Πολιτική

Μηταράκης: Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές

Μηταράκης: Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές
Μηταράκης: Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου μίλησε σχετικά με την μείωση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο 12μηνο.

Ο Νότης Μηταράκης μίλησε σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές. Ο υπουργός έχει μιλήσει πολλές φορές για τις προκλήσεις της Τουρκίας. Πρόσφατα δε απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Μετανάστευσης μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Θέμα 104,6” ανέφερε «Η μέγιστη πλειοψηφία των αιτήσεων για άσυλο, δεν καταλήγουν σε εξέταση ασύλου, γιατί οι ίδιοι που έχουν καταθέσει την αίτηση, δεν εμφανίζονται στις συνεντεύξεις». Την ίδια ώρα διατύπωσε την εκτίμηση ότι πολλοί πρόσφυγες «εκμεταλλευόμενοι κυκλώματα φεύγουν από τη χώρα για την κεντρική και δυτική Ευρώπη». Μηταράκης

Μηταράκης: “Μείωση ροών κατά 89% το 2021 συγκριτικά με το 2020”

Όπως είπε ο υπουργός «το 2021 έχουν μειωθεί οι ροές κατά 89% στα νησιά μας σε σχέση με το 2020. Σε κάποια νησιά που είχαμε πρόβλημα παλιά, έχει μήνες να φανεί έστω και ένας. Αυτό μας έχει επιτρέψει να κλείσουμε ως τώρα τουλάχιστον 70 δομές στην ηπειρωτική χώρα, ενώ αποσυμφορήσαμε τα νησιά μας χωρίς νέες δομές».

Σύμφωνα με τα στοιχεία «τους τελευταίους 12 μήνες έχουν φύγει νομίμως, με απελάσεις, οικειοθελείς αποχωρήσεις, ή με μετεγκαταστάσεις από τη χώρα περισσότεροι απ’ όσοι μπήκαν. Έχουμε θετικό ισοζύγιο, με 7.300 που έχουν έρθει, ενώ φύγανε στο αντίστοιχο διάστημα 11.500». Ο κ. Μηταράκης είπε ότι «στις δομές φιλοξενίας έχουμε 56.000 όταν πριν ένα χρόνο είχαμε 92.000. Αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στη χώρα μας είναι περίπου 60.000.Στη χώρα μας έχουμε λιγότερους πρόσφυγες απ’ όσους πιστεύει η κοινή γνώμη», κατέληξε.

Μηταράκης: Το περιεχόμενο της επιστολής προς την Τουρκία

Την επιστολή δημοσιοποιεί το υπουργείο Μετανάστευσης, στην οποία υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα καλά στοιχειοθετημένο γεγονός ότι αυτοί οι μετανάστες αναχώρησαν από τις τουρκικές ακτές και δεδομένου ότι βρίσκονταν υπό τη στενή παρακολούθηση και συνοδεία τουρκικών πλοίων, προκύπτει ότι δεν διώκονταν και η ζωή τους δεν ήταν σε κίνδυνο».  Για το γεγονός αυτό η Ελληνική Ακτοφυλακή «παρουσιάζει σαφείς αποδείξεις για την υποστήριξη που παρείχε η Τουρκία σε αυτές τις αποτυχημένες απόπειρες παράνομων διελεύσεων».

«Είναι πέραν πάσης αμφιβολίας,  ότι οι τουρκικές αρχές, συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διέλευση μεταναστών, με σαφή σκοπό τη δημιουργία προπαγάνδας μέσω των ΜΜΕ, ασκώντας πιέσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και επιδιώκοντας να προκαλέσει με αυτό τον τρόπο κλιμάκωση με την Ελλάδα», υπογραμμίζει ο υπουργός στην επιστολή και συνδέει το συγκεκριμένο περιστατικό «με τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σας, προς την Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Κοινή Δήλωση και να αποδεχθεί τις επιστροφές από τα ελληνικά νησιά, εκκλήσεις οι οποίες δεν βρίσκουν ανταπόκριση από την ‘Αγκυρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments