Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 2/4: Ανησυχία για τη διασπορά του ιού

Κρούσματα σήμερα 2/4: Ανησυχία για τη διασπορά του ιού
Κρούσματα σήμερα 2/4: Ο κορωνοϊός «καλπάζει» στην Αττική, η οποία μέχρι στιγμής έχει 13.700 ενεργά κρούσματα συνολικά.

Όπως όλα δείχνουν διανύουμε την κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Τις τελευταίες δύο μέρες τα καταγεγραμμένα κρούσματα Covid-19 παραμένουν σταθερά στα 3.500 περίπου, ενώ χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.491 νέες μολύνσεις. Η διασπορά του ιού σαρώνει την Αττική, η οποία έχει κατακτήσει τη μαύρη «πρωτιά» καταγεγραμμένων κρουσμάτων, καθώς στις 31 Μαρτίου καταγράφηκαν 13.700 ενεργά κρούσματα. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 3.698 ενεργά κρούσματα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού έχει αυξήσει τις εισαγωγές και τις νοσηλείες, με το ΕΣΥ να βιώνει δύσκολες στιγμές.

Συναγερμός στο Δρομοκαΐτειο: Πάνω από 70 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί

Κι ενώ η διασπορά του κορωνοϊού βρίσκεται στα ύψη, την ίδια στιγμή το Δρομοκαΐτειο βιώνει δύσκολες ώρες. Την προηγούμενη βδομάδα είχε γίνει γνωστό ότι δύο ασθενείς κατέληξαν, ενώ σήμερα προστέθηκε και τρίτος νεκρός. Την ίδια ώρα άλλοι τέσσερις ασθενείς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση. Πάνω από 70 ασθενείς είναι θετικοί, με τους εργαζόμενους να χτυπούν καμπανάκι κινδύνου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «το Δρομοκαΐτειο γέμισε κορωνοϊό. Τρία ψυχιατρικά τμήματα μετατράπηκαν σε κλινικές COVID-19 όπου νοσηλεύονται συνολικά 60 ασθενείς. Χθες σε άλλο ένα ψυχιατρικό τμήμα οξέων βρέθηκαν δύο ασθενείς θετικοί. Το τέταρτο αυτό τμήμα βρίσκεται δε καραντίνα. Χθες επίσης πέθανε και τρίτη ψυχικά ασθενής με κορωνοϊό. Τέσσερεις ακόμη ασθενείς χαροπαλεύουν. Άλλοι έξι είναι με σοβαρά συμπτώματα σε νοσοκομεία αναφοράς».

Ακόμη, ο κ. Γιαννάκος υποστηρίζει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο από το υπουργείο Υγείας. «Παρά ταύτα κανένα μέτρο δεν υπάρχει από το υπουργείο Υγείας. Συνεχίζουμε να εφημερεύουμε όπως και σήμερα, κάτι που είναι επικίνδυνο για τους ασθενείς που θα εισαχθούν για νοσηλεία. Γι’ αυτό και κλείσαμε την εφημερία. Δεν γίνεται σωστή ιχνηλάτηση προσωπικού και ασθενών. Δεν μεταφέρουν τους ασθενείς σε ασφαλές περιβάλλον να νοσηλευθούν. Οι εργαζόμενοι συμβολικά έκλεισαν την εφημερία. Τα ποσοστά εμβολιασμού των εργαζόμενων του νοσοκομείου είναι πλασματικά».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Χωρίς την επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα χαθούν ανθρώπινες ζωές»

Την εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία σχολίασε σήμερα ο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα χαθούν ανθρώπινες ζωές εάν δεν επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 91.4 FM Θεσσαλονίκης», ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε «Εδώ και πέντε μήνες η χώρα βρίσκεται σε ένα lockdown το οποίο δείχνει πλέον ξεκάθαρα ότι δε δουλεύει και η κυβέρνηση φαίνεται ότι ούτε έχει ούτε θέλει να έχει σχέδιο για την προστασία της δημόσια υγείας».

«Από τη μία βγαίνει ο υπουργός Μεταφορών, ο κ. Καραμανλής, και λέει ότι τα ΜΜΜ δεν αποτελούν χώρο υπερμετάδοσης του ιού, ενώ όλοι όσοι μετακινούμαστε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βιώνουμε τον καθημερινό συνωστισμό», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από την άλλη, στους χώρους εργασίας, η κυβέρνηση θεσπίζει και αντικίνητρα για τον έλεγχο της διασποράς, γιατί ένας εργαζόμενος που θα βρεθεί θετικός και θα μείνει σε καραντίνα, αναγκάζεται όταν επιστρέψει στη δουλειά, να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες». Νάσος Ηλιόπουλος

Τόνισε, επίσης, «την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, τη στιγμή που έχουμε περίπου 100 ανθρώπους καθημερινά να περιμένουν να μπουν σε ΜΕΘ». «Με το να πηγαίνουν γιατροί από δημόσια νοσοκομεία στα ιδιωτικά και με το να υπερδιπλασιάζει η κυβέρνηση το νοσήλιο που πληρώνει για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινών, μάλλον θα λέγαμε ότι οι ιδιώτες είναι αυτοί που επιτάσσουν και το δημόσιο σύστημα υγείας και την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Χωρίς την επίταξη ιδιωτικών κλινικών θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί», πρόσθεσε.

Γιώργος Παυλάκης: «Παγκόσμια πρωτιά το να ανοίγει μία χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος»

«Είναι παγκόσμια πρώτη το να ανοίγει μια χώρα στην κορυφή του επιδημικού κύματος. Είναι επικίνδυνο. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων το πώς θα πάει ακριβώς», ανέφερε ο κ. Παυλάκης σε συνέντευξή του στο MEGA, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι σε θέση να πάρει πίσω τα μέτρα που εξήγγειλε αν τα πράγματα ξεφύγουν. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Σχετικά με την αύξηση των ημερησίων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Παυλάκης ανέφερε το ρόλο που παίζουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς στη διασπορά του ιού. «Τα κρούσματα την προηγούμενη περίοδο ανέβαιναν γιατί η χώρα ήταν αρκετά ανοιχτή. Οι περισσότερες δουλειές ήταν ανοιχτές όλο αυτό το διάστημα και οι άνθρωποι πήγαιναν στις δουλείες τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς», δήλωσε. Γιώργος Παυλάκης

Ακόμη, ο κ. Παυλάκης προειδοποίησε ότι το άνοιγμα πρόκειται να οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, ελπίζοντας όμως «ότι δε θα είναι μεγάλη». Ιδιαίτερα, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διάρκεια του Πάσχα εάν θέλουμε να υπάρξει ένα καλό καλοκαίρι. «Αν το Πάσχα ξεφύγει το καλοκαίρι θα είναι πάρα πολύ δύσκολο» προειδοποίησε. Τέλος, ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι με τα πρώτα αρνητικά σημάδια «θα ξαναπάμε σε πιο λογική κατάσταση» σε σχέση με την κορυφή του επιδημικού κύματος που είμαστε τώρα.

Δημοσθένης Σαρηγιάννης: Προβλέπει άνοδο των κρουσμάτων μέχρι τα μέσα Απριλίου

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι «θα έχουμε συνέχιση της αύξησης προφανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου, με δεδομένο ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, ευελπιστώ εγώ προσωπικά, να λειτουργήσουμε καλά. Αυτό το στοίχημα με τα self tests, και λέω στοίχημα γιατί είναι ένα μαζικό εγχείρημα σε όλο τον πληθυσμό, το οποίο θέτει και θέματα διαχείρισης logistics κλπ. Αν αυτό πετύχει, και ευελπιστώ ότι θα πετύχει με δεδομένη την υψηλή συχνότητα που θέλουμε να γίνονται τα τεστ, μια φορά την εβδομάδα, μπορούμε να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στη μείωση της διασποράς και – επικουρικά μόνο- να βοηθήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση που πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί» σημείωσε.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «μιλάμε για μια αύξηση που δεν θα είναι εξαιρετικά μεγάλη, λίγο πάνω από 4.000 μέχρι 4.500, αλλά όχι παραπάνω μέχρι τα μέσα Απριλίου, 18 Απριλίου περίπου, μετά από αυτό το χρονικό σημείο μπορούμε να έχουμε σταθεροποίηση με διακυμάνσεις, οι διακυμάνσεις κυρίως έχουν να κάνουν με τον καιρό. Από τις 20 και κάτι 25 Απριλίου να αρχίσουμε να βλέπουμε μια αποκλιμάκωση».

Για τα self tests ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε στον ΣΚΑΪ ότι «σε περίπτωση ανθρώπων με χαμηλό ιικό φορτίο η αποτελεσματικότητα του τεστ είναι χαμηλότερη να είμαστε ειλικρινείς. Το ‘’κλειδί’’ για να ‘’πιάσει’’ τον ασυμπτωματικό είναι η συχνότητα, τα τεστ να γίνονται μαζικά, αλλά και τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα».

Τι ισχύει για το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις

Από αύριο, Σάββατο 2 Απριλίου, οι περιορισμοί χαλαρώνουν και οι πολίτες θα μπορούν να πάρουν μιαν ανάσα. Συγκεκριμένα, αλλάζουν όσα ισχύουν για τις μετακινήσεις αφού θα επιτρέπονται οι διαδημοτικές για άσκηση, ενώ από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ανοίγει και πάλι το λιανεμπόριο.

Όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιας, «με δεδομένη την κούραση ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, το νέο μείγμα των μέτρων, αυτή η νέα ανακατανομή δραστηριοτήτων με περιορισμούς, αλλά και αυστηρή επιτήρηση της στην εφαρμογή τους, θα δώσει μεγαλύτερους βάθους, μικρές ανάσες ελευθερίας, που με τη σειρά τους θα βοηθήσουν στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πιστεύουμε ότι θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης. Προϋπόθεση είναι η ατομική ευθύνη. Η αξιοποίηση των νέων βαθμών ελευθερίας και η καλύτερη τήρηση των μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια, τα πάρτι, ο συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, που έχει κοστίσει μεγάλη διασπορά του ιού».

«Όπως έγινε και με τα κομμωτήρια, οι δραστηριότητες που θα ανοίξουν, θα ανοίξουν με κανόνες και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων προστασίας: Μάσκες, αποστάσεις, τήρηση κανόνων υγιεινής. Η πανδημία συνεχίζει να δείχνει τα δόντια της. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας. «Για αυτό χρειάζεται προσοχή. Καμία χαλάρωση. Τα μέτρα που προτείνονται, δεν επιτρέπουν χαλάρωση και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας με τη βοήθεια και των πρόσθετων εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας» υπογράμμισε.

Λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της υγειονομικής Επιτροπής, η κυβέρνηση αποφάσισε Να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού (13032) άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.

Επιπλέον, αύριο, Σάββατο 3 Απριλίου, και μόνο για τα Σαββατοκύριακα θα επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6 στο 13033, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού. Σημειώνεται ότι, οι διαδημοτικές ανοίγουν πιλοτικά από αυτό το Σαββατοκύριακο και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, δίνοντας τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του Δήμου κατοικίας μας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για την 1η Απριλίου

Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Πέμπτη 1 Απριλίου 2021, 3.491 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 267.172 (ημερήσια μεταβολή +1.3%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 98 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.927 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 67, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.160 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (64.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 82.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.717 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 561 (ημερήσια μεταβολή +17.12%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 448 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

O «χάρτης» του κορωνοϊού για την 1η Απριλίου

Όπως δείχνει η κατανομή κρουσμάτων στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική καθώς από τα 3.491 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ, κατέχει τα 1.649. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 467 κρούσματα, ενώ η Αχαΐα κατέγραψε 119 κρούσματα, Δείτε παρακάτω την κατανομή των κρουσμάτων.

Κατανομή κρουσμάτων: Αναλυτικότερα στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική: 199 κρούσματα
  • Βόρειος Τομέας Αθηνών: 229 κρούσματα
  • Δυτική Αττική: 114 κρούσματα
  • Δυτικός Τομέας Αθηνών: 219 κρούσματα
  • Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 469 κρούσματα
  • Νήσων: 13 κρούσματα
  • Νότιος Τομέας Αθηνών: 195 κρούσματα
  • Πειραιώς: 211 κρούσματα
  • Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 467 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 119.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments