Ελλάδα

Σαρηγιάννης: Να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια στις 5 Απριλίου

Σαρηγιάννης: Να ανοίξουν μόνο τα Λύκεια στις 5 Απριλίου
Σαρηγιάννης: Στο επίκεντρο το σχέδιο της κυβέρνησης για άνοιγμα αγοράς και σχολείων εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών την Τετάρτη.

Με αγωνία περιμένει η κυβέρνηση την εισήγηση των ειδικών την Τετάρτη, καθώς είναι ξεκάθαρο πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα δείξουν τον τρόπο με τoν οποίo θα γίνει η χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο ο κ. Σαρηγιάννης συνιστά να ανοίξουν τα Λύκεια.

Αναφορικά στα επόμενα βήματα στη διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως:

«Θα ήταν παρακινδυνευμένο να ανοίξει το λιανεμπόριο 5 Απριλίου. Με δεδομένη την απαίτηση να ολοκληρωθεί η διαδικασία του λυκείου μπορώ να το φανταστώ, με δεδομένο μάλιστα ότι μιλάμε μόνο για τα λύκεια τότε έχουμε δυνατότητα να απλώσουμε παραπάνω τους μαθητές στις τάξεις».

Σαρηγιάννης: Ο καθηγητής ήταν σαφής: «να μην κάνουμε παρακινδυνευμένες κινήσεις για υπόθεση ημερών».

Διευκρίνισε δε ότι τα «παιδιά που είναι 16, 15 χρονών προφανώς μπορούν να εφαρμόσουν τα μέτρα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Με μικρότερο αριθμό μαθητών στο σχολικό κτίριο. Υπάρχουν πρόσφατες δημοσιεύσεις, έχω μπροστά μου δημοσίευση της 27ης Μαρτίου από το Lancet, με τίτλο: το άνοιγμα των σχολείων χωρίς ασφαλή μέθοδο για τη μείωση της διασποράς, μπορούν να επιταχύνουν την πανδημία».

Αναφορικά στο λιανεμπόριο, στάθηκε στο γεγονός «ότι ξανά ανοίγουμε χωρίς ουσιαστικά να έχουμε βελτιώσει την κατάσταση στη λειτουργία. Ξανά ανοίγουμε ακριβώς με τις συνθήκες που ανοίξαμε τον Ιανουάριο. Είναι πολύ χειρότερη κατάσταση η οποία αναμένεται να συνεχιστεί. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του μήνα. Από κει και πέρα να πάρουμε μέτρα. Υπάρχουν συγκεκριμένα που μπορούμε να κάνουμε άμεσα, ώστε να λειτουργήσουμε με υγειονομική ασφάλεια», είπε, παραπέμποντας το άνοιγμα των καταστημάτων στις 12.

Εξαδάκτυλος: “Καμία χαλάρωση περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου”

«Είναι δύσκολες οι επόμενες 10 μέρες. Αν επιβαρύνουμε την επιδημιολογική κατάσταση, θα υπονομεύσουμε τις δραστηριότητες του καλοκαιριού. Ακόμα δεν είδαμε την επιπέδωση και την σταθεροποίηση που θέλουμε. Να μην υπάρξει καμία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 12 Απριλίου» σημείωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA , χαρακτηρίζοντας επικίνδυνο τυχόν άνοιγμα των δραστηριοτήτων νωρίτερα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη, ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα «στις δραστηριότητες που φέρνουν εισόδημα στο σπίτι» προκρίνοντας την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, από αυτή των σχολείων. «Για τα σχολεία υπάρχει ένα υποκατάστατο ανεπαρκές, ενώ για την κλειστή επιχείρηση δεν υπάρχει υποκατάστατο» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει δραστηριότητα που να είναι απολύτως ασφαλής.

Αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων, υπογράμμισε: «Στην 1η φάση θεωρήσαμε ότι είχαμε μεγάλη μετάδοση στα σχολεία. Έκλεισαν πρώτα, άνοιξαν τελευταία. Στην 2η φάση θεωρήσαμε ότι δεν υπήρξε τέτοια μετάδοση. Και διαπιστώσαμε μόνο όταν προχωρήσαμε στον περιορισμό αυτή της δραστηριότητας, ότι άρχισε το lockdown του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου να αποδίδει. Στην 3η φάση, που υπάρχει αλλαγή του ιού και αφορά τις περισσότερο τις νεότερες ηλικίες, διαπιστώσαμε ότι 11 Γενάρη ανοίξαμε τα σχολεία, και στις 23 αρχίζει να αναστρέφεται η πτωτική τάση της πανδημίας που διαρκούσε από το δεύτερο κύμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments