Διεθνή

Johnson & Johnson: Καταγράφηκαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ

Johnson & Johnson: Καταγράφηκαν 28 περιστατικά θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό στις ΗΠΑ
Johnson & Johnson: Τα έξι από τα περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν ήταν άνδρες.

Στις ΗΠΑ εντοπίστηκαν 28 περιστατικά σοβαρών θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα μέσα στον Απρίλιο τα CDC είχε δώσει το «πράσινο φως» στο να συνεχιστεί η χορήγηση του εμβολίου στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είχε εντοπίσει περιστατικά θρομβώσεων.

Σε μια παρουσίαση των μέχρι σήμερα αποδεικτικών στοιχείων, τα CDC «συνηγορούν σε μια εύλογη αιτιώδη συνάφεια» μεταξύ της χορήγησης του εμβολίου της J&J και περιστατικών θρομβώσεων με σύνδρομο θρομβοπενίας (TTS). Το TTS περιλαμβάνει θρομβώσεις αίματος που συνδέονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων.

Εμβολιασμοί ΗΠΑ

Τρεις από τους 28 ανθρώπους πέθαναν. Προηγουμένως, έως τις 25 Απριλίου, τα CDC είχαν αναφέρει 17 περιπτώσεις θρομβώσεων μεταξύ των περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο.

Όπως υπογραμμίζεται, τα περιστατικά φαίνεται ότι είναι παρόμοια με αυτά που παρατηρούνται μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στην Ευρώπη.

Το σύνδρομο δεν φαίνεται να σχετίζεται με κανένα από τα εμβόλια κατά της Covid-19 των Pfizer/BioNTech ή της Moderna.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 49 ετών, τόνισαν τα CDC. Τα ποσοστά στις γυναίκες ηλικίας 30-39 και 40-49 ήταν ιδιαίτερα υψηλά, σύμφωνα με την παρουσίαση, 12,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο και 9,4 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο, αντίστοιχα.

Μόνο έξι από τα περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν ήταν άνδρες.

Έρευνα ΕΜΑ: Η ανακοίνωση για το εμβόλιο Johnson

O EMA βρίσκει πιθανή τη σύνδεση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων με χαμηλά αιμοπετάλια, αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Στη συνεδρίασή της στις 20 Απριλίου 2021, η επιτροπή ασφάλειας του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια προειδοποίηση για ασυνήθιστους θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του προϊόντος για το COVID-19 Vaccine Janssen (της Johnson & Johnson).

Καταλήγοντας στο συμπέρασμά της, η επιτροπή έλαβε υπόψη όλα τα διαθέσιμα προς το παρόν αποδεικτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων οκτώ αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρομβώσεων που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, ένα από τα οποία είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα.

Από τις 13 Απριλίου 2021, περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα είχαν λάβει το εμβόλιο του Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο ο ΕΜΑ σημείωσε ότι τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων των παρενεργειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments