Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 13/4: Διχογνωμία για το Πάσχα στο χωριό

Κρούσματα σήμερα 13/4: Διχογνωμία για το Πάσχα στο χωριό
Κρούσματα σήμερα 13/4: Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να είναι στα ύψη και τα νοσοκομεία να πιέζονται, υπάρχουν ειδικοί που είναι διαφωνούν με το άνοιγμα.

Τα κρούσματα σήμερα 13/4 αναμένεται να είναι ανεβασμένα σε σχέση με χθες, αφού το Σαββατοκύριακο δεν γίνονται πολλά τεστ. Αυτό που ανησυχεί, όμως, περισσότερο τους ειδικούς είναι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αφού το νούμερο των διασωληνωμένων παραμένει στα ύψη, ενώ και οι νεκροί καθημερινά είναι πολλοί. Χθες οι άνθρωποι που ήταν διασωληνωμένοι ήταν 781, ενώ το προηγούμενο 24ωρο έφυγαΝ από τη ζωή άλλοι 76 συμπολίτες μας.

Παρόλα αυτά, η συζήτηση για την περαιτέρω χαλάρωση του lockdown εξακολουθεί να υπάρχει, αφού τόσο ο κόσμος είναι πιεσμένος, όσο και υπάρχει πλέον το «όπλο» των self test. Πάντως, δεν συμφωνούν όλοι οι ειδικοί πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως και να έχει, η απόφαση θα παρθεί λίγες μέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως είχε αναφερθεί σε πρόσφατη ενημέρωση, ενώ το ίδιο έχει δηλώσεις και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κρούσματα σήμερα 13/4: Τι λένε οι ειδικοί για τις μετακινήσεις

«Για να έχουμε άνοιγμα της κοινωνίας, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, το αντίβαρο πρέπει να είναι τα τεστ. Αν αυτό γίνεται επαναλαμβανόμενα σε όσο το δυνατόν περισσότερο εργαζόμενους, θα είναι ένα όπλο, για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δραστηριότητες με την μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος στο MEGA.

Ο καθηγητής τόνισε με αυτόν τον τρόπο πόσο χρήσιμο είναι το εργαλείο του self test στην Ελλάδα. Μάλιστα, εξήγησε ότι η άποψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι πρέπει να γίνεται καθολική χρήση των self test στους χώρους εργασίας.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να μπορέσει να φύγει ο κόσμος για Πάσχα στο χωριό, είπε ότι ένα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να γίνει χρήση self test «αλλά είναι νωρίς ακόμα. Να δούμε αν μπορούμε να το χρησιμοποίησουμε».

Κρούσματα σήμερα 13/4: Η εκτίμηση Βατόπουλου για τις μετακινήσεις

Κρούσματα σήμερα 13/4: Η εκτίμηση Βατόπουλου για τις μετακινήσεις

Στο ερώτημα γιατί κάποιος εμβολιασμένος, εν όψει και του Πάσχα, δεν μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα, σημείωσε πως «ξέρουμε ότι όποιος έχει εμβολιαστεί δεν μπορεί να αρρωστήσει βαριά. Δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο μπορεί να τον μεταδώσει τον ιό. Φέρει τον ιό, αλλά δεν τον μεταδίδει πολύ εύκολα».

Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο Σαρηγιάννης λέει να «θυσιάσουμε» το Πάσχα για το καλοκαίρι

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γιορτών που έρχονται.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας πορείας αποκλιμάκωσης της πανδημίας πανελλαδικά, σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερο να μην κάνουμε Πάσχα στο χωριό για να μην γκρεμίσουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε, όσα θα χτίσουμε μέχρι τότε.

«Θα πρέπει να μη ρίξουμε τις άμυνες, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και τις μάσκες, τις αποστάσεις κλπ και να μεγιστοποιήσουμε την εφαρμογή των self test», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Στα 250.000 selt test που έγιναν το Σαββατοκυριάκο και τη Δευτέρα βρέθηκαν περίπου 600 ασυμπτωματικοί, πράγμα που δείχνει ότι οι πιθανότητες να κολλήσουν αυτοί οι άνθρωποι άλλους είναι πολύ μεγάλες. Θα βρούμε από αυτούς και άλλους από την ιχνηλάτηση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα δούμε αποσυμπίεση στις ΜΕΘ προς το τέλος του μήνα. Για το Πάσχα ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα προτιμούσε «να μην κάνουμε στο χωριό γιατί θα ήταν καλό να κάνουμε ένα καλό καλοκαίρι, να μην γκρεμίσουμε αυτό που θα έχουμε χτίσει έως τότε, να το διατηρήσουμε και να το στερεώσουμε». Παράλληλα, εξέφρασε τις ενστάσεις του για το άνοιγμα της εστίασης στον απόηχο των κορωνοπάρτι που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας. Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο Σαρηγιάννης λέει να «θυσιάσουμε» το Πάσχα για το καλοκαίρι

Ματίνα Παγώνη: Ποια είναι η εκτίμησή της

Στο πως θα μπορούσε να εορταστεί το Πάσχα, στα self test και στους εμβολιασμούς αναφέρθηκε σήμερα και η Ματίνα Παγώνη. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά είπε ότι βλέπει 55% ανοσία τον Ιούνιο και σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε στην Ανάσταση εφόσον τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας.

Μιλώντας για τους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, δήλωσε πως εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ. «Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει. Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα», ανέφερε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο. Σχετικά με το ότι κάποιοι γιατροί – νοσηλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επεσήμανε ότι ένα ποσοστό αυτών δεν έχει εμβολιαστεί γιατί έχουν νοσήσει και μπορούν να εμβολιαστούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι είναι σε καραντίνα γι αυτό δεν μπορεί να πάει το 100%, Επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή.  Βασιλακόπουλος

Τι υπογράμμισε για τα self test

Αναφορικά με το μοντέλο των self test στα σχολεία υπογράμμισε πως «πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού» και υπογράμμισε πως αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα μειωθούν τα κορωνοπάρτι.

Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι «έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία» ενώ ανέφερε πως δεν θα έλεγε «ναι» για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

Για την Ανάσταση είπε ότι μπορούμε να πάμε στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες. «Μια φορά μπορούμε να μη φιληθούμε στην Ανάσταση» υπογράμμισε. Τέλος, επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αλλά ότι θα παραμείνουν οι μάσκες.

Κρούσματα σήμερα 13/4: Ο ρόλος των self test

Στα self test, τα οποία αποτελούν «όπλο» για το άνοιγμα των σχολείων και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο καθηγητής Πνευμολογίας μιλώντας σήμερα (13/4) στο Open TV είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Παράλληλα, σημείωσε: «Στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό».

Επανέλαβε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Πρόσθεσε ότι «το αρνητικό self test έχει πιθανότητα να είναι ψευδές» κι εξήγησε: «Δεν είναι επισφαλές. Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί. Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε. Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία. Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος. Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν».

Συμπερασματικά, ο καθηγητής επεσήμανε πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια. Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα Αυτό ισχύει και με τα rapid test. Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος. Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα» κατέληξε.  svg%3E

Ποιοι παίρνουν σειρά μετά τα σχολεία

Θυμίζουμε ότι μετά τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, σειρά παίρνουν οι εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους για να κάνουν self test. Την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν τα τεστ και οι εργαζόμενοι σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ, οι ντελιβεράδες, αλλά και εργαζόμενοι στις μεταφορές. Η διαδικασία δεν αναμένεται να αλλάξει και θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθείται στα σχολεία. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν προμηθεύονται το self test από τα φαρμακεία με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους, ενώ αναμένεται να έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε δύο self test την εβδομάδα.

Κρούσματα σήμερα 13/4: Τι ανέφερε η Αριστοτελία Πελώνη για το Πάσχα στο χωριό

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη για το Πάσχα στο χωριό ήταν επιφυλακτική σε δηλώσεις της στο MEGA: «Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Διαφαίνεται μία μικρή σταθεροποίηση. Δεν είμαστε όμως σε θέση αυτή τη στιγμή να πούμε κάτι οριστικό. Θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του. Θα πρέπει να περιμένουμε να περάσουν οι μέρες, να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Συνεχίζεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Για τους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη ανέφερε: «Την Παρασκευή και σταδιακά έως τη Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους συμπολίτες μας 18-59 ετών με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. Το ανακοίνωσε χθες ο κ. Θεμιστοκλέους. Είναι μία μεγάλη κατηγορία ανθρώπων,  γύρω στους 800.000 συμπολίτες μας.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς και για τους 55-59 ετών και το επόμενο Σάββατο 24 Απριλίου για τους 50-54 ετών. Ο συνολικός πληθυσμός των παραπάνω κατηγοριών είναι 2,2 εκατομμύρια. Με αυτούς θα χτιστεί και το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Ήδη, οι 60 ετών και άνω εμβολιάζονται και προχωράμε, ώστε τον Ιούνιο να είμαστε  στους ακόμα νεότερους. Όσα  περισσότερα εμβόλια έρχονται, τόσο πιο πολύ θα επιταχύνονται οι εμβολιασμοί. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ρυθμό 55.000, ίσως και παραπάνω, εμβολιασμών ημερησίως και ανάλογα με τις ροές μπορεί να αυξάνεται. Εκτιμώ ότι τον Ιούνιο θα έχει ανοίξει η διαδικασία και για τους 40άρηδες.

Όσο καλύτερα θωρακισμένος είναι κανείς, τόσο το καλύτερο γιατί κινδυνεύει λιγότερο από τον κορωνοϊό. Αν έχει εμβολιαστεί κάποιος μπορεί να νοσήσει, αλλά δεν νοσεί βαριά και δεν κινδυνεύει η ζωή του. Αυτό δείχνουν όλες οι έρευνες και τα πρώτα στοιχεία που έχουμε από τον εμβολιασμό στην Ελλάδα, αλλά και από χώρες που έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, όπως η Βρετανία και το Ισραήλ».

Υπάρχει και πολιτική αντιπαράθεση για το Πάσχα στο χωριό

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments