Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 10/5: Καλπάζουν οι εμβολιασμοί

Κρούσματα σήμερα 10/5: Καλπάζουν οι εμβολιασμοί
Κρούσματα σήμερα 10/5: Το άνοιγμα μιας πληθώρας δραστηριοτήτων αναμένεται να φέρει ο Μάϊος, ενώ ήδη ανακοινώθηκε ο οδικός χάρτης.

Με αγωνία αναμένονται και σήμερα 10/5 τα κρούσματα του κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ. Να υπενθυμίσουμε ότι την Κυριακή τα κρούσματα έφτασαν 1428.  Ακόμη με βάση την κατανομή των κρουσμάτων η Αττική παραμένει πρώτη συγκεντρώνοντας τα 712, ενώ η Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε 150 νέες λοιμώξεις.

Σταδιακά παρατηρείται επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, πράγμα το οποίο επιτρέπει στην Επιτροπή των Ειδικών να εισηγείται περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Η Αττική παραμένει πρώτη στην κατανομή των κρουσμάτων με την καμπύλη της θετικότητας να μειώνεται. Μάλιστα, οι ειδικοί αναφέρουν πως πιθανότατα τον Σεπτέμβριο θα γίνει και η άρση του μέτρου της μάσκας. Κρούσματα σήμερα 10/5

Ο οδικός χάρτης του ανοίγματος των δραστηριοτήτων

  • Από σήμερα Δευτέρα 10 Μαΐου λειτουργούν τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.
  • Από σήμερα, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
  • Ξεκινούν επίσης οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο, καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.
  • Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία- με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.
  • Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.
  • Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

Η πρόοδος των εμβολιασμών και τα προνόμια στους εμβολιασμένους

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως δεν έχει νόημα η συζήτηση για προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών με πρόσβασή τους σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, εάν δεν ανοίξουν όλες οι ηλικιακές ομάδες προκειμένου να μπορούν να εμβολιαστούν.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος μίλησε για την εμβολιαστική διαδικασία λέγοντας πως «η Ελλάδα με τις 1.500 εμβολιαστικές γραμμές που λειτουργούν από αρχές Μαΐου εμβολιάζει πλέον πάνω από 100.000 πολίτες την ημέρα και έχει ήδη ξεπεράσει τους 3.640.000 εμβολιασμούς».

Έτσι, όπως είπε η χώρα μας «βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 10η θέση στην Ε.Ε. σε ποσοστό ημερήσιων εμβολιασμών ως μερίδιο επί του συνολικού πληθυσμού, αλλά και ως προς το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων, που φέρνει τη χώρα μας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Σημείωσε δε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ξεπεράσουμε τα 5.400.000 εμβολιασμούς. Θα έχει εμβολιαστεί με μία δόση περίπου το 33% του πληθυσμού και με τις δύο δόσεις, περίπου το 20% του πληθυσμού.

Είπε επίσης πως «περί τα τέλη Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα εμβόλια και για άλλες ηλικιακές ομάδες».

Πως επηρεάζει την Ελλάδα η απόφαση Κομισιόν για το εμβόλιο Astrazeneca

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, το πρωί της Δευτέρας, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 είπε πως μέχρι στιγμής στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί συνολικά 55 εκατομμύρια πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca συμπληρώνοντας πως είναι ένα ασφαλές εμβόλιο το οποίο και έχει εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ένωσης.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξασφαλισμένη, για όσους έχουν κάνει την πρώτη, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εξασφαλισμένο και για όσους έχουν κλείσει τις ημερομηνίες, αλλά δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τον εμβολιασμό.

Βάσει της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της AstraZeneca, συνολικά στα 27 κράτη – μέλη της θα παραδίδονταν 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 100 εκατ. θα παραδίνονταν μόνο εάν η Επιτροπή ενεργοποιούσε τη σχετική ρήτρα. Ωστόσο η συγκεκριμένη ρήτρα εν τέλει δεν θα ενεργοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται πως στις 26/4 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει ότι προσέφυγε στη δικαιοσύνη εναντίον της AstraZeneca επειδή η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία δεν σεβάστηκε το συμβόλαιό της για την προμήθεια εμβολίων κατά της Covid-19 και επειδή δεν είχε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παράδοση των εμβολίων.

Οι δηλώσεις Τζανάκη

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, «έχουμε τρέξει το μοντέλο μας με 2 – 3 παραδοχές. Υπάρχουν 3 προβλεπτικοί ωφέλιμοι παράγοντες και κάποιοι βλαβεροί. Οι ωφέλιμοι παράγοντες είναι ο εμβολιασμός, που πηγαίνει εξαιρετικά τις τελευταίες μέρες, δεύτερον ο καλός καιρός, και τρίτον ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι υπό επιδημιολογική επιτήρηση με τα self test .

Το βλαπτικό κομμάτι είναι η αύξηση της κινητικότητας και των κοινωνικών επαφών. Με βάση το μοντέλο μας περισσότερο ή λιγότερο οι ωφέλιμοι παράγοντες εξουδετερώνουν τους βλαπτικούς, και θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση έστω σε χαμηλότερους ρυθμούς».

Ο καθηγητής σημείωσε πάντως ότι για να βγουν σωστά τα μοντέλα θα πρέπει να μην κάνουμε τα λεγόμενα κορωνοπάρτι, οι καταστηματάρχες να τηρήσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι πολίτες να δημιουργήσουν κοινωνικά μικροπεριβάλλοντα με φίλους που τηρούν τα μέτρα προστασίας. Περιμένουμε και μάλλον θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται αυτή την εβδομάδα ο δείκτης των θανάτων ανέφερε επίσης ο κ. Τζανάκης, κάνοντας λόγο για 500 θανάτους ανά εβδομάδα. «Νομίζω θα αρχίσουμε από αυτή την εβδομάδα να βλέπουμε λίγο χαμηλότερους θανάτους ανά ημέρα, 55 με 65 όχι 80» είπε.

Ο καθηγητής επίσης σχολίασε και το ζήτημα πίεσης στα νοσοκομεία κάνοντας λόγο για αποκλιμάκωση 30% στις κλίνες και πτώση 25% στις ΜΕΘ. «Τα κρούσματα θα συνεχίσουν να είναι πάνω από 2.000, αλλά μεγάλο μέρος τους είναι προσυμπτωματικά, ασυμπτωματικά ή ολιγοσυμπτωματικά άτομα, που δεν κάνουν μεγάλη χρήση υπηρεσιών υγείας μεγάλη, καλές περιπτώσεις» διευκρίνισε.

Η πρόβλεψη Παγώνη για τις μάσκες

Η κα Παγώνη πρότεινε να διευρυνθεί τουλάχιστον μέχρι τις 01:00, τα μεσάνυχτα το ωράριο της εστίασης προκειμένου οι πολίτες να μην συνωστίζονται στις πλατείες αμέσως μετά το κλείσιμο των καταστημάτων. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα sms στο 13033 για τις μετακινήσεις πρέπει να τελειώσουν «γιατί κανένας δεν τα χρησιμοποιεί».

Αναφορικά με την μάσκα η ίδια τόνισε πως πιθανότατα θα την βγάλουμε μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τα δεδομένα των εμβολιασμών. Μάλιστα υπολόγιζε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε ανοσία στο 50% και τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου το ποσοστό θα φτάσει στο 75%. Παράλληλα τόνισε πως το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με το περσινό.

Καταληπτικά, η κυρία Παγώνη εξέφρασε την άποψη ότι τελειώσαμε με τα lockdown και ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, ενώ σημείωσε πως δεν μπορεί να πει για 4ο κύμα με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

3000 self test με το πρώτο κουδούνι

Παρόλα αυτά τα 3000 προσέγγισαν τα θετικά self test που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί πριν να προσέλθουν στα σχολεία. Εκτιμάται ότι ο συνολικός πληθυσμός της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα, ενώ ο μισός πληθυσμός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ αυτά είναι που είχαν δηλωθεί για σήμερα στην πλατφόρμα. Πάντως, όπως είναι γνωστό όποιος εμφανίζει θετικό self test θα πρέπει στην συνέχεια να υποβάλλεται σε μοριακό τεστ κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μαθητών εκπαιδευτικών και άλλων εργαζομένων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση φτάνει τα 1,7 εκατομμύρια άτομα.

Σημειώνεται ότι μόνο για την έναρξη της εβδομάδας επιτρέπεται σε όσους δεν μπόρεσαν να μπουν στην πλατφόρμα λόγω προβλημάτων να έχουν γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments