Διεθνή

Μπάιντεν Μεσανατολικό: Περιμένω άμεση αποκλιμάκωση

Μπάιντεν Μεσανατολικό: Περιμένω άμεση αποκλιμάκωση
Μπάιντεν Μεσανατολικό: O Αμερικανός Πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Νετανιάχου κάλεσε για άμεση αποκλιμάκωση.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγο ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είχε απευθύνει μήνυμα προς την Χαμάς. Ακόμη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θέλουν άμεση κατάπαυση του πυρός.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό φέρεται να είπε πριν λίγη ώρα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους. Όπως μεταδίδουν με έκτακτες ανταποκρίσεις τους πολλά διεθνή δίκτυα ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε επιτακτικά από τον Νετανιάχου να μειώσει τις επιθέσεις στη Γάζα και τον προέτρεψε να αρχίσει να κινείται προς εκεχειρία. Μπάιντεν Μεσανατολικό

Μεγάλη αλλαγή της στάσης Μπάιντεν

Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη μετατόπιση από τη δημόσια θέση που έχει υποστηρίξει μέχρι τώρα ο Μπάιντεν για το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τις ρουκέτες της Χαμάς.

Η σχεδόν απαίτηση του Τζο Μπάιντεν μάλλον αιφνιδίασε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ, δήλωνε λίγη ώρα νωρίτερα: «Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε – και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο – είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή. Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».

Ίσως ο κατηγορηματικός τόνος του Αμερικανού Προέδρου να ήταν η δική του απάντηση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Ο πρόεδρος διαβίβασε στον πρωθυπουργό ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα» ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την Daily Mail.

Το μήνυμα Νετανιάχου και οι δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου

«Υπάρχουν δύο δυνατότητες για να τους αντιμετωπίσουμε, είτε τους τελειώνουμε -και αυτό παραμένει πάντα ένα ενδεχόμενο – είτε επιχειρούμε την αποτροπή και εμείς αυτήν την στιγμή εφαρμόζουμε μία ισχυρή αποτροπή», δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σε συνάντησή του με πρεσβευτές στο Τελ Αβίβ. «Πρέπει να σας πω ότι δεν αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο».

Ανώτατος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι το Ισραήλ περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Λωρίδας της Γάζας, ενώ εντείνονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

«Προετοιμαζόμαστε για πολλές ημέρες επιπλέον επιχειρήσεων», δήλωσε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους προειδοποιώντας ότι το Ισραήλ δεν θα δεσμευθεί για παύση των εχθροπραξιών πριν βεβαιωθεί ότι η επίθεσή του έχει εκπληρώσει τους στόχους της, δηλαδή την μείωση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς. «Στο εξής το ερώτημα είναι αν η Χαμάς αντιλαμβάνεται το μήνυμα».

Έπειτα από την ένατη νύκτα συγκρούσεων τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εντάθηκαν σήμερα στον παλαιστινιακό θύλακα. Στόχοι, κυρίως το Χαν Γιουνές και η Ράφα στο νότιο τμήμα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν επίσης έναν από τους πύργους της Γάζας στην Τζαμπάλια, που στεγάζει, σύμφωνα με το Ισραήλ, το τεχνολογικό στρατηγείο της Χαμάς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments