Διεθνή

Αναστασιάδης Κυπριακό: Η προειδοποίηση προς Τουρκία

Αναστασιάδης Κυπριακό: Η προειδοποίηση προς Τουρκία
Αναστασιάδης Κυπριακό: Ο πρόεδρος της Κύπρου μετά το τέλος της πενταμερούς δήλωσε πως δεν θα δεχτεί τη δημιουργία τετελεσμένων.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μίλησε μετά το τέλος της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, σχετικά με τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Λίγο νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε αναφέρει ότι η Ελλάδα έδειξε εποικοδομητική στάση στις διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος της Κύπρου είχε αναφέρει ότι συμπίπτουν οι θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη απόπειρα δημιουργίας νέων τετελεσμένων, είτε στη θάλασσα είτε στο έδαφος, από πλευράς Τουρκίας θα είναι λόγος μη συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επόμενη Πενταμερή.

“Η τουρκική πρόταση αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ”

Ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε, επίσης, ότι η τουρκική και τουρκοκυπριακή πρόταση για λύση δύο κρατών αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή. «Θα συνεχίσουμε με την ίδια συνέπεια να εργαζόμαστε ώστε να βρεθεί λύση που θα επανενώνει την πατρίδα μας στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα και τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ο Αντόνιο Γκουτέρες τήρησε μια άψογη, όπως είπε, στάση καθιστώντας σαφές ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αποδεκτή είτε από τα Ηνωμένα Έθνη είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η δήλωση Δένδια μετά το τέλος της πενταμερούς

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, συγκαλώντας, νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες. «Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε. Νίκος Δένδιας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments