Ελλάδα

Άρση lockdown: Ανοίγουν σήμερα βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί

Άρση lockdown: Ανοίγουν σήμερα βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί
Άρση lockdown: Τι ισχύει για τα self test σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Άρση lockdown: Τι ισχύει για τα self test σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Διανύουμε ήδη τα πρώτα 24ωρα που το lockdown αποτελεί παρελθόν, καθώς από την Παρασκευή έχει καταργηθεί η αποστολή των SMS και έχουν απελευθερωθεί οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Από αυτή την εβδομάδα πρόκειται να επαναλειτουργήσουν κι άλλες δραστηριότητες, ξεκινώντας σήμερα με το άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, ενώ από την Παρασκευή ανοίγουν τα θερινά σινεμά.

Ως προς το άνοιγμα των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, την προηγούμενη εβδομάδα η Βάνα Παπαευαγγέλου είχε αναφέρει τα εξής:

«Οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί ανοίγουν τελικά στις 17 Μαΐου. Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην επιφύλαξή μας να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες μαζί κι έτσι περιοριστήκαμε αρχικά στο να ξεκινήσει αρχικά η υποχρεωτική εκπαίδευση. Επίσης να μην ξεχνάμε ότι βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών δεν φοράνε μάσκα».

Περαιτέρω ανακοινώσεις σχετικά με το ζήτημα είχε κάνει ο Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση της προηγούμενης Παρασκευής.

Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, τα παιδιά δεν θα υποβάλλονται σε self test, παρά μόνο οι εργαζόμενοι, για τους οποίους προβλέπονται δύο self test την εβδομάδα.

Στις υπόλοιπες σχολικές βαθμίδες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως πλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται μία μόνο φορά σε self test, το οποίο θα διενεργείται εντός 24 ωρών, πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.

Τι προβλέπεται εάν το self test είναι θετικό

Για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων, μπορούν να δηλώσουν το αποτέλεσμα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, με την οποία μπορούν να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, οι οποίοι μπορούν μέσω της σχολικής τους κάρτας, στην οποία θα έχει δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα, να μεταβούν για διενέργεια δωρεάν rapid test σε δημόσια δομή. Κρούσματα σήμερα 13/5

Σε περίπτωση που το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ενώ εάν είναι αρνητικό οι ενδιαφερόμενοι λαμβάνουν σχετική βεβαίωση και επιστρέφουν στο σχολείο.

Σημειώνεται ότι η διάθεση των self test γίνεται αποκλειστικά από τα φαρμακεία. Ιδιαίτερα, για τους εκπαιδευτικούς και τους ανήλικους μαθητές γίνεται βάσει του ΑΜΚΑ τους, ενώ τα self test των ανήλικων μαθητών παραλαμβάνουν γονείς και κηδεμόνες με τον ΑΜΚΑ των μαθητών.

Υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο τις εργάσιμες ημέρες.

Την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά

Από την Παρασκευή 21 Μαΐου επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά και προβλέπονται τα εξής:

  • Κενό χώρο (κενή θέση) ανά δύο καθήμενους και πληρότητα μέχρι 75%,
  • Υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων που προσέρχονται μαζί στις δύο θέσεις μεταξύ των οποίων δεν μεσολαβεί κενός χώρος,
  • Μη διεξαγωγή διαλείμματος κατά την προβολή,
  • Υποχρεωτική ταξιθεσία και
  • Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments