Ελλάδα

Επιστρέφοντας στην κανονικότητα – Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης των μέτρων

Επιστρέφοντας στην κανονικότητα – Ο οδικός χάρτης της χαλάρωσης των μέτρων
Μετά από πολλούς μήνες εγκλεισμού, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι γεγονός.

Με τους εμβολιασμούς να κινούνται σε ταχείς ρυθμούς, η ελευθερία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Παρά το γεγονός ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.421 κρούσματα, ένα αρκετά υψηλό νούμερο συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Όλα δείχνουν πως οι ημερομηνίες έχουν «κλειδώσει» και το μόνο που μένει είναι οι επίσημες ανακοινώσεις. Παράλληλα, σήμερα θα συνεδριάσουν τα μέλη της Επιτροπής και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόκειται να συμμετέχει και η Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός Πολιτισμού πρόκειται να εισηγηθεί την απελευθέρωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες είχαν μπει στον «πάγο» εδώ και 6 μήνες περίπου.

Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Τα μέτρα πρόκειται να χαλαρώσουν αρκετά νωρίτερα απ’ όσο περιμέναμε. Ήδη από το  Σάββατο 8 Μαΐου ανοίγουν οι οργανωμένες παραλίες και πρόκειται να μειωθεί το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Από τη Δευτέρα 10 Μαΐου πρόκειται να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης διδασκαλία σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, με βασικό όπλο τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Η σχολική χρονιά θα πάρει παράταση έως τις 25 Ιουνίου για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ η σχολική χρονιά για τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας θα λήξει στις 11 Ιουνίου, χωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν δια ζώσης τα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών, αποκλειστικά για όσους δίνουν Πανελλήνιες εξετάσεις και εξετάσεις για τους τίτλους επάρκειας ξένων γλωσσών. Επιπλέον, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια.

Το Σάββατο 15 Μαΐου ο τουρισμός ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται τους ταξιδιώτες, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα των PCR tests, rapid tests και πιστοποιητικών εμβολιασμών. Επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις.

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, καθώς και τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας.

Πότε θα απελευθερωθούν οι πολιτιστικές δραστηριότητες

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχει και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πρόκειται να τεθεί επί τάπητος το τι μέλλει γενέσθαι για τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης, θα συζητηθεί και το άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Οι επικρατέστερες ημερομηνίες είναι οι εξής:

  • Παρασκευή 14 Μαΐου: Επαναλειτουργία μουσείων
  • Παρασκευή 21 Μαΐου: Άνοιγμα θερινών σινεμά
  • Παρασκευή 28 Μαΐου: Επαναλειτουργία ανοιχτών θεάτρων και συναυλιακών χώρων

Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, ο περιορισμένος αριθμός των ατόμων, οι αποστάσεις ασφαλείας και τα self test στους εργαζόμενους.

Τι ισχύει για την αποστολή SMS και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα καταργηθούν τα SMS στο 13033, ωστόσο πολλοί εκτιμούν ότι θα αποτελούν παρελθόν από τις 15 Μαΐου, όταν θα ανοίξει ο τουρισμός.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας, στο τραπέζι έχει τεθεί η επέκταση του ωραρίου μετά τις 23:00.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments