Ελλάδα

Lockdown: Τα 4.340 κρούσματα φέρνουν την ανατροπή

Lockdown: Τα 4.340 κρούσματα φέρνουν την ανατροπή
Lockdown: Η σημερινή έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού σπέρνει το διχασμό στην επιτροπή των επιστημόνων, οι οποίοι καλούνται αύριο να συνεδριάσουν.

Το βλέμμα όλης της κοινωνίας είναι στραμμένο προς την αυριανή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, η οποία μέλλει να λάβει καθοριστικές αποφάσεις για την εξέλιξη του lockdown στην Ελλάδα. Κι ενώ όλη η κοινωνία αναμένει διακαώς πότε θα λήξουν τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου και της εστίασης, η σημερινή «βόμβα» των 4.340 κρουσμάτων κορωνοϊού φαίνεται πως θα φέρει την επιτροπή των ειδικών αντιμέτωπη με ένα μεγάλο δίλημμα.

Βατόπουλος: «Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή»

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής, προσπάθησε να αποτυπώσει την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας σχετικά με τον κορωνοϊό. «Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα, έχουμε αυξομειώσεις, έχουμε υπερμεταδόσεις, το είδαμε σε χωριά, σε κωμοπόλεις, η επιδημία καλά κρατεί… Η κοινωνία από την άλλη μεριά πιέζει για να ανοίξει οπότε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Τα όπλα που έχουμε είναι οι εμβολιασμοί και η μεγαλύτερη χρήση των τεστ για να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα και να σπάει η αλυσίδα μετάδοσης», ανέφερε στο LiveNews.

Όταν του τέθηκε η ερώτηση εάν τα σημερινά δεδομένα θα επηρεάσουν τις τελικές αποφάσεις της επιτροπής, ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι τα δεδομένα είναι δύσκολα. «Η απάντηση είναι ότι θέλουμε να ανοίξει η κοινωνία υπό την προϋπόθεση ότι με το σενάριο που θα φτιαχτεί θα μπορέσει να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι υπαρκτός», υπογράμμισε.

Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής – Διχασχμένοι οι επιστήμονες

Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα εντείνουν την αναποφασιστικότητα της επιτροπής σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η πανδημία «σαρώνει» την Ελλάδα, καθώς εκτός από τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, την ίδια στιγμή το ΕΣΥ «βουλιάζει» από τον τριψήφιο αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ.

Καθοριστικό ρόλο στο διχασμό ανάμεσα στα μέλη της επιτροπής παίζουν οι αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι φαίνονται πως έχουν «μοιραστεί» σε τρία στρατόπεδα:

  • Στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται εκείνοι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε κανένα άνοιγμα οποιασδήποτε δραστηριότητας πριν από το Πάσχα.
  • Μία άλλη ομάδα εκτιμά ότι η συζήτηση για άρση μέτρων δεν μπορεί να γίνει πριν από τις 18 Απριλίου.
  • Τρίτη ομάδα είναι εκείνη που λέει ναι στο άνοιγμα καταστημάτων και σχολείων στις 5 Απριλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments