοποιεία να κλείνουν από τη δεκαετία του 1950 καθώς τα σούπερ μάρκετ πλέον έχουν αναλάβει την πρωτοκαθεδρία. «Το πρώτο ζήτημα που ζητάμε από ένα παιδί είναι να πάει να αγοράσει μια μπαγκέτα από ένα φούρνο», είπε. «Το οφείλουμε στον εαυτό μας να προστατεύσουμε αυτές τις συνήθειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αρτοποιεία στη Γαλλία έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments