Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 3/5: Η ανησυχία των ειδικών

Κρούσματα σήμερα 3/5: Η ανησυχία των ειδικών
Κρούσματα σήμερα 3/5: Η ανησυχία των ειδικών, ο οδικός χάρτης της άρσης του lockdown και η ινδική μετάλλαξη. Πληθαίνουν τα ραντεβού για του εμβολιασμούς.

Ενόψει της ανακοίνωσης των κρουσμάτων για σήμερα Δεύτερα 3/5 και με τη σημείωση πως χθες ο ΕΟΔΥ δεν προέβη σε ανακοίνωση κρουσμάτων, σημαντικό είναι να δούμε τις πρώτες εντυπώσεις από το άνοιγμα της εστίας, τα μέτρα και τους υγειονομικούς κανόνες, τα επόμενα βήματα άρσης του lockdown, το τι συμβαίνει με τα συμπτώματα των εμβολιασμών που οι νέοι άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά και η ανησυχία των ειδικών για την ινδική μετάλλαξη.

Η εστίαση άνοιξε μετά από έξι μήνες σχεδόν, με μέτρα για τον κορωνοϊό, και ο κόσμος κατέκλυσε τα καφέ και τα εστιατόρια σε όλες τις πόλεις, από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη μέχρι και την περιφέρεια. Οι πελάτες εμφανίστηκαν στα καταστήματα από νωρίς το πρωί αφού σε όλους έλειψε ένας καφές με καλή παρέα στα στέκια του καθένα.

Εστίαση άνοιγμα: Τα μέτρα που ισχύουν

Από σήμερα Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Χωρίς μουσική

Ο κόσμος έσπευσε να γεμίσει τις καφετέριες από τις πρωινές ώρες και να νιώσει αυτή τη μικρή επιστροφή στην κανονικότητα. Να σημειώσουμε ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν.

Οι υγειονομικοί κανόνες:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Συγκεκριμένα μέτρα προβλέπονται και σχετικά με τις αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών:

  • 0,90 εκ. αν δεν παρεμβάλλεται καρέκλα
  • 1,20 εκ. αν παρεμβάλλεται καρέκλα μόνο από τη μια πλευρά μεταξύ τραπεζιών
  • 1,80 εκ. αν παρεμβάλλονται καρέκλες και από τις δυο πλευρές των τραπεζιών.
  • Να σημειώσουμε ότι τα μηνύματα στο 13033 παραμένουν σε ισχύ τουλάχιστον με βάση τις κυβερνητικές ανακοινώσεις μέχρι τα μέσα Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό όποιος επιθυμεί να επισκεφτεί εστιατόριο, καφέ ή μπαρ, σε εξωτερικό χώρο, θα στέλνει SMS με τον κωδικό «6» στο 13033

Υπενθυμίζεται πως επτά βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν με επιστολή τους στον Νίκο Χαρδαλιά παράταση ωραρίου τουλάχιστον μέχρι τα μεσάνυχτα και να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

Τα επόμενα βήματα είναι:

  • άνοιγμα γυμνασίων και δημοτικών σχολείων στις 10 Μαΐου  με υποχρεωτικά τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό,
  • στις 15 Μαΐου έρχεται η πρεμιέρα του τουρισμού με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, αλλά και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ,
  • την ίδια ημέρα απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες, ενώ θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες,
  • περιορίζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, καθώς θα ξεκινά κάθε βράδι στις 23:00 και θα ολοκληρώνεται στις 05:00. Για τον λόγο αυτό, η εστίαση θα μπορεί να λειτουργεί έως και τις 22:45.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας ίσχυε από τις 22:00.

Η ινδική μετάλλαξη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου

Η ινδική μετάλλαξη του ιού δίνει το «παρών» και στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής, είχαν εντοπιστεί δύο κρούσματα, αλλά, σύμφωνα με το Open, υπάρχουν κι άλλα, με τον ΕΟΔΥ να κάνει σχετικές ανακοινώσεις την ερχόμενη Πέμπτη. Θυμίζουμε ότι ο Οργανισμός δεν έκανε ανακοίνωση χθες για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα λόγω Κυριακής του Πάσχα. Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη, όπως αποκαλύπτει και το όνομά της, προέρχεται από την Ινδία, την οποία η πανδημία του κορωνοϊού την έχει «χτυπήσει» αλύπητα.

Το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης είχε εντοπιστεί στην Ελλάδα στα τέλη του προηγούμενου μήνα στην Πάτρα, ενώ οι υγειονομικές Αρχές είχαν ανησυχήσει κυρίως εξαιτίας της ευκολίας στη μεταδοτικότητά του αλλά και εξαιτίας του γεγονότος πως δεν είναι ακόμα γνωστό αν αυτή καλύπτεται πλήρως από τα εμβόλια.

Οι ειδικοί συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, αν και υπάρχει άρση περιοριστικών μέτρων, όπως θα συμβεί και αύριο με το άνοιγμα της εστίασης. Με βάση την ενημέρωση του ΕΟΔΥ το Μεγάλο Σάββατο, οι διασωληνωμένοι ήταν 811 και δεν δείχνoυν να μειώνονται, τουλάχιστον με τους επιθυμητούς ρυθμούς. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους από τις επιπλοκές της Covid-19. Με βάση τη χθεσινή ενημέρωση, το 24ωρο ανάμεσα σε Μεγάλη Παρασκευή και Μεγάλο Σάββατο πέθαναν 72 άνθρωποι.

Οι εμβολιασμοί είναι αυτό που μπορεί να δώσει τη λύση αφού πλέον όλοι πάνω από τα 30 μπορούν να εμβολιαστούν. Έως χθες, Μεγάλο Σάββατο, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 3.115.339 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2.170.858 αφορούν την 1η δόση και 944.481 και τη 2η δόση.

Παγώνη: Τι είπε για τα συμπτώματα των εμβολιασμένων

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε σχετικά με τους εμβολιασμούς και τα συμπτώματα που εμφανίζουν όσοι έχουν εμβολιαστεί. Ακόμη, η ίδια έχει πει πως μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα μπορέσει να έχει δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας. Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή λόγω Πάσχα ο ΕΟΔΥ δεν έδωσε στη δημοσιότητα επιδημιολογική έκθεση.

Πιο συγκεκριμένα,  η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στα συμπτώματα που προκύπτουν από τον εμβολιασμό. Όπως είπε η κα Παγώνη μόνο το 10% όσων εμβολιάζονται έχουν συμπτώματα, όπως πυρετό. Εξήγησε, μάλιστα, ότι με τη χρήση αναλγητικού τα συμπτώματα θα ξεπεραστούν.

Η κα Παγώνη διευκρίνισε, επίσης, χτες μιλώντας στην ΕΡΤ, τα συμπτώματα ανάλογα με το κάθε εμβόλιο. Για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, ανέφερε ότι 85-90% των εμβολιασθέντων δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα και προσέθεσε πως «κάποιοι αισθάνθηκαν έναν πονοκέφαλο τις πρώτες μέρες, περίπου δύο 24ωρα και ίσως κάποια δέκατα, γύρω στο 37,4 με 37,5».

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, η κα. Παγώνη είπε πως «έκανε και πυρετούς γύρω στο 38-38,5 για μία, το πολύ δύο μέρες, δηλαδή δύο 24ωρα. Μετά οι άνθρωποι αυτοί, εκτός από ελαχιστότατες περιπτώσεις που έφτασε (ο πυρετός) και τρεις μέρες, δεν είχαν κανένα άλλο σύμπτωμα εκτός από τις μυαλγίες και τον πυρετό των 38,5 βαθμών».

Η κα Παγώνη τόνισε ότι τα συμπτώματα από τα εμβόλια δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά οργανισμού.

Παγώνη: Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες

Σύμφωνα με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς – Πειραιά, «Μέσα Σεπτέμβρη θα πετάξουμε τις μάσκες». Στη συνέχεια η κ. Παγώνη σημείωσε: «Όταν τελειώσει το 90% των εμβολιασμών θα πετάξουμε τις μάσκες, τότε αναμένουμε να το έχουμε πετύχει».

Βασική προϋπόθεση, όπως καταλαβαίνουμε και από τη δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, είναι βέβαια ότι οι εμβολιασμοί θα έχουν προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα και το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών με δύο δόσεις να είναι αρκετά μεγάλο.

Μέχρι όμως τα μέσα Σεπτέμβρη ο δρόμος είναι επικίνδυνος, καθώς πρέπει να παραμείνουμε, σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, προσεκτικοί. «Οι εμβολιασμένοι μέχρι να γίνουν πάρα πολλοί πρέπει να φοράνε τη μάσκα όταν, ας πούμε, πάνε σουπερ μάρκετ ή όταν πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο. Το ιικό φορτίο είναι ακόμα μεγάλο, ειδικά στην Αττική και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Εμβολιασμοί Ελλάδα

Εμβολιασμοί

Στη συνέχεια, η ίδια πρόσθεσε: «πρώτο μας όπλο για την ανάσχεση του κορωνοϊού είναι ο εμβολιασμός, ελπίζω να πάρουμε τις ποσότητες και τέλος Ιουνίου να κάνουμε την σχετική ανοσία». Παράλληλα έδωσε συγχαρητήρια στους νέους που έχουν δηλώσει άμεσα συμμετοχή στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Χωρίς ανακοίνωση χθες ο ΕΟΔΥ

Ο ΕΟΔΥ δεν έκανε ανακοίνωση χθες 2/5 για τα κρούσματα λόγω Πάσχα. Να σημειώσουμε ότι μπορεί τα μέτρα να χαλαρώνουν, ειδικά από σήμερα που άρχισε μετά από 6 μήνες να λειτουργεί ξανά η εστίαση, αλλά τόσο ο αριθμός των διασωλήνωμένων και των νεκρών από τις επιπλοκές της Covid-19 παραμένει στα ύψη.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός ανέφερε: «Σας ενημερώνουμε πως σήμερα, Κυριακή του Πάσχα, δεν θα αναρτηθεί έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης».

Κρούσματα 1/5

Τα κρούσματα 1/5, Μεγάλο Σάββατο, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν 1.391. Οι νέοι θάνατοι από τον κορωνοϊό ήταν 72 το τελευταίο 24ωρο, ενώ 811 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι. Μοναδική ελπίδα για να απαλλαγούμε από τον κορωνοϊό παραμένουν τα εμβόλια, τα οποία είναι πλέον διαθέσιμα και για τους 45 με 49 ετών.

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.391, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 346.422 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 41 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.999 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 72, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 10.453 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments