Κόσμος

ΕE Astrazeneca: Ζητά τεράστια αποζημίωση λόγω καθυστέρησης

ΕE Astrazeneca: Ζητά τεράστια αποζημίωση λόγω καθυστέρησης
ΕE Astrazeneca: Η Κομισιόν ζητά τεράστια αποζημίωση λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των δόσεων των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.
ΕE Astrazeneca: Η Κομισιόν ζητά τεράστια αποζημίωση λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των δόσεων των εμβολίων που είχαν συμφωνηθεί.

Η AstraZeneca δεν έχει σεβαστεί τις συμφωνίες, γι’ αυτό η ΕΕ κινήθηκε νομικά. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν ανανέωσε την παραγγελία εμβολίων από την AstraZeneca, ενώ έθεσε νέο τελεσίγραφο στη φαρμακευτική εταιρία.

Τεράστια αποζημίωση από την AstraZeneca για την καθυστέρηση στις παραδόσεις των εμβολίων διεκδικεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με τον δικηγόρο της να κατηγορεί στη δίκη στις Βρυξέλλες τον βρετανο-σουηδικό φαρμακευτικό κολοσσό ότι ούτε καν προσπάθησε να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου με την Ένωση και ότι απέτυχε να προειδοποιήσει εγκαίρως για τις δραστικές περικοπές στις παραδόσεις.

AstraZeneca

Τι λένε οι δικηγόροι της ΕΕ

Η ΕΕ έσυρε την AstraZeneca στα δικαστήρια τον Απρίλιο μετά την ανακοίνωση της τελευταίας ότι στόχευε να παραδώσει μόνον 100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της για την Covid-19 μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αντί για τις 300 εκατ. δόσεις που προέβλεπε το συμβόλαιο. Η ΕΕ θέλει να παραδώσει η φαρμακευτική εταιρεία τουλάχιστον 120 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

«H AstraZeneca ούτε καν προσπάθησε να σεβαστεί το συμβόλαιο», δήλωσε ο δικηγόρος της ΕΕ Ραφαέλ Τζαφεράλι στο βελγικό δικαστήριο κατα την έναρξη της δίκης, μεταφέροντας το αίτημα της Κομισιόν να καταβάλει η εταιρεία δέκα ευρώ ημερησίως για κάθε δόση που καθυστερεί να παραδώσει, πράγμα που σύμφωνα με τα προαναφερθέντα μεταφράζεται σ’ ένα τεράστιο ποσό. Παράλληλα η ΕΕ απαιτεί άλλα δέκα εκατ. ευρώ από την AstraZeneca επειδή δεν τήρησε τους όρους της συμφωνίας.

Η υπερασπιστική γραμμή της εταιρείας

Η τελευταία έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ότι το συμβόλαιο δεν ήταν δεσμευτικό και ότι υποσχέθηκε μόνον να καταβάλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την παράδοση των δόσεων. Ο δικηγόρος της ΕΕ αντέτεινε στο δικαστήριο ότι ο όρος αυτός δεν έγινε σεβαστός καθώς η AstraZeneca δεν παρέδωσε στην Ένωση τα 50 εκατ. δόσεις που παρήχθησαν σε εργοστάσια, τα οποία έχουν καταχωρηθεί στο συμβόλαιο ως προμηθευτές της ΕΕ, περιλαμβανομένων 39 εκατ. δόσεων που παρήχθησαν στη Βρετανία.

Η εταιρεία έχει πει ότι οι δόσεις που παρήχθησαν στη Βρετανία ήταν «καπαρωμένες» βάσει συμβολαίου που είχε υπογράψει η Βρετανική κυβέρνηση με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που ανέπτυξε το εμβόλιο. Αλλά ο δικηγόρος της ΕΕ είπε ότι η AstraZeneca είχε δεσμευτεί στη συμφωνία της με την ΕΕ να μην αναλάβει άλλες υποχρεώσεις που θα την εμπόδιζαν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες. AstraZeneca

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments