Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων
Κρούσματα σήμερα 27/4: Τόσο οι ειδικοί, όσο και στελέχη της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο θα αίρονται οι περιορισμοί.

Τα κρούσματα σήμερα 27/4 αναμένεται να είναι ανεβασμένα σε σχέση με χθες, καθώς, όπως γνωρίζουμε τη Δευτέρα παρατηρείται μείωση λόγω του Σαββατοκύριακου που έχει προηγηθεί και τα τεστ που γίνονται μειώνονται. Αυτό που, επίσης, έχει αυξηθεί είναι ο αριθμός των πολιτών που μπορούν να εμβολιαστούν αφού άνοιξε από χθες το βράδυ η πλατφόρμα για τους 30 με 39 ετών, με αποτέλεσμα τα πρώτα εμβόλια να έχουν ήδη γίνει.

Ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν ότι όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο θα αίρονται οι περιορισμοί. Άλλωστε, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα (3/5), η οποία θα αφορά μόνο καθήμενους σε εξωτερικούς χώρους και με αποστάσεις

Αυτό θα σημάνει ότι θα ανοίξουν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις για όλη την εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο τα Σαββατοκύριακα για άσκηση, ενώ τις καθημερινές ορίζονται από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που τις επιτρέπει μόνο για επίσκεψη σε γιατρό ή μετάβαση σε κατάστημα λιανικής ή κέντρο αισθητικής. Πλέον, από τη Δευτέρα του Πάσχα αυτοί οι περιορισμοί παύουν να ισχύουν.

Επίσης, το επόμενο διάστημα θα έχουμε την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία στις 10 Μαΐου, καθώς και το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, παράλληλα με την κατάργηση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό χωρίς εξαιρέσεις.

Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως, σε κάποιο από τα παραπάνω βήματα αναμένεται να καταργηθεί και η υποχρέωση αποστολής SMS για τη μετακίνησή μας.

Κρούσματα σήμερα 27/4: Τι είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης για την κατάργηση των SMS

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, μίλησε για το SMS για τις μετακινήσεις ως ο πλέον αρμόδιος. Ο υπουργός μίλησε και για τα ραντεβού που έχουν κλείσει οι 30 με 39 ετών, για τους οποίους άνοιξε από χθες το βράδυ η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στον ΑΝΤ1 όταν ρωτήθηκε για το θέμα των μετακινήσεων με SMS,«είμαστε πολύ κοντά στην πλήρη κατάργηση τους. Με δεδομένο ότι από την προσεχή Δευτέρα ανοίγει και η εστίαση για την οποία δε θα χρειάζονται SMS, είμαστε πλέον πολύ κοντά στο να αποτελέσουν τα SMS παρελθόν».

Για το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί από τους αρμόδιους τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με το θέμα των εμβολιασμών, είπε ότι από χθες το βράδυ, που άνοιξε λίγο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 30 – 39 ήδη πολλοί συμπολίτες μας έλαβαν σχετικό μήνυμα στο κινητό τους. 

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων

Ο κ. Πιερρακάκης διευκρίνισε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι πολίτες που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι διαφορετικά από αυτά που γνωρίζαμε μέχρι τώρα, καθώς καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού ή να απευθυνθούν στον φαρμακοποιό τους, αφού ο στόχος είναι να εμβολιαστούν άμεσα. Ήδη χθες το βράδυ κλείστηκαν 60.000 ραντεβού για 30.000 πολίτες.

Σε σχέση με την ηλικιακή ομάδα 45 – 49 ετών, ο υπουργός σημείωσε ότι θα ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία με το κανονικό μήνυμα της άυλης συνταγογράφησης, όπου θα αποσταλούν συγκεκριμένες ημερομηνίες για το πρώτο και το δεύτερο ραντεβού, το οποίο -όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης- «μπορεί να το κάνει κάποιος σε άλλη πόλη εν όψει του καλοκαιριού που θα επιτραπούν κι οι μετακινήσεις.

Εδώ και λίγες ημέρες έχουμε δώσει την δυνατότητα στην πλατφόρμα να μπορείς να κλείσεις το ραντεβού του δεύτερου εμβολίου σε άλλη πόλη, προκειμένου να βελτιώσουμε τη δυνατότητα των πολιτών να κάνουν το εμβόλιο όπου κι αν βρίσκονται ή όπου κι αν θα βρίσκονται ενόψει του καλοκαιριού.

Είναι ευέλικτο το ραντεβού μπορεί κάποιος να αλλάξει την ημερομηνία και την τοποθεσία. Αυτή την στιγμή η πλατφόρμα δίνει άλλη μια δυνατότητα -όσον αφορά το εμβόλιο της Astra Zeneca- να αλλάξει κάποιος το δεύτερο ραντεβού του ως και τις 8 εβδομάδες, να το φέρουν δηλαδή πιο κοντά».

Ο κ. Πιερρακάκης, είπε ακόμη ότι όσοι το επιθυμούν και με δεδομένο ότι από τις 14 Μαΐου θα απελευθερωθούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, ακόμη κι αν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να αλλάξουν το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση και να κλείσουν ραντεβού σε όποια πόλη ή περιοχή επιθυμούν.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα «θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό μια νέα ψηφιακή υπηρεσία μέσω του gov.gr που αφορά την αλληλεπίδραση του πολίτη με την τράπεζά του. Πρόκειται για μια απλούστευση πλέον με τον ιδιωτικό τομέα».

Κρούσματα σήμερα 27/4: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας μίλησε για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε στη δεύτερη δόση. Να σημειώσουμε ότι από χθες βράδυ άνοιξε η πλατφόρμα για όσους είναι 30 με 39 ετών, ενώ στη χθεσινή ενημέρωση έγιναν γνωστές και οι ημερομηνίες για τους εμβολιασμούς κι άλλων ηλικιακών ομάδων.

Ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας σημείωσε στην ΕΡΤ ότι πρακτικά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα που έχει οδηγό τους νέους ανθρώπους. Για να είναι γρηγορότερη και ασφαλέστερη αυτή η επιστροφή πρέπει να εμβολιαστούν οι νέοι άνθρωποι που κινούν την αγορά. Ο κ. Κωτσιόπουλος έκανε έκκληση προς τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Παράλληλα, είπε πως εν όψει καλοκαιριού θα εξεταστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει η δεύτερη δόση σε τόπο διαφορετικό από τον τόπο κατοικίας.

Κρούσματα σήμερα 27/4: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Κρούσματα σήμερα 27/4: Τι θα γίνει με τη δεύτερη δόση του εμβολίου

Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι διαθέσιμο και μπορεί να γίνει άμεσα στους νέους, είπε ακόμα ο κ. Κωτσιόπουλος στην ΕΡΤ. Για τη σύσταση προς τις εγκύους σε σχέση με το εμβόλιο της AstraZeneca είπε ότι τηρείται στάση αναμονής και πως δόθηκε διότι απλά χρειάζεται χρόνος για να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία από τις μελέτες.

Για το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής εμβολίου μέσα από την πλατφόρμα σημείωσε πως οι απαραίτητες διευκρινίσεις γενικά για το θέμα θα δοθούν αρμοδίως μέσα στις επόμενες μέρες.

Την ίδια στιγμή, επισήμανε πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα. Σε αυτό το σημείο απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να ξανασκεφτούν το ζήτημα της δικής τους ασφάλειας και να λάβουν υπόψη και την κατάσταση του ΕΣΥ που δέχεται μεγάλη πίεση. «Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», ανέφερε.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να μπορεί να γίνει στον τόπο διακοπών η δεύτερη δόση του εμβολίου είπε πως είναι κάτι που σίγουρα θα εξεταστεί από την Επιτροπή. Ο ίδιος εκτίμησε πως επειδή το καλοκαίρι δεν θα διαταραχθεί η διαδικασία των εμβολιασμών και επανέλαβε πως είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.

Τι θα ισχύει μετά το άνοιγμα των εστιατορίων σε σχέση με τις μετακινήσεις

Ο Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του αναφέρθηκε στο ερώτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες αναφορικά με τις μετακινήσεις και το ωράριο των εστιατορίων όταν αυτά ανοίξουν. Ο υπουργός Ανάπτυξης μίλησε ακόμα για τους εμβολιασμούς, την εικόνα από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και για το τι θα γίνει με τη χρήση των SMS.

Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στο ωράριο των εστιατορίων που θα κλείνουν στις 23:00, εξήγησε ότι οι πολίτες πρέπει να είναι εκείνη την ώρα στο σπίτι τους, ενώ οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων εξαιρούνται της απαγόρευσης αυτής. Σημείωσε ότι θα υπάρχει μια ελαστικότητα για κάποια λεπτά, αλλά αν ένας πολίτης είναι μισή ώρα μακριά από το σπίτι του, θα πρέπει να κάνει το κουμάντο του να φύγει νωρίτερα από το εστιατόριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι η αγορά τις πρώτες μέρες κινήθηκε πολύ χαμηλά σε αντίθεση με το Σαββατοκύριακο που πήγε καλύτερα γι’ αυτό και ένα από τα αιτήματα που έγιναν στην Επιτροπή είναι να καταργηθεί το click inside, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα δεκτό. Ωστόσο, σημείωσε πως το SMS δεν έχει έρθει η ώρα να καταργηθεί στις μετακινήσεις και πως θα μπορούσε να καταργηθεί τις επόμενες ημέρες αν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί.

Υπογράμμισε πως όταν ανοίξει ο τουρισμός ο στόχος είναι να μην υπάρχει το SMS, αλλά εξαρτάται και από τους εμβολιασμούς.

O κ. Γεωργιάδης στάθηκε ιδιαιτέρως στην ανάγκη εμβολιασμού και έκανε έκκληση στους πολίτες να προχωρήσουν σε αυτόν. Μόνη λύση για να γλιτώσουμε καραντίνες και SMS είναι το εμβόλιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως έχει συγχαρεί τον κ. Φίλη που είπε δημόσια ότι έκανε το εμβόλιο. Ανέφερε πως σέβεται το ατομικό δικαίωμα όσων αποφάσισαν να μην κάνουν το εμβόλιο, αλλά η πράξη αυτή κρίνεται και πως πρόκειται για απόλυτη κοινωνική ανευθυνότητα. «Με την πράξη αυτή θέτεις σε κίνδυνο τους άλλους. Ηθικά απαράδεκτος όποιος δεν κάνει το εμβόλιο». Ωστόσο, υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.

Σε ερώτηση για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων εξήγησε ότι έπρεπε να ανοίξουν γιατί από την ώρα που είχε ανοίξει το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο όσο ήταν κλειστά αυτά και τα mall δημιουργούνταν μεγάλος αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του λιανικού εμπορίου. «Έπρεπε λοιπόν αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός να λήξει».

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων

Κρούσματα σήμερα 27/4: Οι εμβολιασμοί φέρνουν την άρση των απαγορεύσεων, όπως έγινε με το άνοιγμα των malls

Αναφορικά με τους επιχειρηματίες της εστίασης που δεν έχουν πολύ χώρο εξωτερικά, ανέφερε ότι όπως έγινε και πέρσι θα δοθεί κοινόχρηστος χώρος σε όσους έχουν πρόσβαση σε δρόμο να μπορούν να απλώσουν τα τραπεζοκαθίσματα σε μεγαλύτερο κομμάτι δημόσιου χώρου. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής στήριξης για την εστίαση.

Σε σχέση με τους γάμους και τις βαπτίσεις σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμα αποφαση. «Όσο η πανδημία πέφτει τα μέτρα αίρονται. Όσο κάνουμε εμβόλια θα έχουμε γάμους και βαπτίσεις», τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments