Διεθνή

Johnson & Johnson: Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς

Johnson & Johnson: Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς
Johnson & Johnson: Η Δανία προχωρά στον αποκλεισμό του εμβολίου, κάτι που έκανε σχετικά πρόσφατα και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα που απέκλεισε από την εμβολιαστική της εκστρατεία το εμβόλιο της Johnson & Johnson, καθώς έχει θορυβηθεί από τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί. Σημειώνεται ότι σχετικά πρόσφατα στο παρελθόν η χώρα είχε αποκλείσει και το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ίδιους λόγους.

Η αρμόδια αρχή υγείας της χώρας δήλωσε ότι εν τέλει «διαπίστωσε ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson δεν υπερτερούν των κινδύνων που αφορούν πιθανές σοβαρές επιπτώσεις σε όσους λαμβάνουν το εμβόλιο».

Αναγκαστικά η ολοκλήρωση της εμβολιαστικής εκστρατείας της Δανίας θα καθυστερήσει έως και τέσσερις εβδομάδες, καθώς το εμβόλιο της Johnson & Johnson αντιπροσώπευε περίπου το 1/3 των διαθέσιμων εμβολίων της χώρας.

Η Δανία, η οποία μέχρι τώρα έχει εμβολιάσει πλήρως το 11,5% του πληθυσμού της, ανοίγει σταδιακά τις δραστηριότητές της από τις αρχές Μαρτίου, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης έχουν επιβραδυνθεί. Μέχρι στιγμής τα μέτρα έχουν χαλαρώσει σε εστιατόρια και καφετέριες, ενώ επιτρέπεται στους ποδοσφαιρόφιλους να μπουν σε γήπεδα.

Εμβολιασμοί ΗΠΑ

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρούσα κατάσταση στη Δανία, αυτό που χάνουμε σήμερα στην προσπάθειά μας να αποτρέψουμε σοβαρές ασθένειες από τον COVID-19 δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο πρόκλησης πιθανών παρενεργειών με τη μορφή σοβαρών θρόμβων αίματος σε αυτούς που εμβολιάζουμε», δήλωσε η υγειονομική αρχή και πρόσθεσε ότι η εμβολιαστική εκστρατεία συνεχίζεται με άλλα διαθέσιμα εμβόλια.

Σύμφωνα με το Reuters, οι νομοθέτες της χώρας συμφώνησαν να επιτρέπεται η χορήγηση των εμβολίων AstraZeneca και Johnson & Johnson σε εθελοντές.

Το πόρισμα του ΕΜΑ για το εμβόλιο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε στις 20 Απριλίου ότι βρήκε μια πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της Johnson & Johnson και των θρομβώσεων σε ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο στις ΗΠΑ, ωστόσο, υποστήριξε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν έναντι των ενδεχόμενων κινδύνων.

Ο EMA είπε ότι η επιτροπή ασφαλείας της κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να προστεθεί στις ετικέτες του εμβολίου μια προειδοποίηση σχετικά με την εμφάνιση των θρομβώσεων, όπως ακριβώς απαιτείται από το AstraZeneca. Η J&J δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι θα συμμορφωθεί με αυτό το μέτρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments