Ελλάδα

Βασιλακόπουλος: Άνοιγμα όπου υπάρχει σταθεροποίηση

Βασιλακόπουλος: Άνοιγμα όπου υπάρχει σταθεροποίηση
Βασιλακόπουλος: Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα εμβόλια της AstraZeneca μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και τα εμβόλια της AstraZeneca μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι ήταν από τους υποστηρικτές του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ωστόσο θέλησε να διευκρινίσει ότι επιδημιολογικά δε μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα.

Βασιλακόπουλος: «Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.»

«Δεν είμαστε σε κατάσταση να “ανοίξουμε” τίποτα σε όλη τη χώρα. Όταν λέμε “ανοίγουμε” δίνουμε το λάθος μήνυμα.», είπε. Το «πείραμα» του ανοίγματος πρέπει να γίνει όπου υπάρχει σταθεροποίηση στα κρούσματα, εξήγησε ο καθηγητής. Όπως επεσήμανε, ο λόγος που ανοίγουν οι διαδημοτικές μετακινήσεις είναι, επειδή ούτως ή άλλως ο κόσμος μαζεύεται στις πλατείες το Σαββατοκύριακο, να αραιώσει.  «Όσο περισσότερο αραιώνουμε, τόσο μειώνεται η μετάδοση του ιού.» Βασιλακόπουλος

 Τι είπε για τα εμβόλια της AstraZeneca

Σχετικά με τα εμβόλια της AstraZeneca, ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως ο κόσμος μπορεί να πάει να εμβολιαστεί άφοβα. Εξήγησε, μάλιστα, πως οι σπάνιες αυτές περιπτώσεις θρομβώσεων που σχετίστηκαν με το εμβόλιο μπορεί να συμβούν και από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και από τις αντιπηκτικές ενέσεις που κάνουν στα νοσοκομεία ως θεραπεία. «Αν έχω κορωνοϊό, έχω 5-30% πιθανότητα να πάθω θρόμβωση από την ίδια τη νόσο. Οι ασθενείς στο νοσοκομείο συνήθως παίρνουν αντιπηκτική αγωγή για να μην κάνουν θρομβώσεις. Οι ενέσεις από μόνες τους μπορούν να προκαλέσουν αυτό το σπάνιο σύνδρομο που έχει περιγραφεί στην AstraZeneca.» Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν δύο μελέτες που συνδυάζουν δόσεις από διαφορετικά εμβόλια.

Τι ορίζεται στο ΦΕΚ

Στα σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα δεν θα πωλούνται όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές που ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Λιανεμπόριο

Ετσι το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου θα λειτουργήσει ως εξής:

  • Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και
  • Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Λιανεμπόριο: Όλο το ΦΕΚ

Παράλληλα στο ΦΕΚ προβλέπεται  το άνοιγμα των mall και των outlet σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για αγορές με click away. Να σημειωθεί πως η Αττική ανήκει στις περιοχές «πολύ αυξημένου κινδύνου», ενώ το ΦΕΚ ξεκαθαρίζει τι ισχύει και για τις διαδημοτικές μετακινήσεις.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ «στις περιοχές, με επίπεδο αυξημένου κινδύνου «η λειτουργία των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών καταστημάτων (outlet), των εκπτωτικών χωριών και των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a shop) πραγματοποιείται μόνο με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς / προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή / αγορά εκτός καταστήματος κατόπιν ραντεβού (click away)». Λιανεμπόριο

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ «1. Απαγορεύεται η κυκλοφορία κάθε τύπου πλοίου και σκάφους και της λειτουργίας πορθμείων για τη μεταφορά επιβατών δια θαλάσσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών πλοίων, λαντζών και θαλασσίων ταξί από την ηπειρωτική Ελλάδα προς τα νησιά και αντιστρόφως, καθώς και μεταξύ των νησιών της χώρας.»

Ειδικότερα, η μετακίνηση επιτρέπεται για τους εξής λόγους

  • Μετακίνηση από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια της εργασίας.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρ-μακείο, επίσκεψη στον γιατρό, κτηνίατρο ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
  • Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • Μετάβαση σε χώρο λατρείας σύμφωνα με τις δια-τάξεις της παρούσας ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.ια) Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορι-σμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθε-ση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης, εφόσον απαιτείται ραντεβού σύμφωνα με την παρούσα.
  • Μετακίνηση προς τον σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων.
  • Μετακίνηση προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευ-ής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης οικιών των φοιτητών που μισθώνουν ακίνητο στην τοποθεσία των σπουδών τους, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments