Αθλητισμός

Champions League: Αυτό είναι το νέο format με τις 36 ομάδες

Champions League: Αυτό είναι το νέο format με τις 36 ομάδες
Champions League: Το νέο format της κορυφαίας, μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης αλλάζει από το 2024. Τι αποφασίστηκε αναλυτικά.

To Champions League αλλάζει από το 2024, όπως αποφασίστηκε σήμερα επίσημα από την UEFA στον απόηχο της ανακοίνωσης των «12» για τη δημιουργία της European Super League. Θυμίζουμε ότι οι αλλαγές στην κορυφαία, μέχρι σήμερα, ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση είχαν γίνει γνωστές σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα, παρά την ανακοίνωση της δημιουργίας της κλειστής λίγκας που έχει προκαλέσει «πόλεμο» στο ποδόσφαιρο, η UEFA προχωράει στις αλλαγές που θα τεθούν σε ισχύ σε τρία χρόνια, όταν τελειώνουν τα υπάρχοντα συμβόλαια. Η μεγαλύτερη αλλαγή είναι ότι στο αναδιαρθρωμένο Champions League θα συμμετέχουν 36 ομάδες (από 32 που έχουμε αυτή την στιγμή).

Champions League: Πώς θα είναι το νέο format

Ο αριθμός των oμάδων που θα συμμετέχουν θα αυξηθεί από τις 32 στις 36, ενώ και ο αριθμός των εγγυημένων παιχνιδιών (ο ελάχιστος δηλαδή αριθμός παιχνιδιών) κάθε ομάδας θα αυξηθεί από έξι που είναι τώρα σε δέκα (πέντε εντός και πέντε εκτός έδρας).

Δεν θα υπάρχουν όμιλοι, αλλά ένα πρωτάθλημα αυτών των 36 συλλόγων. Όμως, δεν θα αγωνίζονται όλοι με όλους, αλλά οι ομάδες θα δίνουν 10 ματς, όπως αναφέραμε, με βάση τη δυναμικότητά τους αφού θα κατατάσσονται σε γκρουπ δυναμικότητας. Οι ομάδες θα αγωνίζονται συγκεκριμένο αριθμό ματς με ομάδες από τα γκρουπ δυναμικότητας που θα σχηματιστούν, αλλά όχι λιγότερα από 10. Έτσι, το μίνιμουμ των αγώνων κάθε σεζόν αυξάνεται από τους 6 που είναι τώρα στους 10.

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις θα προκριθούν απευθείας στους 16. Οι υπόλοιπες 16 ομάδες (κάτω από τις πρώτες οκτώ, από την 9η έως και την 24η θέση) θα παίξουν σε play offs μεταξύ τους. Από εκεί θα προκύψουν οι άλλες οκτώ για τη νοκ-άουτ φάση των 16.

Champions League: Πώς θα προκύπτουν οι τέσσερις έξτρα ομάδες

Η πρόταση της UEFA είναι να δώσει μία από αυτές τις τέσσερις θέσεις στην ομάδα που θα τερματίζει τέταρτη στο πέμπτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με βάση τη δυναμικότητα.

Αυτή την περίοδο, πέμπτο πρωτάθλημα είναι το γαλλικό και βγάζει τρεις ομάδες στο Champions League. Αν περάσει η πρόταση της UEFA θα βγάζει από το 2024 τέσσερις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τέσσερις πρώτοι των πέντε μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (τώρα είναι το αγγλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό και είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή σε αυτό) θα έχουν θέση στη διοργάνωση.

Πώς θα βγαίνουν οι άλλες τρεις θέσεις; Η πρόταση της UEFA είναι να δίνονται με βάση την ιστορική επίδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις προηγούμενες πέντε χρονιές. Αυτό θα λειτουργήσει ως «μαξιλαράκι ασφαλείας» για ομάδες που τα πήγαν καλά στην Ευρώπη, αλλά όχι καλά στα εγχώρια πρωταθλήματα για να ξαναβγούν στην Ευρώπη σε μία συγκεκριμένη σεζόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments