Ελλάδα

Βατόπουλος: Τελευταίο καταργητέο μέτρο η μάσκα

Βατόπουλος: Τελευταίο καταργητέο μέτρο η μάσκα
Βατόπουλος: Για την κατάργηση του μέτρους της μάσκας μίλησε ο ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να είναι ένα από τα τελευταία μέτρα που θα καταργήσουμε, καθώς δεν προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά μας», τόνισε μιλώντας για τη χρήση της μάσκας ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης πρόσφατα εκτίμησε πως θα φοράμε μάσκες και το φθινόπωρο. Να σημειωθεί έχει ανοίξει και η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 18, συνεχίζοντας το χτίσιμο ανοσίας στη χώρα.

Βατόπουλος: «Έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας»

«Όσο η επιδημία συνεχίζεται, οι πολίτες οφείλουν να συμβιβαστούν με την αναγκαιότητα του testing, της χρήσης μάσκας και των εμβολίων. Συνεπώς έχουμε δρόμο ακόμη μπροστά μας», ανέφερε σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο.

Τόσο ο ίδιος, όσο και οι συνάδελφοί του εντός και εκτός της χώρας, εκτιμούν ότι για να δημιουργηθούν συνθήκες «ανοσίας της αγέλης», τα ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού (είτε μέσω φυσικής μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού) θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον στο 70%. «Εάν αγγίξουμε αυτά τα επίπεδα και υπό την προϋπόθεση ότι η κυκλοφορία του ιού θα έχει πέσει σημαντικά, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα», εξηγεί ο ίδιος και παραδέχεται ότι έως και σήμερα «υπάρχει μεγάλο ποσοστό αβεβαιότητας»: «Η γνώση εξελίσσεται μαζί με την επιδημία. Για παράδειγμα, οι Ολλανδοί διεξάγουν πειράματα – όπως η πρόσφατη συναυλία όπου συμμετείχαν 5.000 άτομα – αναζητώντας ένα πλαίσιο ασφαλείας εν μέσω πανδημίας».

Τι είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στη χθεσινή ενημέρωση για το τείχος ανοσίας

«Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα χρειαστεί να γίνει στη συνέχεια για όσους εμβολιαστούν. Δεν γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η ανοσία του εμβολίου. Δεν βλέπουμε πάντως ότι θα χρειαστεί επανάληψη σύντομα, σε μικρότερο χρονικό διάστημα από 1-2 χρόνια. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανό είναι να υπάρξει ένα στέλεχος που να ξεφύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια. Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε πότε θα έχουμε τείχος ανοσίας, αλλά θεωρώ ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα είμαστε σε καλό σημείο. Με 0,5% να εμβολιάζεται κάθε μέρα, υπολογίζουμε ότι σε περίπου 60-80 ημέρες θα έχουμε φτάσει σε ικανό επίπεδο εμβολιασμών για να χτιστεί το τείχος ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια τηε χθεσινής ενημέρωσης.

«Δεν νομίζω ότι θα ξεμπλέξουμε 100%, αλλά δεν νομίζω ότι ο ιός θα μας απασχολεί στο επίπεδο που μας απασχόλησε. Η εκτίμηση που έχουμε είναι ότι δε θα χρειάζεται η μάσκα από ένα σημείο και μετά. Στο Ισραήλ δεν χρησιμοποιούνται στους ανοιχτούς χώρους. Ανάλογα με τα αποτελέσματα εκεί, θα κάνουμε και εμείς τις σχετικές συστάσεις», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments