Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 19/04: Υπό πίεση το σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 19/04: Υπό πίεση το σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 19/04: Μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να ανακοινωθεί η απόφαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα για το Πάσχα.

Με μεγάλη αγωνία αναμένονται και σήμερα (19/04) τα κρούσματα από τον ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζεται πως τα κρούσματα της Κυριακής παρουσίασαν μία ελαφρά πτώση. Ακόμη, μετά από μερικές αυξομειώσεις, το ιικό φορτίο των λυμάτων φαίνεται να υποχωρεί σταδιακά.

Πιο συγκεκριμένα, οι λοιμωξιολόγοι πρόκειται αυτήν την εβδομάδα να αποφασίσουν για το Πάσχα. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μία διαφωνία, με την μία πλευρά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και την άλλη να διαπιστώνει πως πρέπει να υπάρξει άνοιγμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό, ως βαλβίδα αποσυμπίεσης. Βέβαια, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να υφίσταται μεγάλη πίεση, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο.

Κρούσματα σήμερα 19/04: Οι δηλώσεις Πελώνη για το Πάσχα

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, μιλώντας στο Θέμα 104.6, ανέφερε ότι «Η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς και παίρνει τις αποφάσεις της». Ακόμη συμπλήρωσε ότι είναι μια δύσκολη εξίσωση, η επιτροπή λαμβάνει υπόψιν όλες τις παραμέτρους και αναζητούνται μικρές βαλβίδες εκτόνωσης. Γίνονται προσπάθειες επανεκκίνησης, για αυτό και έγινε η εισαγωγή του συμπληρωματικού εργαλείου των self test.

Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, το μεσημέρι της Δευτέρας, η κ. Πελώνη ζήτησε να μην προτρέχουμε. Οι αποφάσεις για το Πάσχα θα ληφθούν εντός της εβδομάδας, αφού αξιολογηθούν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, προαναγγέλλοντας πως θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, επίσης μέσα στην εβδομάδα.

Κρούσματα σήμερα 19/04 – Εξαδάκτυλος: Πώς μπορούμε να κάνουμε Πάσχα στο χωριό

Για το Πάσχα, ο κ. Εξαδάκτυλος, είπε πως την Παρασκευή ή μέσα στη Μεγάλη εβδομάδα είναι πιθανόν να συζητηθεί το σενάριο για μετακινήσεις. «Μαζική έξοδος θα συντελέσει στην ανατροπή όλης της προσπάθειας που έχουμε κάνει.», προειδοποίησε. Σαν σενάριο ανέφερε ότι, το αν κάποιος έχει μια δεύτερη κατοικία σε περιοχή που επιδημιολογικά είναι στο ίδιο επίπεδο με την περιοχή όπου είναι η κύρια κατοικία του και θέλει να μεταβεί εκεί για το Πάσχα, είναι κάτι που μπορεί να εξεταστεί.

«Είναι άλλο πράγμα να πάμε με την οικογένεια μας να περάσουμε Πάσχα στο εξοχικό και άλλο να κάνουμε εκδρομή σε διάφορες περιοχές με παρέα.», εξήγησε. Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονται για την κυβέρνηση, ότι επιβάλλουν τις εισηγήσεις στην επιτροπή, ο κ. Εξαδάκτυλος διευκρίνισε ότι ο ρόλος της επιτροπής είναι να συμβουλεύει την πολιτεία, όχι να επιβάλει αποφάσεις ή να την υποκαθιστά. Τόνισε, δε, ότι στην επιτροπή δεν έχει επιβληθεί ποτέ κάποια απόφαση.

Κρούσματα σήμερα 19/04 – Δερμιτζάκης: Υπέρ του ανοίγματος της εστίασης

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ τάχθηκε ενάντια στην θέση πως η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας πρέπει να καθορίζει τις αποφάσεις για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Συμπλήρωσε δε, «πρέπει δυστυχώς να είμαστε πιο στυγνοί» και συμπλήρωσε ότι μπορεί να αποτελεί κριτήριο τι θα γίνει με ορισμένους ασθενείς και οι αποφάσεις για την κοινωνία πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συναισθηματισμούς.

Ο καθηγητής είπε ότι η βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι απόλυτα σχετιζόμενη με τα «μικρά ανοίγματα» που έχουν γίνει και συνεπώς πρέπει να συνεχιστούν ώστε να δοθεί μία λύση στους πολίτες να κοινωνικοποιηθούν.

Για το Πάσχα τόνισε ότι χρειάζεται προσοχή αλλά θα μπορούσαν να επιτραπούν οι μετακινήσεις με self test, εάν οι αποφάσεις ληφθούν εγκαίρως και γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για το πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν οι πολίτες στα χωριά τους.

Κρούσματα σήμερα 19/04 – Γκίκας: Το Πάσχα στη γειτονιά όχι στο χωριό

Ο κ. Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1, ανέφερε για το Πάσχα ότι θα πρέπει να ξεχαστεί η μαζική έξοδος του Πάσχα, κυρίως λόγω της επιδημιολογικής εικόνας.

Συνοψίζοντας την εκτίμησή του, εν όψει των συνεδριάσεων της Επιτροπής αυτήν την εβδομάδα, για τις εισηγήσεις σχετικά με τις μετακινήσεις το επόμενο διάστημα, ο κ. Γκίκας είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» πως θα πρέπει να σκεφτόμαστε «το Πάσχα στη γειτονιά μας, όχι στο χωριό μας».

Εξηγώντας πως τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλλουν προσεκτικά ανοίγματα, επεσήμανε πως στο Ισραήλ, όπου έχει εμβολιαστεί το 80% του πληθυσμού, στα σχολεία εξακολουθούν να υπάρχουν μέτρα, το λιανεμπόριο είναι ελεύθερο, αλλά όχι πλήρως η εστίαση. Σχολιάζοντας τα φαινόμενα συνωστισμού νέων που παρατηρούνται σε πολλές πλατείες, ο κ. Γκίκας είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει κανείς να το δει με κατανόηση, ωστόσο οφείλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι κάνουν λάθος. Εκτίμησε δε, πως «μετά το Πάσχα θα αρχίσουμε να μιλάμε για περισσότερα κρούσματα».

Σχετικά με τα πρακτικά της Επιτροπής

Ερωτηθείς σχετικά με τον σάλο για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, απάντησε με μία φράση που αποδίδεται στο Αϊνστάιν ότι «δύο πράγματα είναι άπειρα, το σύμπαν και η ανθρώπινη ανοησία».

Υπογράμμισε πως «η διαδικασία λήψης των αποφάσεων γίνεται με συγκεκριμένο τρόπο. Η Επιτροπή συνεδριάζει, βάζει κάτω τα δεδομένα και ακολούθως εισηγείται. Η Πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει».

Το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα τα μεγάλα ανοίγματα, δήλωσε ο κ. Γκίκας, ωστόσο αναγνώρισε ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από την πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.

Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει». Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις για τη λειτουργία των ναών

Το δεύτερο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση είναι η λειτουργία των ναών τις ημέρες του Πάσχα. Ηδη η Εκκλησία έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της. Σε επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποσαφήνισε τις θέσεις της για το Πάσχα και τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ζητά να ανέβει το όριο πιστών ανά εμβαδό -από έναν ανά 25 τ.μ. σε 1 ανά 15 τ.μ.- καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να ανέλθει στους 100.

Παράλληλα ζήτησε να γίνονται υπαίθριες ακολουθίες και το ίδιο να ισχύσει για την Ανάσταση. Ενα ακόμη σημείο που θέτει η Εκκλησία είναι να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και 12 τα μεσάνυχτα. Στο τραπέζι ενδέχεται να τεθεί και η «επιστράτευση» των self tests για τους ιερείς και το προσωπικό των ναών -ίσως και για τους πιστούς.

Στην κυβέρνηση πάντως τηρούν στάση αναμονής και περιμένουν τις εισηγήσεις των ειδικών προκειμένου να κλειδώσουν και οι αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί τις ημέρες των εορτών, με τις τελικές ανακοινώσεις να αναμένονται την Παρασκευή.

Εστίαση και τουρισμός τα επόμενα βήματα

Όσον αφορά τα σενάρια για άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα από το προγραμματισμένο, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση από τα κορωνοπάρτι με τους πολίτες να μπορούν να βγουν για ποτό ή φαγητό σε ένα πιο ελεγχόμενο περιβάλλον, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν έχει συζητηθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο προγραμματισμός προβλέπει άνοιγμα της εστίασης στις 10 Μαΐου, λίγες ημέρες πριν από το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, ενώ την ίδια ημερομηνία είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν και τα σχολεία. Στο Μέγαρο Μαξίμου σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν το ενδεχόμενο μια ξαφνική έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε πισωγύρισμα και να ακυρώσει την επαναλειτουργία των σχολείων και την έναρξη της τουριστικής περιόδου «για λίγες ημέρες στο χωριό». Κρούσματα σήμερα 19/4

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments