Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 26/4: Πίεση στο σύστημα υγείας

Κρούσματα σήμερα 26/4: Πίεση στο σύστημα υγείας
Κρούσματα σήμερα 26/4: Μετά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν εκφραστεί ανησυχίες από τους λοιμωξιολόγους για τις μολύνσεις.

Με αγωνία αναμένονται και σήμερα 26/4 τα κρούσματα. Την Κυριακή είχαν καταγραφεί 1400 μολύνσεις, ενώ 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Την ίδια ώρα η πλατφόρμα των εμβολιασμών ανοίγει την Μεγάλη Τρίτη για όσους βρίσκονται μεταξύ 30 – 39 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, αν και οι εισηγήσεις των ειδικών συγκλίνουν στην άμεση αποσυμπίεση των πολιτών, εκφράζονται πολλές ανησυχίες. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο για μικρή αύξηση των κρουσμάτων την Μεγάλη Εβδομάδα. Μεγάλη ανησυχία υπάρχει και μετά την εύρεση δεύτερου κρούσματος της ινδικής μετάλλαξης.

Κρούσματα σήμερα 26/4: Υποχρεωτικά από σήμερα τα self tests στο Δημόσιο

Επεκτείνεται από σήμερα (26/4) το υποχρεωτικό μέτρο διενέργειας self test στο Δημόσιο. Ειδικότερα, το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, των ΟΤΑ, καθώς και οι ένστολοι και οι δικαστικοί υπάλληλοι που απασχολούνται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και ιδιότητα και ασκούν τα καθήκοντά τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας και δεν τελεί σε καθεστώς τηλεργασίας οφείλουν να έχουν κάνει το τεστ.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Ο διαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του.
  • Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, οι απασχολούμενοι μεταβαίνουν εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή, (είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), για δωρεάν επαναληπτικό έλεγχο (rapid test ή PCR test). Μέχρι την ολοκλήρωση της κλινικής εκτίμησης και της αξιολόγησης των ευρημάτων, οι διαγνωσθέντες θετικοί και οι οικείοι τους, παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ και τους χορηγείται αναρρωτική άδεια ειδικού σκοπού. Κρούσματα σήμερα 26/4

Κρούσματα σήμερα 26/4: Πρόβλεψη Εξαδάκτυλου για διασπορά το Πάσχα

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανέφερε ότι το πόση θα είναι αυτή η διασπορά και πως θα αποτυπωθεί θα εξαρτηθεί από το πώς θα συμπεριφερθεί ο καθένας από εμάς και πόση είναι η καθοδική πορεία που υπάρχει αυτή την στιγμή. «Ελπίζω να μην έχουμε αναστροφή της πορείας» σημείωσε χαρακτηριστικά και έκανε έκκληση στους πολίτες να κάνουν self test πριν το τραπέζι του Πάσχα.

Σχετικά με την ινδική μετάλλαξη υπογράμμισε πως είναι μια μετάλλαξη που δεν γνωρίζουμε τόσα όσα για τις προηγούμενες και ότι η μεταδοτικότητα της δεν φαίνεται τόσο δυνατή. «Δύσκολα να εκτοπίσει την βρετανική στην χώρα μας και αν έχει αυστηρή επιτήρηση μπορεί να έχει την τύχη της νοτιοαφρικανικής που ουδέποτε έφτασε να αποτελεί πρόβλημα στην Ελλάδα».

Επεσήμανε πως έχουμε δρόμο μπροστά μας και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι να εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού και με την 2η δόση εμβολίου δηλαδή να αποκτηθεί πλήρως ανοσία και να περάσουμε σε ένα πιο φυσιολογικό τρόπο ζωής. Παράλληλα, δήλωσε πως το πότε αυτό θα επιτευχθεί εξαρτάται από το πόσα εμβόλια θα έχουμε διαθέσιμα και πόσο θα επεκτείνεται το εμβολιαστικό σύστημα.

Κρούσματα σήμερα 26/4: Ανοίγει την Μεγάλη Τρίτη η πλατφόρμα για τους 30-39

Η πλατφόρμα άνοιξε το Σάββατο (24/4) για τις ηλικίες 50-54 και αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα πάρουν σειρά οι 30-39. Συγκεκριμένα, 1,36 εκατομμύρια πολίτες θα μπορούν από αύριο να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει από την Μεγάλη Τετάρτη. Ο εμβολιασμός για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα γίνεται αποκλειστικά με εμβόλια της AstraZeneca. Οι υπόλοιπες ηλικίες θα μπορούν να επιλέξουν κάποιο από τα τέσσερα εμβόλια, δηλαδή ένα εκ των Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Σημειώνεται, ότι την Μεγάλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και για τις ηλικίες 40-44 και 45-49. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε επί του θέματος την περασμένη Τετάρτη κατά την τακτική ενημέρωση για τη διαχείριση της πανδημίας: «Δίνεται η δυνατότητα, όπως το έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να φέρουμε τον χρόνο μπροστά για τους νέους συνανθρώπους μας και να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιαστούν νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό».

Κρούσματα σήμερα 26/4: Εφιαλτική πρόβλεψη Παυλάκη

Για το άνοιγμα της χώρας και τη χαλάρωση των μέτρων μίλησε ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης. Αναφορικά με τις επιπτώσεις που αναμένεται να έχει το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας, προειδοποιώντας ότι η μερική αυτή άρση μέτρων, την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας ασφυκτιούν, και με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, θα έχει ως συνέπεια χιλιάδες θανάτους. Γιώργος Παυλάκης

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να μείνει για πάντα κλειστή, το καταλαβαίνουμε όλοι αυτό. Το Πάσχα από μόνο του είναι δύσκολη περίοδος για περιορισμούς, μαζί με το άνοιγμα της αγοράς, της εστίασης και των σχολείων μπορεί να γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα. Και τα ανοίγουμε όλα με 3-4 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και με γεμάτα νοσοκομεία. Αυτό από επιστημονική άποψη είναι λάθος, και θα πληρωθεί με χιλιάδες θανάτους. Υποθέτω πως το ζύγισαν αυτό. Η κυβέρνηση που μεταφράζει τη θέληση της κοινωνίας και έχει την τελική ευθύνη αποφάσισε ότι αυτό αντέχει η κοινωνία. Αλλά πρέπει όλοι να καταλάβουμε το κόστος. Από τη στιγμή που αφήσαμε τον ιό να μπει και να αλωνίζει για τόσο καιρό φυσικά θα υπάρχουν θύματα. Το θέμα είναι πώς θα μειώσουμε αυτά τα θύματα», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

«Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία απόδειξη ότι οι εμβολιασμένοι τελειώνουν με τον ιό. Τα εμβόλια προστατεύουν συνήθως από την ασθένεια, αλλά όχι αναγκαστικά από τη μόλυνση. Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι εμβολιασμένα άτομα μπορούν να μολυνθούν και να φέρουν τον ιό που μπορούν να τον μεταδώσουν. Άρα θα πρέπει να συνεχίζουν να φορούν τη μάσκα και μετά τον εμβολιασμό. Σε αυτή τη φάση με τόσα κρούσματα, οι μάσκες και όλα τα προστατευτικά μέτρα είναι αναγκαία. Τα εμβόλια θα λύσουν το πρόβλημα μακροχρόνια και όταν έχουν πέσει πια τα κρούσματα», σημείωσε ο κ. Παυλάκης αναφορικά με τους εμβολιασμένους, και κατά πόσο θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα.

Κρούσματα σήμερα 26/4: Οι δηλώσεις Παγώνη για τις μεταλλάξεις και για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα self tests, σχολίασε πως τα έχουμε «για έλεγχο της διασποράς του ιού και των μεταλλάξεων. Όπως είδατε χθες είχαμε και δεύτερο κρούσμα από την ινδική μετάλλαξη, γυναίκας που γύρισε από το Ντουμπάι. Ψάχνουμε το θέμα και των μεταλλάξεων για να δούμε πώς θα πορευτούμε από εδώ και πέρα».

Και επεσήμανε πως το ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι «οι εισαγωγές και οι διασωληνωμένοι με Covid είναι νέα άτομα, από 25 έως 55 με 60 ετών. Αυτό οι νέοι θα πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους, όπως και το ότι οι μεταλλάξεις είναι περισσότερο μεταδοτικές στις νέες ηλικίες. Πρέπει να γίνει συνείδηση πλέον ο εμβολιασμός. Ερωτηθείσα για τους ηλικιωμένους που τους δόθηκε η προτεραιότητα και ένας στους τρεις φοβούνται να κάνουν το εμβόλιο, τους συνέστησε να το πράξουν άμεσα.

«Αυτή η σκέψη ήταν που προβλημάτισε όλους τους συναδέλφους μας στην επιτροπή και για αυτό δεν έχει επιτραπεί αυτή η μετακίνηση προς την επαρχία, δηλαδή από νομό σε νομό. Σε 15 ημέρες που θα επιτραπεί η μετακίνηση οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει. Δεν είναι τραγικό να περιμένουμε για ένα Πάσχα προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Το τραπέζι του Πάσχα καλό θα ήταν να γίνει με τα άτομα που διαβιούν στο ίδιο σπίτι», ξεκαθάρισε.

«Δεν χρειάζεται να εξαντλήσουμε και το τελευταίο άτομο που δίνεται η δυνατότητα, 9 σε εσωτερικούς χώρους και 11 σε εξωτερικούς. Ο εγγονός που θα συναντήσει τη γιαγιά καλό θα είναι να τηρεί τις αποστάσεις. Όταν είσαι ασυμπτωματικός μεταδίδεις τον ιό. Δεν χρειάζονται αγκαλιές και φιλιά. Η ενδοοικογενειακή μετάδοση τον τελευταίο καιρό είναι εμφανής. Όταν δύο οικογένειες ενωθούν για να κάνουν μαζί Πάσχα, θα πρέπει να κάνουν αμφότερες self test προηγουμένως», εξέφρασε η κ. Παγώνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments