Ελλάδα

Μόσιαλος: Για πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο της Pfizer

Μόσιαλος: Για πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο της Pfizer
Μόσιαλος: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά από εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Pfizer.
Μόσιαλος: Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE αναφέρεται στα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά από εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Pfizer.

Ο Ηλίας Μόσιαλος, που εξέφρασε την εκτίμησή του για το πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ενημερώνει με μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook σε σχέση με τα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά από εμβολιασμούς με το σκεύασμα της Pfizer. Να σημειώσουμε ότι βρετανική μελέτη για το συγκεκριμένο εμβόλιο περίπου το 98% των ανθρώπων ηλικίας 80 έως 96 ετών που έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer έχουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση και παραγωγή αντισωμάτων.

Μόσιαλος: Αναλυτικά η ανάρτησή του

Η ανάρτηση του καθηγητή έχει τίτλο «Εμβόλιο Pfizer / BioNTech: προστασία τουλάχιστον για 6 μήνες». Ο κ. Μόσιαλος εξηγεί στη συνέχεια:

Η συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή Φάσης 3 για το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech επιβεβαιώνει ότι η προστασία του εμβολίου έναντι της νόσου διαρκεί τουλάχιστον για έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση. Αυτό δεν σημαίνει πως τόσο διαρκεί η προστασία μετα τον εμβολιασμό, άλλα πως έχουμε πλέον δεδομένα από τη συνεχιζόμενη κλινική δοκιμή Φάσης 3 για 6 μήνες.

Έξι μήνες δηλαδή μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, οι εθελοντές παρέμειναν περισσότερο από 90% προστατευμένοι από τη (συμπτωματική) λοίμωξη από COVID-19 και ακόμη καλύτερα προστατευμένοι από σοβαρή λοίμωξη, σύμφωνα με νέα μελέτη της εταιρείας.

Στο διάστημα από μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση έως και 6 μήνες, από τους 927 συμμετέχοντες στη δοκιμή που αρρώστησαν με COVID-19, μόνο οι 77 είχαν λάβει το ενεργό εμβόλιο, σε σύγκριση με τους 850 που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Άρα το εμβόλιο παραμένει κατά 91% τουλάχιστον αποτελεσματικό κατά της νόσου για τους επόμενους έξι μήνες. Επίσης σύμφωνα με τις εταιρείες, είναι πλήρως αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής του ιού (B.1.351).

“Το εμβόλιο ήταν 100% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου, όπως ορίζεται από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), και 95,3% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής COVID-19, όπως ορίζεται από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA),” αναφέρουν Pfizer και BioNTech σε κοινή δήλωση.

Μόσιαλος: Για πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο της Pfizer

Μόσιαλος: Για πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο της Pfizer

Τα εμβόλια COVID-19 που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής κυκλοφορούν υπό έκτακτη αδειοδότηση επειδή δεν είχαν μακροπρόθεσμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Οι ρυθμιστικές αρχές είχαν επιτρέψει στις εταιρείες να παρουσιάσουν δεδομένα δύο μηνών για την έκτακτη αδειοδότηση για χρήση -κυρίως σε ενήλικες-, λόγω της πανδημίας. Οι αξιωματούχοι του FDA είχαν επίσης δηλώσει πως θα εξετάσουν το ενδεχόμενο έκδοσης πλήρους άδειας όταν τα εμβόλια έχουν κυκλοφορήσει για τουλάχιστον έξι μήνες (το προαπαιτούμενο για όλα τα εμβόλια που αποτρέπουν μολυσματικές ασθένειες).

Τα νέα δεδομένα είναι πιθανότατα επαρκή ώστε το εμβόλιο να πληροί τα κριτήρια που ορίζει η (FDA) για πλήρη έγκριση. Αναμένουμε λοιπόν τη δημοσίευση και τις εξελίξεις για την αδειοδότηση».

Μόσιαλος: Η ανάρτηση στο Facebook

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments