Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 9/4: Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική

Κρούσματα σήμερα 9/4: Γεμίζουν οι ΜΕΘ στην Αττική
Κρούσματα σήμερα 9/4: Υπό καθεστώς πίεσης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι εισηγούνται οι ειδικοί για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Τα νεότερα με το εμβόλια της AstraZeneca.

Με αγωνία αναμένονται και σήμερα 9/4 τα κρούσματα του κορωνοϊού. Υπό καθεστώς πίεσης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πριν από λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή άρση των μέτρων και συγκεκριμένα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click away και την κανονική λειτουργία της αγοράς στην Αχαΐα. Την ίδια ώρα τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για ηλικίες άνω των 30 ετών αποφάσισε η Επιτροπή Εμβολιασμών, που συνεδρίαζε από νωρίς το πρωί.

Κρούσματα σήμερα 9/4: Τι αποφάσισαν οι ειδικοί

Ειδικά για την Αχαΐα οι λοιμωξιολόγοι διαπίστωσαν βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα γεγονός που αποτυπώνεται τόσο στις μολύνσεις όσο και στον αριθμό των εισαγωγών στα νοσοκομεία της περιοχής, οι οποίες ήταν 19 χθες. Έτσι ελήφθη η απόφαση να δοθεί το “πράσινο φως” για το άνοιγμα της αγοράς, με τήρηση πάντα των μέτρων προστασίας. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η άρση δεν αφορά τα πολυκαταστήματα, τα οποία δεν θα ανοίξουν ούτε την επόμενη εβδομάδα.

Επίσης, στο τραπέζι έπεσε και το θέμα των διαδημοτικών μετακινήσεων τις καθημερινές αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Παραμένει ότι ισχύει και έτσι επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο τα Σαββατοκύριακα με τον κωδικό 6 στο 13033. Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό για την περίοδο του Πάσχα για την ώρα έχουν “παγώσει” και θα ληφθούν αφού πρώτα μελετηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα. Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση η επιτροπή είναι αυτή που εισηγείται αλλά η κυβέρνηση προχωρά στις τελικές αποφάσεις.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη, τα καταστήματα των οποίων συνεχίζεται η λειτουργία μέχρι σήμερα -και εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων- είναι:

  • οι επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου,
  • τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού,
  • τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και
  • τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.

Επίσης, οι επιχειρήσεις που έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς συγκεκριμένες δραστηριότητες και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,
  • η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,
  • κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,
  •  επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,
  • η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,
  • στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,
  • απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

Κρούσματα σήμερα 9/4: Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για την AstraZeneca

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα (ανακοινώσεις διεθνών οργανισμών και ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις) σχετικά με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca (ΑZ).

Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα

Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται συνήθως για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (Vaccine-Induced Prothrombotic Immune Thrombocytopenia, VIPIT) και ο παθοφυσιολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης (Heparin Induced Thrombocytopenia, ΗΙΤ). Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μια ιδιοσυγκρασιακή αντίδραση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο AΖ.

Η πλειονότητα των ατόμων που έχουν αναφερθεί διεθνώς μέχρι τώρα με τις εκδηλώσεις αυτές αφορά γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 60 ετών και τα συμπτώματα εμφανίζονται σε χρονικό διάστημα έως δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ωστόσο, έχουν επίσης αναφερθεί περιστατικά σε άνδρες και άτομα ευρύτερου φάσματος ηλικιών, ενώ εκκρεμεί ακόμη να διευκρινιστεί η κατανομή ηλικίας και φύλου στο σύνολο των εμβολιασθέντων, ώστε να ερμηνευθούν καλύτερα τα υπάρχοντα δεδομένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει προς το παρόν σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες. Αντίθετα, έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης COVID-19 αυξάνεται σημαντικά με την ηλικία, με τους νεότερους ενήλικες να έχουν τον χαμηλότερο κίνδυνο. astrazeneca

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) σε πρόσφατη ανακοίνωσή του (7/4/2021) και αφού έλαβε υπόψιν όλα τα διαθέσιμα ως τώρα στοιχεία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AZ. Ειδικότερα, στον ΕΜΑ έχουν αναφερθεί, από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) και το Ηνωμένο Βασίλειο, 169 περιπτώσεις θρομβώσεων των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 53 σπλαχνικών θρομβώσεων με θρομβοπενία σε σύνολο 34.000.000 δόσεων του εμβολίου ΑΖ.

Τζανάκης: Έως 20.000 τα πραγματικά κρούσματα

Ο Νίκος Τζανάκης μίλησε σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ειδικότερα, τοποθετήθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΜΑ για τις παρενέργειες του εμβολίου. Ακόμη, αναφέρθηκε και στο θέμα των κρουσμάτων που βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα και εκτίμησε πότε περίπου θα παρατηρηθεί η αποκλιμάκωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι τα τα θετικά κρούσματα υπολογίζονται σε 18.000 με 20.000, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται και αναλύει η ομάδα του. Τζανάκης

Τζανάκης: “Οι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού”

Εξήγησε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε εορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περί τα 3.000 με 4.000 ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self test. Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει η  δυναμική της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας. Οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει  η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων – εξερχόμενων στα νοσοκομεία. Η μείωση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων.

Τζανάκης: “Να απενοχοποιήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα”

Στο ερώτημα εάν θα είναι δυνατό οι πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για το Πάσχα, ο καθηγητής εκτιμά ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι με το νέο μοντέλο ανοίγματος «χτίζουμε ανοσία αγέλης», λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για πρόληψη. Εξήγησε ότι με το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση και 10% με φυσική ανοσία επειδή νόσησε, φτάνουμε στο 30% ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας τα μέσα ατομικής προστασίας. Κάλεσε τους πολίτες να ενστερνιστούν τα self test και να τα χρησιμοποιούν.

Τζανάκης: “Έγκλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca”

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις, ο κ. Τζανάκης είπε  ότι κατά τη γνώμη του με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων, έχει συντελεστεί έγκλημα με το εν λόγω σκεύασμα.

«Θα θρηνήσουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες θύματα του κορωνοϊού που θα πεθάνουν, στην Ευρώπη χιλιάδες θύματα του κορωνοϊού που θα πεθάνουν, διότι θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους. Έναντι ποιου; Θα κερδίσουμε τι; κερδίσουμε τη σπάνια επιπλοκή 120 περιστατικά σε 37 εκατ. τη σπάνια επιπλοκή αυτού του πράγματος», τόνισε ο καθηγητής.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments