Διεθνή

AstraZeneca: Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς

AstraZeneca: Η Δανία σταματάει τους εμβολιασμούς
AstraZeneca: Η Δανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που σταματάει οριστικά τους εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η Δανία έγινε σήμερα η πρώτη χώρα που θα σταματήσει εντελώς τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, εξαιτίας των περιστατικών θρομβώσεων που έχουν αναφερθεί και ίσως συνδέονται με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Μέχρι στιγμής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) υποστήριζε ότι οι παρενέργειες είναι σπάνιες, ενώ η Κομισιόν έχει διατάξει νέα έρευνα σχετικά με το εμβόλιο.

Η συγκεκριμένη απόφαση θα μεταθέσει την ολοκλήρωση τους προγράμματος εμβολιασμού της Δανίας στις αρχές Αυγούστου, αντί της 25ης Ιουλίου που είχε οριστεί αρχικά.

Τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων που εμφανίστηκαν μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca «έδειξαν πραγματικές και σοβαρές παρενέργειες», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας υγείας της Δανίας Soren Brostrom σε ενημέρωση. «Ως εκ τούτου, επιλέξαμε να συνεχίσουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλες τις ηλικιακές ομάδες χωρίς αυτό το εμβόλιο».

astrazeneca

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε αρχικά τη χορήγηση του εμβολίου τον Μάρτιο λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά του και έχει αναστείλει επίσης τη χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή περαιτέρω ερευνών για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με σπάνιες περιπτώσεις θρομβοεμβολών.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο από τα 5,8 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας έχουν λάβει μια πρώτη δόση εμβολίου. Το 77% το εμβόλιο των Pfizer – BioNTech, το 7,8% της Moderna και το 15,3% εκείνο της AstraZeneca.

Σε όσους έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca θα προταθεί ένα άλλο εμβόλιο για τις δεύτερη δόση, διευκρίνισαν οι αρχές.

Άνγκελα Μέρκελ

Εμβόλιο AstraZeneca

AstraZeneca: Σέβεται την επιλογή της Δανίας

Η Astrazeneca από την πλευρά της είπε ότι σέβεται την επιλογή της Δανίας και θα συνεχίσει να της παρέχει δεδομένα για την ενημέρωση μελλοντικών αποφάσεων. «Η εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού είναι θέμα που πρέπει να απόφασης κάθε χώρας, βάσει των τοπικών συνθηκών», ανέφερε η αγγλο-σουηδική εταιρεία.

AstraZeneca: Η εκτίμηση του ΕΜΑ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι βρέθηκε μία πιθανή σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των περιστατικών θρομβώσεων. Ανέφερε επίσης, ότι ο κίνδυνος θανάτου από κορωνοϊό ήταν πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με το θάνατο από σπάνιες παρενέργειες, ωστόσο αφήνει το ελεύθερο σε κάθε χώρα ξεχωριστά να κάνει τη δική της αποτίμηση κινδύνου να αποφασίσει πως θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments