Πολιτική

Δένδιας: Στη Λιβύη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών

Δένδιας: Στη Λιβύη σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών
Δένδιας: Οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις.

Ο Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα 12 Απριλίου, στη Βεγγάζη της Λιβύης προκειμένου να συναντηθεί διαδοχικά με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Χουσεΐν Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι (Atiya Abdul Hafeez Al Qatrani), τον δήμαρχο της Βεγγάζης, Σακρ Μπουζουάρι (Saqr Bujwari), και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (Aguila Saleh Issa).

Δένδιας: Στο επίκεντρο οι διμερείς σχέσεις

Οι συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις περιφερειακές εξελίξεις, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Επίσης, θα εξεταστούν ζητήματα που αφορούν την προσεχή έναρξη λειτουργίας του Γενικού Προξενείου Βεγγάζης. Μετά το πέρας της συνάντησης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, στις 12:00 ώρα Ελλάδας, και ύστερα από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 15:30 ώρα Ελλάδας, αναμένεται να γίνουν κοινές δηλώσεις.

Δένδιας: Η Ελλάδα θα στηρίξει τη Λιβύη

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών, με αφορμή την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη και την επαναλειτουργία της Ελληνικής πρεσβείας, διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει τον λαό της Λιβύης στη διαδικασία ανασυγκρότησης της χώρας. Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημείωσε:

«H Ελλάδα επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις με τη Λιβύη και ως διαχρονικά καλός γείτονας και μέλος της ΕΕ, να στηρίξει τον λαό της στην ανασυγκρότηση της χώρας. Η επαναλειτουργία της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη και η επανασύσταση του Γενικού Προξενείου στη Βεγγάζη θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών».

Ο πρωθυπουργός της Μεταβατικής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης (GNU), Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά (Abdul Hamid Dbeibeh) ανέφερε από την μεριά του: «Ενθαρρύνουμε τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Λιβύης-Τουρκίας για τον καθορισμό ΑΟΖ των κρατών για να συνεχιστεί η συνεργασία των χωρών της ανατολικής Μεσογείου». 

Σημειώνεται ότι στις συνομιλίες του με τον Ντμπεϊμπά αλλά και δημοσίως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την «ακύρωση των παράνομων εγγράφων που παρουσιάστηκαν ως δήθεν διακρατικές συμφωνίες αλλά δεν έχουν καμία νομική ισχύ, όπως ρητά έχει αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» σε μια ευθεία αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες που συνομολογήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του τότε πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σαράζ και του Ταγίπ Ερντογάν με το οποίο Λιβύη και Τουρκία σφετερίζονται θαλάσσιες ζώνες ελληνικής κυριαρχίας ορίζοντας με το έτσι θέλω ότι οι δύο χώρες έχουν δήθεν κοινά θαλάσσια σύνορα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments