Πολιτική

Δένδιας: Τι είπε για την Πενταμερή διάσκεψη

Δένδιας: Τι είπε για την Πενταμερή διάσκεψη
Δένδιας: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε σχετικά με την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό, αλλά και τον ρόλο που έπαιξε η Ελλάδα.

O Νίκος Δένδιας μίλησε μετά το τέλος της πενταμερής διάσκεψης για το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ακόμη, ο ίδιος είχε δηλώσει πως η Ελλάδα επιθυμεί την λύση του Κυπριακού.

Πιο συγκεκριμένα, σε δήλωσή του μετά το τέλος της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα προσήλθε στην Άτυπη Πενταμερή Συνάντηση που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο την δημιουργία συνθηκών που θα επέτρεπαν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός του πλαισίου που έχει τεθεί ρητά από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ήτοι μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Δένδιας: “Δείξαμε εποικοδομητική στάση”

«Στο πλαίσιο αυτό, ήρθαμε στη συνάντηση αυτή υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε λύση, εκτός από αυτές τις παραμέτρους, πρέπει να είναι απολύτως συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δείξαμε εποικοδομητική στάση. Καταβάλαμε μαζί με την Κυπριακή Δημοκρατία προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί κοινό έδαφος για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο αυτό, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής και της τουρκικής πλευράς», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας σημειώνει ότι ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, συγκαλώντας, νέα άτυπη πενταμερή (διάσκεψη), η οποία θα λάβει χώρα σε δύο ή τρεις μήνες. «Καταστήσαμε σαφές ότι οι προσπάθειες αυτές του Γενικού Γραμματέα θα πρέπει να καταβληθούν εντός του συμφωνημένου πλαισίου και του πλαισίου της εντολής του. Δηλαδή τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Υπενθυμίσαμε ότι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι απολύτως δεσμευτικές για όλες τις πλευρές», κατέληξε.

Δένδιας: “Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων”

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο κ. Δένδιας στην παρέμβασή του σήμερα στη συνεδρίαση της άτυπης πενταμερούς επεσήμανε ότι η Ελλάδα, προσέρχεται στη συνάντηση αυτή με εποικοδομητική διάθεση και με καλή πίστη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, το πλαίσιο της οποίας πρέπει να είναι πλήρως συμβατό με το Χάρτη του ΟΗΕ, τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή μια Δικοινοτική, Διζωνική Ομοσπονδία, καθώς και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ειδικά ως προς το τελευταίο σημείο, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να διασφαλίζει την συνέχιση της ουσιαστικής συμμετοχής της Κύπρου στην λήψη αποφάσεων εντός της ΕΕ, χωρίς εξωτερικές παρεμβολές. Υπογράμμισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξέτασης οποιασδήποτε εναλλακτικής εκτός του ανωτέρω πλαισίου.

Πηγές του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρουν ακόμα ότι ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο καθεστώς των εγγυήσεων, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για την κατάργηση του αναχρονιστικού αυτού συστήματος και της δυνατότητας επέμβασης τρίτων χωρών, καθώς και της πλήρους απομάκρυνσης των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments