Ελλάδα

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από το Σάββατο σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από το Σάββατο σε μετακινήσεις και λιανεμπόριο
Άρση μέτρων: Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουμε για την μερική επιστροφή στην καθημερινότητα. Τι αλλάζει στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στο λιανεμπόριο.
Άρση μέτρων: Αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρουμε για την μερική επιστροφή στην καθημερινότητα. Τι αλλάζει στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στο λιανεμπόριο.

Στη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων, η κυβέρνηση ύστερα από εισήγηση της επιτροπής των επιστημόνων προχώρησε, σε προσαρμογές στα υφιστάμενα μέτρα, προκειμένου να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε κάθε επίπεδο. Και υγειονομικό και κοινωνικό και οικονομικό.

Άρση μέτρων: “Πράσινο” φως στις διαδημοτικές μετακινήσεις και στο λιανεμπόριο

Έτσι λοιπόν, από αύριο, Σάββατο 2 Απριλίου, οι περιορισμοί χαλαρώνουν και οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν μιαν ανάσα. Συγκεκριμένα, αλλάζουν όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις αφού θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές για άσκηση, ενώ από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει και πάλι το λιανεμπόριο.

Όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιας, “με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού”.

Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. “Για αυτό χρειάζεται προσοχή. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται, δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας” υπογράμμισε.

Άρση μέτρων: Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε

Να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επιπλέον, αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Σημειώνεται ότι, οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας. Παραβάσεις μέτρων

Άρση μέτρων: Συνοπτικά για τις διαδημοτικές μετακινήσεις ισχύουν τα εξής

 • Για επίσκεψη σε ιατρό ή φαρμακείο χρήση του κωδικού 1 με SMS στο 13033.
 • Για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο χρήση του κωδικού 4 με SMS στο 13033.
 • Για άσκηση με ποδήλατο ή με τα πόδια από Δευτέρα έως Παρασκευή έως τις 21:00 χρήση του του κωδικού 6 με SMS στο 13033.
 • Για άσκηση/περίπατο οπουδήποτε εντός νομού, ασχέτως τρόπου μετακίνησης, μόνο τα Σαββατοκύριακα χρήση του κωδικού 6 με SMS στο 13033. (Προϋπόθεση να βρίσκονται μαζί έως 3 άτομα ή μία οικογένεια).
 • Για επίσκεψη σε κομμωτήριο ή κέντρο αισθητικής οπουδήποτε εντός νομού για περιποίηση άκρων, χρήση του κωδικού 6 με SMS στο 13033.
 • Για επίσκεψη σε κατάστημα λιανικής χρήση SMS με το ονοματεπώνυμο στο 13032.

Άρση μέτρων: Συνοπτικά τα καταστήματα που ανεβάζουν ρολά από τη Δευτέρα,

 • τα συνοικιακά καταστήματα
 • τα μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, που δεν βρίσκονται όμως σε εμπορικό κέντρο
 • οι μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών, ηλεκτρικών ειδών και άλλων
 • τα πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δεν λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Άρση μέτρων: Κλειστά θα παραμείνουν τα,

 • shops in shops (κατάστημα εντός καταστήματος)
 • outlets
 • εμπορικά κέντρα
 • εκπτωτικά χωριά
Παραβάσεις μέτρων

Άρση μέτρων: Τι θα γίνει με τα σχολεία

Η λειτουργία των σχολείων θα αξιολογηθεί την επόμενη εβδομάδα με προοπτική για έναρξη ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου και με τη χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Όπως σημείωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, «στόχος είναι το άνοιγμα ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου. Προτεραιότητα αποτελεί το Λύκειο και βασικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η διενέργεια των self tests. Oι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές θα έχουν προτεραιότητα στην παραλαβή τους από τα φαρμακεία». 

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments