Ελλάδα

Δημόπουλος: Το καλό σενάριο θα ήταν να μετατραπεί η πανδημία σε εποχική ίωση

Δημόπουλος: Το καλό σενάριο θα ήταν να μετατραπεί η πανδημία σε εποχική ίωση
Δημόπουλος: Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε σήμερα στα εμβόλια και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος παρουσιάστηκε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα και αναφέρθηκε στις δόσεις του εμβολίου της Pfizer και σε τι ποσοστό προσφέρει προστασία η κάθε μία δόση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Δημόπουλος, η πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer προστατεύει μετά από τρεις εβδομάδες και σε ποσοστό, περίπου 70%, η δεύτερη δόση προστατεύει μετά την πάροδο τεσσάρων εβδομάδων σε ποσοστό 90%.

Ως προς το πότε έρχεται η πτώση των αντισωμάτων, ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε σε όσα είχε πει ο Άλμπερτ Μπουρλα, ο οποίος είχε ορίσει ένα διάστημα 7-8 μηνών.

Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτή η πτώση, εξήγησε ο κ. Δημόπουλος και κυρίως αν η πτώση είναι τέτοια που δεν θα προστατεύει από τον ιό, ενδεχομένως να απαιτηθεί και μια τρίτη δόση.

Το σημαντικό για τα εμβόλια, επισήμανε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, είναι, προφανώς να μην μολυνθούμε, ωστόσο το σημαντικότερο είναι να αποφύγουμε τη βάρια νόσηση. Το κάλο σενάριο, είπε ο κ. Δημόπουλος θα ήταν αυτή η πανδημία, η οποία έχει διαλύσει τον κόσμο να μετατραπεί σε εποχική ίωση, η οποία να απαιτεί επανάληψη του εμβολίου μια φορά το χρόνο.

Δημόπουλος ΕΚΠΑ

Ο Θάνος Δημόπουλος:

Παράλληλα, ο κ. Δημόπουλος μίλησε και στον ΣΚΑΪ σχετικά με τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.

«Όταν το 50% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου μπορούμε να αρχίσουμε να συμπεριφερόμαστε διαφορετικά. Το CDC έχει δώσει οδηγία για μη ανάγκη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε ο κ. Δημόπουλος.

Ως προς τις μεταλλάξεις και ιδιαίτερα για εκείνη που έχει εντοπιστεί στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Δημόπουλος δήλωσε ότι οι ειδικοί ανησυχούν καθώς υπάρχουν συνδυασμοί μεταλλάξεων που συνδέεονται με υψηλή μεταδοτικότητα.

Ιδιαίτερα, σε περίπτωση που εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις, κάποια από αυτές ενδέχεται να είναι εξαιρετικά μεταδοτική.

Η νέα μελέτη του ΕΚΠΑ για τα εξουδετερωτικά αντισώματα από τα εμβόλια έδειξε ότι υπερέχει η Pfizer σε αντισώματα όταν έχει χορηγηθεί και η δεύτερη δόση. Γι’ αυτό, όπως είπε ο κ. Δημόπουλος, προτείνουν οι ειδικοί να γίνεται η δεύτερη δόση της AstraZeneca νωρίτερα, στις 8 εβδομάδες.

Το εμβόλιο της Pfizer παρουσιάζει πάνω από 90% στα αντισώματα, 50 μέρες μετά τη δεύτερη δόση. Επίσης, επεσήμανε ότι πρέπει να διατηρήσουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς όπως είναι και να πειστούν όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments