Ελλάδα

ΣτΕ: Αποζημίωση από το Δημόσιο για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια

ΣτΕ: Αποζημίωση από το Δημόσιο για παρενέργειες ή θάνατο από εμβόλια
ΣτΕ: Η απόφαση «βόμβα» περί αποζημίωσης από το Δημόσιο προς όσους αντιμετώπισαν βλάβες στην υγεία τους μετά τον εμβολιασμό, ανοίγει το δρόμο για παρόμοια περιστατικά μετά τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας covid-19.
ΣτΕ: Η απόφαση «βόμβα» περί αποζημίωσης από το Δημόσιο προς όσους αντιμετώπισαν βλάβες στην υγεία τους μετά τον εμβολιασμό, ανοίγει το δρόμο για παρόμοια περιστατικά μετά τον εμβολιασμό κατά της ασθένειας covid-19.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας προέβη σε μία σημαντική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο υποχρεούται να προβεί σε αποζημίωση σε περιπτώσεις θανάτων ή σοβαρών παρενεργειών από εμβολιασμούς. Αφορμή για αυτή την απόφαση στάθηκε ο θάνατος ενός παιδιού που έκανε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, ανοίγοντας τον δρόμο για περιστατικά που σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, η προκαλούμενη από την πραγματοποίηση του εμβολιασμού βλάβη συνιστά υπέρμετρη θυσία για τον παθόντα, καθώς προκαλεί βλάβη υγείας και προσβολή της προσωπικότητάς του. Επισημαίνεται δε ότι υπερβαίνει τα όρια της θυσίας, στην οποία είναι ανεκτό από την έννομη τάξη να υποβάλλονται οι πολίτες, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και του κοινωνικού συνόλου. Για το λόγο αυτό, ο κάθε παθών ή παθούσα δικαιούται αποζημίωση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό μίας μαθήτριας της  Ε΄ Δημοτικού η οποία εμβολιάστηκε όταν ήταν 7 ετών με το τριπλό εμβόλιο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς (τριδύναμο εμβόλιο MMR ΙΙ). Έμεινε εννέα χρόνια σε κώμα και απεβίωσε από πανεγκεφαλίτιδα.

Η μητέρα του κοριτσιού διεκδίκησε αποζημίωση 1.000.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο, από το Δημόσιο και το Δήμο της περιοχής κατοικίας της, ως χρηματική ικανοποίηση για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη η κόρη της εξαιτίας της βλάβης της υγείας της που προκλήθηκε ως παρενέργεια του εμβολιασμού της στα Δημοτικά Ιατρεία.

Στην αγωγή αποζημίωσης ανέφερε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός όχι μόνον δεν την προστάτευσε, αλλά μία παρενέργεια προκάλεσε στο κορίτσι ιλαρά, η οποία οδήγησε στην ανίατη πάθηση της σκληρυντικής πανεγκεφαλίτιδας, οδηγώντας το στο θάνατο. Στην αγωγή αναφερόταν ότι συνέτρεχε ευθύνη του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου, στα ιατρεία του οποίου έγινε ο εμβολιασμός, κατά τα άρθρα 105, 106 ΕισΝΑΚ, λόγω παρανόμων πράξεων των οργάνων τους και, ειδικότερα:

  • Λόγω αντιθέσεως προς το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ και προς τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας του επιβαλλομένου για την φοίτηση των μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση εμβολιασμού
  • Λόγω της κατά παράβαση του Συντάγματος και της Διεθνούς Συμβάσεως για τα Δικαιώματα του Παιδιού παραλείψεως να θεσπισθεί νομοθετικά σύστημα αποζημιώσεως για βλάβη ή θάνατο από εμβολιασμό.

Από το Διοικητικό Πρωτοδικείο επιδικάστηκε στην μητέρα του κοριτσιού αποζημίωση 200.000 ευρώ. Ακολούθησε αναίρεση κατά της πρωτόδικης απόφαση η οποία απορρίφθηκε από το Διοικητικό Εφετείο. Οι σύμβουλοι επικρατείας με πρόεδρο του Α Τμήματος την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια τη σύμβουλος Επικρατείας Όλγα Ζύγουρα, με την υπ΄ αριθμ. 622/2021 απόφασή τους δικαίωσαν την οικογένεια του άτυχου κοριτσιού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments