Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 30/4: Ανησυχούν οι ειδικοί για το Πάσχα

Κρούσματα σήμερα 30/4: Ανησυχούν οι ειδικοί για το Πάσχα
Κρούσματα σήμερα 30/4: Οι ειδικοί από ότι φαίνεται ανησυχούν για έξαρση κρουσμάτων μετά το Πάσχα αν και η καμπύλη βελτιώνεται σταδιακά.
Κρούσματα σήμερα 30/4: Οι ειδικοί από ότι φαίνεται ανησυχούν για έξαρση κρουσμάτων μετά το Πάσχα αν και η καμπύλη βελτιώνεται σταδιακά.

Με αγωνία αναμένονται τα κρούσματα για σήμερα 30/4. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μεγάλης Πέμπτης, τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 2.435. Ακόμη, σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων τα 1.151 βρέθηκαν στην Αττική, ενώ 347 βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι πλέον η καμπύλη έχει αρχίσει να μειώνεται, αλλά και ότι από το καλοκαίρι θα υπάρξει μεγαλύτερη βελτίωση σε ότι αφορά την ανοσία αγέλης. Ακόμη, η πολιτεία ανεβάζει ταχύτητα στους εμβολιασμούς ανοίγοντας νέες ηλικιακές ομάδες.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Ανεβαίνει η ταχύτητα στους εμβολιασμούς

Η εμβολιαστική εκστρατεία στη χώρα μας κινείται με ταχείς ρυθμούς, καθώς πλέον τη σκυτάλη του εμβολιασμού πήραν οι ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44 ετών.

Μάλιστα, η ζήτηση των ραντεβού για εμβολιασμό ήταν τόσο αυξημένη, σε σημείο που η κυβέρνηση άνοιξε περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών. «Με δεδομένη τη μεγάλη ανταπόκριση των πολιτών των ηλικιακών ομάδων 30-39 και 40-44, ανοίγουμε νέες εμβολιαστικές γραμμές διευκολύνοντας τους συμπολίτες μας να βρουν ραντεβού άμεσα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

  • Στην ομάδα 30 – 39, από την Τρίτη που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν κλειστεί 120.000 ραντεβού ενώ 12.000 νέοι έχουν ήδη εμβολιαστεί.
  • Στην ομάδα 40 – 44, από χθες το βράδυ που άνοιξε η πλατφόρμα είχαν κλειστεί μέχρι σήμερα το μεσημέρι περισσότερα από 45.000 ραντεβού και οι πρώτοι 500 έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Επιπλέον, το Μεγάλο Σάββατο ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό των πολιτών ηλικίας 45-49 ετών, οι οποίοι μπορούν να διαλέξουν το εμβόλιο που επιθυμούν.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Οι δηλώσεις Δερμιτζάκη για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Ο καθηγητής Γενετικής, μιλώντας στο Open τόνισε ότι «Υπάρχουν κάποια φάρμακα που δοκιμάζονται αλλά θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με τις προσδοκίες που δημιουργούμε». Με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με τη νέα θεραπεία για τον κορονοϊό, και ειδικότερα το φάρμακο που αναπτύσσεται στο Τελ Αβίβ και την έναρξη των κλινικών δοκιμών του στην Ελλάδα, ο καθηγητής Γενετικής εκτίμησε ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να έχουμε φάρμακο κατά του κορονοϊού μέχρι τέλος του έτους.

Για το ενδεχόμενο νέας κορύφωσης της πανδημίας μετά τα ανοίγματα είπε: «Είναι διαφορετικό το «τελειώσαμε» και διαφορετικό το αν θα δούμε νέο κύμα». Συμπλήρωσε ότι εάν εφαρμοστούν με προσοχή όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων, τότε δεν θα «φέρει εύκολα μια νέα αύξηση» στα κρούσματα και κατ’ επέκταση ένα νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

«Νομίζω αν εφαρμοστεί το πλαίσιο συμπεριφοράς που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τα κρούσματα θα πέσουν γρήγορα και θα έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία», πρόσθεσε ο καθηγητής. Ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε αισιόδοξος σε σχέση με την πορεία του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι τα δύσκολα θα ξεπεραστούν το Φθινόπωρο, όταν και θα ελεχθεί η πανδημία τουλάχιστον σε Ελλάδα και Ευρώπη. Ωστόσο, ο ίδιος διαχωρίζει τον έλεγχο της πανδημίας από την επιστροφή στην κανονικότητα, για την οποία ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα.

Επίσης ο καθηγητής, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι επιστήμονες δεν θα πρέπει να είναι απαισιόδοξοι δηλώνοντας για παράδειγμα ότι το 2022 θα περιοριστεί ο ιός και μάλιστα να το συνδέουμε αυτό με δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα και αυτό γιατί είναι σαν να αναιρούμε τη λύση του προβλήματος που είναι τα εμβόλια.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Το καλοκαίρι έρχεται η ανοσία

Με τους εμβολιασμούς να τρέχουν, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το καλοκαίρι πιθανότατα η χώρα θα έχει κατακτήσει την ανοσία της αγέλης.

«Καταρχάς έχουμε τους εμβολιασμούς που έχουν επιταχυνθεί.. έχουμε ήδη κάποιους που έχουν ανοσία λόγω ασθένειας.. άρα την ανοσία της αγέλης για το καλοκαίρι, θα την πετύχουμε», τόνισε ο Kαθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Με τη σειρά της η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι είμαστε στο στάδιο της αποκλιμάκωσης, ωστόσο αυτό θα συμβεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

«Πιστεύω ότι προς το τέλος Ιουνίου και μέχρι αρχές Ιουλίου, θα έχουμε καταφέρει να χτίσουμε το τείχος ανοσίας. Εκτιμώ ότι θα έχει εμβολιαστεί το 50-60% του ενήλικου πληθυσμού», υπογράμμισε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας – Πειραιά. Κρούσματα σήμερα 30/4

Κρούσματα σήμερα 30/4: Συνεχίζεται η πίεση στα νοσοκομεία

Ο Νίκος Καπραβέλος περιέγραψε τις εικόνες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Βορείου Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, ήδη από τις 18 νέες κλίνες χρησιμοποιούνται οι 8. ΜΕΘ

«Σήμερα έκανε σύσκεψη η 3η ΥΠΕ Μακεδονίας και αποφασίστηκε παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει προσωπικό να χρησιμοποιηθούν και οι 18 νέες κλίνες ΜΕΘ που παραχωρήθηκαν πρόσφατα στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα κρεβάτια με ασθενείς Covid είναι γεμάτα. Μόνο στην τελευταία μας εφημερία είχαμε 72 εισαγωγές με πολύ σοβαρά περιστατικά. Φοβόμαστε ότι αν αυτό επαναληφθεί και τη Μεγάλη Παρασκευή τότε δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει τώρα και πως θα αντιμετωπιστεί η πανδημία. Ο ίδιος εκδήλωσε την ανησυχία του σχετικά με το τρίτο κύμα της πανδημίας που διανύει η χώρα κι εκτίμησε ότι μία έκρηξη κρουσμάτων βρίσκεται προ των πυλών. Επίταξη γιατρών

«Η ανοσία αν έρθει από τα εμβόλια θα είναι στο τέλος του καλοκαιριού. Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε. Από αυτά που βλέπουμε είναι μεγάλος ο φόβος κατά την άποψη μου για “έκρηξη” κρουσμάτων μέσα στο 3ο κύμα που διανύουμε. Επιπλέον η αποκλιμάκωση δεν έχει έρθει ακόμα. Ο Μάϊος και ο Ιούνιος θα είναι δύσκολοι μήνες», κατέληξε ο κ. Καπραβέλος.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Υποχρεωτική αναστροφή για τους παραβάτες

Τις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδα πήραν τον δρόμο της επιστροφής για τα σπίτια τους εκατοντάδες οδηγοί που δεν είχαν τις απαραίτητες βεβαιώσεις μετακινήσεις με τους άνδρες της Τροχαίας να ψάχνουν ακόμη και σε… πορτ παγκαζ για να δουν αν υπάρχουν αποσκευές!

Ήδη παρά πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χρησιμοποιήσει διαφορά τεχνάσματα για να βγουν εκτός Αθήνας ακόμη και για λίγες ημέρες είτε χρησιμοποιώντας κάποια βεβαίωση δημοσίου νοσοκομείου ή δηλώνοντας μόνιμη κατοικία στο χωριό. Το αρνί ή οι πολλές αποσκευές φυσικά προδίδουν τις προθέσεις τους στους αστυνομικούς.

Με σαρωτές εγγράφων (scanner) γίνονται από χθες οι έλεγχοι των εγγράφων των οδηγών που προσπαθούν να βγουν εκτός Αττικής ενόψει του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας θα βρίσκονται σε συνεργασία με τους αστυνομικούς στα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στόχος των ελέγχων μέσω σαρωτών είναι να βελτιωθεί η δυνατότητα διασταύρωσης των στοιχείων που αναγράφονται στις επιδεικνυόμενες βεβαιώσεις μετακίνησης με την αξιοποίηση κάθε δημόσιας πηγής και δεδομένων.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Οι δηλώσεις Εξαδάκτυλου για το άνοιγμα της εστίασης

Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΙ, έθεσε ως ορόσημο για περαιτέρω αλλαγές στην εστίαση αποτελεί η 15η Μαΐου. «Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να είναι η 15η Μαΐου, οπότε ανοίγει ο τουρισμός, το ορόσημο και για τις αλλαγές στην εστίαση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Κρούσματα σήμερα 19/4

Και σημείωσε δε ότι όλα τα μετρά αξιολογούνται διαρκώς ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η πανδημία, η οποία παρουσιάζει μία ελαφρά άλλα εύθραυστη βελτίωση, ενώ προσέθεσε πως «δε θέλουμε να κάνουμε βήμα πίσω, μόνο μπροστά». Μάλιστα, τόνισε ότι στην εστίαση κάποια στιγμή τα μετρά παύουν, από τη στιγμή που κατεβάζουμε τη μάσκα, για αυτό θεωρείται μία από τις πιο επικίνδυνες δραστηριότητες.

Ερωτηθείς για τους λόγους που οι ειδικοί εισηγήθηκαν τα μαγαζιά της εστίασης να μην παίζουν μουσική, ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι «ο ήχος δεν βλάπτει, αλλά όταν υπάρχει ήχος αναγκαζόμαστε να μιλάμε πιο δυνατά, τα σταγονίδια που ενδεχομένως περιέχουν τον ιό εκπέμπονται με μεγαλύτερη ένταση».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown το φθινόπωρο, ανέφερε ότι φαίνεται πολύ μακρινό ενδεχόμενο, καθώς μέχρι τότε θα είναι εμβολιασμένο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Κρούσματα σήμερα 30/4: Κλειστά τα καταστήματα εστίασης στα εμπορικά κέντρα

Η απόφαση προβλέπει πως όλα τα εστιατόρια (πλην φοιτητικών εστιατορίων), τα καφέ, τα ίντερνετ καφέ, τα κυλικεία, τα αναψυκτήρια, οι καντίνες, catering κ.λπ. θα λειτουργήσουν αρκεί να διαθέτουν εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες θα είναι αποκλειστικά καθήμενοι. Βασική προϋπόθεση είναι επίσης η μη αναπαραγωγή μουσικής.

Από την άλλη, «μισόκλειστα» θα είναι όλα τα καταστήματα εστίασης που βρίσκονται εντός των κλειστών εμπορικών κέντρων και εν γένει σε όλες τις κλειστές αγορές, όπως σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων, αεροδρόμια, εμπορικές στοές κ.λπ., τα οποία θα λειτουργούν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments