Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Μηνά

Θεσσαλονίκη: Η περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Μηνά
Θεσσαλονίκη: Οι πιστοί έψαλλαν έξω από τους ναούς τους πένθιμους ύμνους.

Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, το Θείο Δράμα κορυφώνεται και πολλές πόλεις στη χώρα μας ξεκίνησαν την περιφορά του Επιταφίου. Στον Ι.Ν. του Αγίου Μηνά στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη περιφορά επιταφίου, μέσα σ’ ένα κλίμα κατάνυξης και με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα.

Η περιφορά του Επιταφίου κράτησε περίπου πέντε λεπτά και μετά ο επιτάφιος εισήλθε ξανά στον Ιερό Ναό. Οι πιστοί βρέθηκαν έξω από την εκκλησία ενώ κορίτσια έραναν τον Επιτάφιο με ροδοπέταλα και έψαλαν το “Ω γλυκύ μου έαρ”.

Νωρίτερα, πολύς ήταν ο κόσμος που έσπευσε στις εκκλησίες για την Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και στη συνέχεια για να προσκυνήσει τον επιτάφιο, εντός των ναών.

Οι εορτασμοί της Μεγάλης Εβδομάδας υπό τη σκιά των μέτρων κατά του κορωνοϊού:

Στη σκιά των αυξημένων κρουσμάτων του κορωνοϊού θα εορταστεί το φετινό Πάσχα. Οι εκκλησίες θα ανοίξουν τις πόρτες τους για τους πιστούς με αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως τα self test για τους ιερείς. Επίσης, η Ανάσταση θα γίνει στις 9:00 το βράδυ και όχι στις 12:00.

Ειδικότερα τη Μεγάλη Εβδομάδα:

  • Οι ναοί ανοίγουν με όποιους προσέρχονται να φορούν διπλή μάσκα,
  • ο αριθμός των ατόμων θα είναι περιορισμένος,
  • η Ανάσταση θα πραγματοποιηθεί στις 9:00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου,
  • στον προαύλιο χώρο των ναών και χωρίς ακολουθία πιστών θα πραγματοποιηθεί η περιφορά του Επιταφίου,
  • υποχρεωτικά θα είναι τα self test για ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και λοιπό προσωπικό.

Τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσουν οι ναοί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και το Πάσχα, συγκεκριμενοποίησε χθες η κυβέρνηση, μετά και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων. Στα μέτρα προστασίας, προκρίθηκε η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας, τόσο εντός όσο και εκτός των ναών. Όσον αφορά τον αριθμό ατόμων για τις ακολουθίες, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τετραγωνικά, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών θα ισχύει τήρηση απόστασης μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επίσης για τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής διευκρινίζεται ότι:

  • η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών,
  • το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού

Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), θα ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments