Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 27/5: Πτώση των νοσηλειών στις ΜΕΘ

Κρούσματα σήμερα 27/5: Πτώση των νοσηλειών στις ΜΕΘ
Κρούσματα σήμερα 27/5: Με τους εμβολιασμούς να προχωρούν, τα κρούσματα και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ αρχίζουν να υποχωρούν.

Τα κρούσματα για σήμερα 27/5 αναμένεται να βγάλει σε λίγο ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη, τα κρούσματα ανήλθαν στα 1517 κρούσματα εκ των οποίων τα 762 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 163 νέες λοιμώξεις. 

Από ότι όλα δείχνουν όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, τόσο πέφτει ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Πολλοί ειδικοί έχουν δώσει την δική τους απάντηση σχετικά με τα περιστατικά που έχουν προκύψει με θρόμβωση. Κρούσματα σήμερα 27/5

Αρχές Ιουνίου ξεκινά ο εμβολιασμός των 18-29

Ο υφυπουργός ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ανέφερε ότι στις αρχές Ιουνίου προγραμματίζεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 18-29 ετών. Όπως σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, μέχρι στιγμής 127. 000 άτομα ηλικίας 35-39 έχουν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια.

Αναφερόμενος στο γεγονός ότι κάποιοι πολίτες, κυρίως νεαρά άτομα έχουν αλλάξει ταχυδρομικό Κώδικα για να μεταβούν να εμβολιαστούν στα νησιά νωρίτερα από την σειρά τους, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αυτό δεν έχει παρατηρηθεί σε μεγάλη έκταση και δεν έχει νόημα πια από την στιγμή που σε λίγες μέρες θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες με όλα τα εμβόλια.

Υπενθυμίζεται ότι από τo Σάββατο οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 μπορούν να κλείνουν ραντεβού για να εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson).

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών στο σπίτι

«Θα έχουμε τα κινητά συνεργεία, τα οποία θα πάνε στα νησιά σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε για την Γαλάζια Ελευθερία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά, ολοκληρώνονται σε άλλα 16 νησιά μέχρι 10.000 κατοίκους και θα ξεκινήσει για όλα τα υπόλοιπα νησιά πλην της Κρήτης. Υπολογίζουμε ότι 700.000 άνθρωποι θα εμβολιαστούν εντός του Ιουνίου», σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του Μαΐου θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν. «Στο πλαίσιο αυτό ζητάμε και τη συνδρομή και των ιδιωτικών δομών υγείας, δηλαδή τα διαγνωστικά κέντρα και τα πολυιατρεία. Ήδη έχει ανοίξει μια πλατφόρμα, στην οποία δηλώνουν την πρόθεσή τους όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και είναι ικανοποιητική η μέχρι στιγμής εκδήλωση ενδιαφέροντος».

Έτσι, «θα αυξήσουμε κατά πολύ τον μέσο ημερήσιο αριθμό εμβολιασμών, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος, αναλογικά με τον πληθυσμό μας, παγκοσμίως», προέταξε υπογραμμίζοντας ότι 1,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ οι μισοί, περίπου 800.000 έχουν ζητήσει να εκτυπωθεί και η βεβαίωση εμβολιασμού για να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα.

Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφονται μετά τον εμβολιασμό, ενώ τόνισε πως οι εμβολιασμοί με AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 5 περιπτώσεις του σπάνιου συνδρόμου θρόμβωσης – θρομβοπενίας (TTS) μετά τη χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca.

Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 4 εκδηλώθηκαν σε γυναίκες ηλικίας 36, 44, 47 και 61 ετών και η μια σε άνδρα ηλικίας 35 ετών. Ένας ασθενής ανάρρωσε και εξήλθε από το Νοσοκομείο, 3 νοσηλεύονται και μια γυναίκα δυστυχώς κατέληξε.

Συγκριτικά σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους δύο μήνες, 62 γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ για επιπλοκές της νόσου COVID-19 και 28 κατέληξαν. Σύμφωνα με τα παραπάνω και δεδομένου ότι η επιδημία στη χώρα μας είναι σε εξέλιξη, η Επιτροπή κρίνει πρώτον ότι το όφελος από τον εμβολιασμό εξακολουθεί να υπερτερεί του ενδεχόμενου κινδύνου εκδήλωσης του συνδρόμου θρόμβωσης-θρομβοπενίας με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα και την τρέχουσα διασπορά του ιού στη χώρα μας, συστήνεται η συνέχιση του εμβολιασμού σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο εκτιμώμενος κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου TTS μετά από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 50 ετών.

Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει ότι τα εμβόλια mRNA που δεν έχουν συσχετιστεί με τον κίνδυνο TTS είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών.

Οι δηλώσεις Τζανάκη για το εμβόλιο Astrazeneca

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Πέμπτης, αναφερόμενος στα πέντε επιβεβαιωμένα περιστατικά θρομβώσεων και συνδρόμου θρομβοπενίας (TTS) που εντοπίστηκαν σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών πρώτης και δεύτερης δόσης με το σκεύασμα της εταιρείας AstraZeneca θα πρέπει να εξεταστεί γιατί συγκεκριμένα στην Κρήτη εντοπίστηκαν τα τρία.

«Είναι τρία περιστατικά στην Κρήτη. Είναι πέντε περιστατικά συνολικά σε πάνω από 900 χιλιάδες εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είμαστε μέσα στην στατιστική που δίνουν και οι άλλες χώρες δηλαδή περίπου 5-10 ανά 1 εκατομμύριο. Υπάρχει το αγκαθάκι, γιατί τα 3 στην Κρήτη. Θα πρέπει να μας πουν πόσοι εμβολιασμοί έγιναν. Δεν νομίζω πως υπάρχει θέμα προβληματικής παρτίδας. Θα πρέπει να δούμε μήπως ήταν τυχαίο. Να είμαστε παρατηρητικοί κι εν συνεχεία να ψαχτούν μήπως υπάρχουν γονιδιακές ιδιαιτερότητες σε κάποιους πληθυσμούς», είπε ο κ. Τζανάκης.

Αναφορικά στα περιστατικά στην Κρήτη, σημείωσε: «Σίγουρα θα πρέπει να γίνουν μελέτες, θα πρέπει να ανακαλυφθεί ποιοι άνθρωποι έχουν αυτή την ευαισθησία. Εγώ μιλάω σε επίπεδο παρατηρήσης. Να κάνουμε και γεωγραφική κατανομή του κινδύνου. Τα μισά από τα περιστατικά έγιναν στην Κρήτη. Αυτό ίσως θα πρέπει να μας απασχολήσει έστω από πλευράς παρατήρησης.

Ερωτηθείς για την ηλικιακή ομάδα που “πλήττουν” οι παρενέργειες, τόνισε: «Ακόμα και στην ομάδα των γυναικών 30-39 σε μια χωρά με ενδιάμεσο κίνδυνο μεταδοτικότητας του κορωνοϊού περιμένουμε νοσήσεις που θα δώσουν 9 θανάτους ανά 100.000. Αντίστοιχα, περιμένουμε στους 100.000 εμβολιασμούς 3-5 κρούσματα θρομβώσεων που θα δώσουν κανέναν ή ένα θάνατο. Αν οι άλλες χώρες σκέφτηκαν με αυτό τον τρόπο μπορεί να έχουν ιδιαιτερότητες που δεν έχουμε εμείς. Αυτό που φοβόμαστε είναι ο σχεδιασμός του εμβολιασμού. Γιατί οι ενήλικες άνω των 50 ετών δεν επιλέγουν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca που έχει αποδειχθεί ασφαλές σε αυτές τις ηλικίες;».

Ελάχιστες οι παρενέργειες από τα εμβόλια

«Το πρόβλημα αναφορικά με την μη επιλογή του εμβολίου από κάθε πολίτη εντοπίζεται στην επάρκεια των εμβολίων, που σύντομα θα λυθεί. Τα εμβόλια έχουν κάποιες ελάχιστες παρενέργειες, αλλά τα εμβόλια είναι αυτά που θα μας σώσουν από την πανδημία», είπε στον ΑΝΤ1 ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας ότι στατιστικά τα περιστατικά παρενεργειών είναι ελάχιστα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των εμβολιασμών, ενώ παράλληλα παραδέχθηκε ότι «στην επικοινωνιακή διαχείριση, υπάρχει ένα μόνιμο πρόβλημα στην ΕΕ».

Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, σε ότι αφορά αποφάσεις της Επιτροπής για την Εστίαση και την μουσική στα καταστήματα ή την αύξηση του ορίου συμμετεχόντων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων, «οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και των καθημερινών κρουσμάτων που εντοπίζονται».

Σε ότι αφορά τον συνωστισμό νέων σε πλατείες, είπε ότι «επειδή αυτό δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί, έχει αλλάξει η στρατηγική για την διαχείριση της κατάστασης, με έμφαση στην διενέργεια πάρα πολλών τεστ, καθώς μαζί με τα rapid test έχουμε και τα self test, τα αποτελέσματα των οποίων θα κρίνουν και τις τελικές αποφάσεις πχ. για το όριο καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι για μένα τόσο καθοριστικός, όσο είναι ο αριθμός των βαριών περιστατικών και των σοβαρών κρουσμάτων στα νοσοκομεία», επεσήμανε ο κ. Βατόπουλος, τονίζοντας ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και δεν τελειώσαμε με την πανδημία, αποκρινόμενος στο κατά πόσον προβληματίζονται οι ειδικοί από τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, που παραμένει υψηλός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments