Διεθνή

Βερολίνο εκλογές: Πράσινοι και CDU δίνουν μάχη

Βερολίνο εκλογές: Πράσινοι και CDU δίνουν μάχη
Βερολίνο εκλογές: Οι Πράσινοι χάνουν έδαφος, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση σχετικά με την πρόθεση ψήφου των Γερμανών πολιτών.

Μία νέα δημοσκόπηση πρόθεσης ψήφου για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, δείχνει ότι Πράσινοι χάνουν έδαφος από τους Χριστιανοδημοκράτες. Να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενες μετρήσεις οι Πράσινοι είχαν καταγράψει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη, η τουρκική μειονότητα στη Γερμανία πρόκειται να επιλέξει το CDU στις επόμενες εκλογές.

Οι Πράσινοι υποχωρούν δημοσκοπικά και στη νέα έρευνα «Trendbarometer» των τηλεοπτικών σταθμών RTL και ntv, χάνοντας το προβάδισμα από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) για πρώτη φορά έπειτα από πέντε εβδομάδες. Οι διαφορές ωστόσο παραμένουν οριακές.

Μία μονάδα μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες

Τα χριστιανικά κόμματα κερδίζουν μία μονάδα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και φθάνουν το 25%, ενώ οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 24%, το οποίο είναι και η χειρότερη επίδοσή τους από τον τέλος Απριλίου.

Ενδιαφέρον όμως υπάρχει και στη μάχη για την τρίτη θέση, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και τους Φιλελεύθερους (FDP) να εξασφαλίζουν από 14%. Για το FDP αυτό είναι και το καλύτερο ποσοστό από τις εκλογές του 2017. Η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), με απώλεια μίας μονάδας πέφτει στο 9% και η Αριστερά παραμένει σταθερή στο 6%.

Σενάριο συγκυβέρνησης

Εάν αυτές οι εκτιμήσεις επιβεβαιώνονταν στην κάλπη, θα ήταν εφικτός ένας κυβερνητικός συνασπισμός CDU/CSU – Πρασίνων, ένας συνασπισμός – «φανάρι», μεταξύ Πρασίνων, SPD και FDP και ένας συνασπισμός – «Γερμανία», με CDU/CSU, SPD και FDP.

Στο ερώτημα για την απευθείας επιλογή Καγκελάριου, η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ κερδίζει την εμπιστοσύνη του 24% των ψηφοφόρων, χάνοντας τέσσερις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα. Εξακολουθεί όμως να προηγείται του υποψηφίου της Χριστιανικής Ένωσης ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος κερδίζει μία μονάδα και ανεβαίνει στο 19%. Ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς παραμένει στο 14%, ενώ το 43% απαντά ότι δεν θεωρεί κανέναν από τους τρεις κατάλληλο για την Καγκελαρία.

Οι κυβερνητικοί συνασπισμοί

Με βάση τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, θα μπορούσαν να προκύψουν τρεις κυβερνητικοί συνασπισμοί στη Γερμανία μετά το πέρας των εκλογών του Σεπτεμβρίου, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

1. Ένας «μαυρο-πράσινος» συνασπισμός της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU) και των Πρασίνων (ποσοστό 49%) που θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

2. Ένας συνασπισμός των Πρασίνων, των Σοσιαλδημοκρατών και των Ελεύθερων Δημοκρατών (με ποσοστό 51%) .

3. Ένας συνασπισμός που αποτελείται από την Χριστιανική Ένωση (CDU / CSU), τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Ελεύθερους Δημοκράτες (52%).

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild», η έρευνα του ινστιτούτου INSA διεξήχθη σε δείγμα 1.350 ατόμων, από 10 έως 14 Μαΐου 2021 (μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments