Ελλάδα

Ανάσταση 2021: Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες

Ανάσταση 2021: Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες
Ανάσταση 2021: Με βάση τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος, οι λειτουργίες θα γίνουν στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα, όπως συνηθίζεται.
Ανάσταση 2021: Με βάση τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος, οι λειτουργίες θα γίνουν στις 21:00 και όχι τα μεσάνυχτα, όπως συνηθίζεται.

Η Ανάσταση του 2021 θα είναι διαφορετική αφού θα γίνει στις 21:00 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα, όπως έχουμε συνηθίσει, λόγω κορωνοϊού. Υπάρχει, βέβαια, και μία εκκλησία στην Εύβοια που έχει δηλώσει ότι θα την κάνει τα μεσάνυχτα, κατά παράβαση των μέτρων. Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου έφτασε και το Άγιο Φως στην Ελλάδα.

Να σημειώσουμε ότι το θετικό για τους πιστούς είναι ότι οι εκκλησίες είναι ανοιχτές, σε αντίθεση με πέρσι. Όμως, οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας εξακολουθούν να υφίστανται.  Οι περιορισμοί περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων τόσο στο εσωτερικό των ναών, όσο και στο προαύλιο, καθώς και διπλές μάσκες για τους πιστούς.

Η Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως απο τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου στα Πατήσια

Όπως και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση, θα πραγματοποιηθεί με 5 ειδικούς κανόνες, που αφορούν την ώρα τέλεσης της ακολουθίας, το πώς θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς, τι ώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς και την επιτρεπόμενη αναλογία ατόμων ανά εμβαδό της εκκλησίας και προαυλίου.

Συγκεκριμένα, φέτος, η ακολουθία της Αναστάσεως θα τελεστεί στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί καλούν τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα.

Ανάσταση 2021: Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες

Ανάσταση 2021: Πώς θα γίνουν οι λειτουργίες

Μέσα στην Εκκλησία θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25τ.μ., με ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό. Περιορισμοί ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην υπάρξουν φαινόμενα συνωστισμού. Συγκεκριμένα, στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. εμβαδού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης θα ξεκινήσει από τις 22:00 έτσι ώστε οι πιστοί να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους.

«Ως προς την Ακολουθία της Αναστάσεως, η Ιερά Σύνοδος έλαβε σοβαρά υπ’ όψη τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν την συμμετοχή στην χαρά της Αναστάσεως, απεφάσισε ομόφωνα κάνοντας χρήση της Οικονομίας της Εκκλησίας, όπως φανερώνεται στην πλούσια παράδοσή Της, την προσαρμογή της ώρας τελετής της Αναστάσεως στις 9.00 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου. Η Τελετή θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των Ιερών Ναών, σύμφωνα με την παράδοση, και θα ακολουθήσει η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός του Ιερού Ναού», σημειωνόταν στη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τι θα ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα

Μόνο για την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών, έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις. Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Να θυμίσουμε ότι το Άγιο Φως έφτασε πριν λίγες ώρες στην Αθήνα με ειδική πτήση. Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments