Ελλάδα

Λιανεμπόριο: Διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες

Λιανεμπόριο: Διαμαρτύρονται οι καταστηματάρχες
Λιανεμπόριο: Την έντονη διαμαρτυρία των καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη προκάλεσε η κυβερνητική απόφαση να μην ανοίξουν τη Δευτέρα.

Το άνοιγμα στο λιανεμπόριο με εξαίρεση τη Θεσσαλονίκη την Πάτρα και την Κοζάνη, φαίνεται πως θα συνεχίσει να φέρνει εξελίξεις, καθώς καταστηματάρχες και των τριών πόλεων δηλώνουν σθεναρά την αντίθεσή τους στο εν λόγω μέτρο.

Να σημειωθεί πως το βράδυ του Σαββάτου εκδόθηκε και το ΦΕΚ το οποίο ορίζει ρητά πως τα καταστήματα στις εν λόγω πόλεις θα μείνουν κλειστά, ενώ μετά το λιανεμπόριο αναμένεται να πάρουν σειρά οι αποφάσεις για τα σχολεία. Λιανεμπόριο

Λιανεμπόριο: Επιστολή στον πρωθυπουργό από τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης

Eπιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα στείλει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την οποία θα ζητάει το άνοιγμα της αγοράς της πόλης. Η επιστολή θα σταλεί σήμερα με αίτημα τη λειτουργία των καταστημάτων, μέσα στο επόμενο διήμερο, αναφέρει το grtimes. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΘ, που συνεδρίασε για περισσότερες από δύο ώρες, σε πρώτη φάση αποφάσισε να μη κηρύξει αντάρτικο παρότι θεωρεί αδικαιολόγητη την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης, να εξαιρεθεί η Π.Ε. Θεσσαλονίκης από την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, τη Δευτέρα 5 Απριλίου.

Το κλίμα στη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΣΘ ήταν βαρύ, καθώς υπάρχει μεγάλη ενόχληση και οργή για την “ειδική μεταχείριση” που επιφυλάχθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον πως Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαϊάς και Κοζάνης, εξαιρέθηκαν αργά το βράδυ της Παρασκευής από τα μέτρα για επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, τη Δευτέρα το πρωί.

Έτσι ο ΕΣΘ από τη μιά θα επιδιώξει, συντονισμό με τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, ενώ από την άλλη, με την επιστολή που θα σταλεί στον πρωθυπουργό, θα ζητήσει και αποζημιώσεις, οριζόντιες, για όλα τα ΑΦΜ, όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αναγκασθεί σε κλείσιμο. Αν δεν ανοίξει η αγορά, τότε ο τρόπος αντίδρασης στην παράταση του lock down που “καταστρέφει το εμπόριο”, θα αλλάξει από πλευράς του φορέα εκπροσώπησης του εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης, τότε “θα μιλάμε και για μαύρες σημαίες”. Λιανεμπόριο

Επίσης, όπως έμαθε η διοίκηση του ΕΣΘ, πιθανότατα σήμερα στη Θεσσαλονίκη θα έρθει ο αναπλ. υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφού όπως έγινε γνωστό μέσα στη διάρκεια της ημέρας, δεν θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της πόλης ο κ. Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης.

Λιανεμπόριο: «Αντάρτικο» στην Πάτρα

Οι έμποροι στην Πάτρα, όπως αναφέρει το tempo24.gr, αποφάσισαν να ανοίξουν τα καταστήματά τους αλλά χωρίς προσωπικό, για να μην θέσουν σε κίνδυνο τους εργαζόμενούς τους. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας αποφασίστηκε επίσης μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από σήμερα Κυριακή και την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο και το Επιμελητήριο, τα δύο μέρη στα οποία θα βρεθεί ο Στέλιος Πέτσας.

Λιανεμπόριο: Αντιδρούν και οι έμποροι της Κοζάνης

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν και οι έμποροι της Κοζάνης, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης αποτελεί εις βάρος τους διάκριση, όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν όπου αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής: Λιανεμπόριο

«Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείσε, Προσοχή – Ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή. Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας.

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαροι. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, από την κυβέρνηση τονίζουν πως ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις, δηλαδή πρόστιμα 3.000 ευρώ για τον καταστηματάρχη που θα ανοίξει παράνομα το κατάστημά του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές, οι οποίοι άλλωστε δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης. Λιανεμπόριο

Από την άλλη η κυβέρνηση σημειώνει ότι η απόφαση για απόφαση αναστολής ανοίγματος που ελήφθη σήμερα είναι μόνο για αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσουν εκ νέου οι επιστήμονες της χώρας μας, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια.

Από την κυβέρνηση τονίζουν, σύμφωνα με το MEGA, πως αν τηρήσουμε τις συστάσεις της οδηγίες τότε είμαστε πιο κοντά στο να χαλαρώσουν ακόμη περισσότερο οι δεσμεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυστηροποίησης των μέτρων, δηλαδή εκ νέου κλείσιμο των καταστημάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σε αυτό μάλιστα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments