Διεθνή

Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία των Αρμενίων
ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει την 24η Απριλίου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αναγνωριστεί και επισήμως από την αμερικανική κυβέρνηση η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θυμίζουμε ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2019 η Γερουσία υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση προκαλώντας την οργή της Άγκυρας και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ίσως στις 24 Απριλίου η αναγνώριση:

Την είδηση έκανε γνωστή η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν. Ο κ. Μπάιντεν είναι πιθανό να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων το Σάββατο (24/4) χρησιμοποιώντας τη λέξη «γενοκτονία» σε ανακοίνωση που θα δημοσιοποιήσει τη συγκεκριμένη ημέρα, όταν οργανώνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο στη μνήμη των θυμάτων. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση ακόμη.

Θυμίζουμε ότι πριν από έναν χρόνο, όταν ήταν ακόμη υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, ο κ. Μπάιντεν είχε τιμήσει τη μνήμη των 1,5 εκατ. θυμάτων, των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών που σφαγιάστηκαν τα χρόνια που η Οθωμανική Αυτοκρατορία πλησίαζε στο τέλος της και είχε υποσχεθεί ότι εάν εκλεγόταν θα αναγνώριζε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, ενώ διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία. Προχθές ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποίησε ότι η επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας από πλευράς των ΗΠΑ θα έβλαπτε τις ήδη τεταμένες τα τελευταία χρόνια σχέσεις των δύο κρατών, συμμάχων στο NATO.

Να σημειωθεί ότι το Δεκέμβριο του 2019 το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Το ψήφισμα, είχε καταθέσει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη των συναδέλφων του. Μάλιστα, η αναγνώριση υποστηρίχθηκε και από γερουσιαστές φίλους του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι προηγούμενες απόπειρες είχαν σκοντάψει σε ενστάσεις μελών της Γερουσίας, καθ` υπόδειξη του Λευκού Οίκου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments