Πολιτική

Μηταράκης: Απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας

Μηταράκης: Απέτυχε η προσπάθεια της Τουρκίας
Μηταράκης: «Η προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει κλιμάκωση απέτυχε», τόνισε ο ίδιος με αφορμή την παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για «μεμονωμένο περιστατικό», σημειώνοντας πως, ήδη, ενημερώθηκαν οι Βρυξέλλες και ότι την προσεχή Δευτέρα θα αποσταλεί επιστολή στην ΕΕ.

«Η Ελλάδα έχει αναβαθμίσει στο μέγιστο την προστασία τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων συνόρων της» τόνισε ο Νότης Μηταράκης. Ο κ. κ. Μηταράκης διεμήνυσε, τέλος, πως η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη εξέφρασε στον Alpha την ίδια θέση με τον κ. Μηταράκης\ τονίζοντας ότι τα περιστατικά παρενόχλησης από το τουρκικό λιμενικόείναι συνεχή και τα περιστατικά που σημειώθηκαν σήμερα δεν πρόκειται για ένα «μεμονωμένο περιστατικό» υπογραμμίζοντας ότι ο ελληνικό λιμενικό κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Σημειώνεται ότι σήμερα καταγράφηκαν έξι παρενοχλήσεις από το τουρκικό λιμενικό. Από την πλευρά του ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκη δήλωσε για τις απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων:

«Το Λιμενικό Σώμα αντιμετώπισε με επιτυχία πολλαπλές απόπειρες παραβίασης των θαλάσσιων συνόρων μας, που έγιναν μάλιστα με την κάλυψη και τη βοήθεια τουρκικών ακταιωρών». Ανέφερε ότι «ο σωστός επιχειρησιακός σχεδιασμός και η αποφασιστικότητα των στελεχών του λιμενικού εμπόδισε τα σχέδια των διακινητών και ακύρωσε μια ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει επεισόδιο στο Αιγαίο». «Θέλω να διαβαιώσω τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, ότι η προστασία των συνόρων μας είναι και θα συνεχίσει να είναι αποτελεσματική» υπογραμμιζει ο υπουργός Ναυτιλίας.

Μηταράκης

Μηταράκης: «Οι κύριες ανησυχίες μας παραμένουν»

O ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη «να υπάρχουν ευρωπαϊκοί μηχανισμοί επιστροφών και απελάσεων όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», αλλά και να ενισχυθεί «η εξωτερική διάσταση» με ορθή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας «και από την πλευρά της ΕΕ και από την πλευρά της Τουρκίας» και με τη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής. «Είναι οι χώρες προέλευσης με τις οποίες η Ευρώπη αφού έχει μια έντονη πολιτική διπλωματική και εμπορική σχέση πρέπει να τη συνδυάσει με τη λήψη μέτρων για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως τις σημαντικές «ανισορροπίες» στα προτεινόμενα νομοθετικά κείμενα του υπό διαπραγμάτευση ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο υπογραμμίζουν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης των πέντε χωρών του ευρωπαϊκού νότου, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν σήμερα από την Αθήνα, όπου πραγματοποιούν τη διάσκεψη MED5. Όπως αναφέρουν στη δήλωση, «έξι μήνες μετά την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και σε συνέχεια μιας σειράς κοινών εγγράφων θέσεων των χωρών μας, οι κύριες ανησυχίες μας παραμένουν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments