Ελλάδα

Λέσβος: Έξι τα περιστατικά με τα τουρκικά σκάφη

Λέσβος: Έξι τα περιστατικά με τα τουρκικά σκάφη
Λέσβος: Μια σειρά από βίντεο έχουν έρθει στη δημοσιότητα σε σχέση με ό, τι συνέβη σήμερα στη θαλάσσια περιοχή του νησιού. Τι δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Η Λέσβος βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο μιας νέας «μίνι» κρίσης λόγω της έντασης με τουρκικά πλοία. Τα περιστατικά δεν είναι μόνο αυτά που έγιναν νωρίτερα γνωστά, αλλά φαίνεται να φτάνουν τα έξι. Θυμίζουμε ότι ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία στις 14 Απριλίου, αλλά το ΥΠΕΞ έχει ανακοινώσει ότι αυτό θα γίνει μόνο αν έχει πέσει η ένταση, πράγμα που, όπως φαίνεται από τα συγκεκριμένα περιστατικά, δεν έχει γίνει.

Λέσβος: Τουλάχιστον έξι τα περιστατικά με τα τουρκικά σκάφη [vid]

Λέσβος: Τουλάχιστον έξι τα περιστατικά με τα τουρκικά σκάφη [vid]

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναφέρει:

«Πρωινές ώρες σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της ν. Λέσβου, τουρκική ακταιωρός εισήλθε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και παρενόχλησε περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς σε βάρος του, όπως φαίνεται και στα σχετικά βίντεο.

Παράλληλα, σε δεύτερο περιστατικό στην ίδια θαλάσσια περιοχή, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, λέμβος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, η οποία και εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας από το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος–Ελληνικής Ακτοφυλακής με την τουρκική ακταιωρό, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα. Η λέμβος με τους αλλοδαπούς, δεν εισήλθε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα και οι επιβαίνοντές της περισυνελλέγησαν τελικά από έτερη τουρκική ακταιωρό και ενώ η πρώτη είχε ήδη αποχωρήσει από την εν λόγω θαλάσσια περιοχή.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην ίδια θαλάσσια περιοχή και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων πλησίον της οριογραμμής, εντοπίστηκε από έτερο Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, λέμβος με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων.

Η ανωτέρω λέμβος προσεγγίστηκε από δύο τουρκικές ακταιωρούς, οι οποίες επιχείρησαν να την ωθήσουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ανεπιτυχώς. Τελικά, οι επιβαίνοντές της λέμβου περισυνελλέγησαν από τις τουρκικές ακταιωρούς, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων από το πλήρωμα του ΠΑΘ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.. Σημειώνεται ότι και σε αυτή την περίπτωση η λέμβος με τους αλλοδαπούς δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα».

Λέσβος: Τα βίντεο από τα περιστατικά που έγιναν σήμερα

Λέσβος: Τι καταγγέλλει ο Νότης Μηταράκης

Προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, υποβοηθώντας βάρκες μεταναστών και προσφύγων να περάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, καταγγέλλει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά.

«Σήμερα το πρωί, η Ελληνική Ακτοφυλακή ανέφερε πολλαπλά περιστατικά, κατά τα οποία η Τουρκική Ακτοφυλακή και το Τουρκικό Ναυτικό συνόδευσαν αμφίβολης ποιότητας βάρκες μεταναστών στα σύνορα της Ευρώπης, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει κλιμάκωση με την Ελλάδα», δήλωσε.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι υποβοηθήθηκαν από την Τουρκία, δεν διέτρεχαν κίνδυνο». Ο υπουργός Μετανάστευσης καλεί την Τουρκία να σταματήσει «αυτήν την αδικαιολόγητη πρόκληση», να επιστρέψει τους μετανάστες με ασφάλεια στην Τουρκία και να συμμορφωθεί με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments