Διεθνή

Moderna εμβόλιο: Αίτημα στην ΕΕ για χρήση σε εφήβους

Moderna εμβόλιο: Αίτημα στην ΕΕ για χρήση σε εφήβους
Moderna εμβόλιο: Μετά την έγκριση του εμβολίου Pfizer από την ΕΜΑ, η εταιρεία ετοιμάζεται να καταθέσει αίτημα για χρήση του σκευάσματος σε εφήβους.

Κατόπιν της εγκρίσεως της ΕΜΑ για χρήση του εμβολίου της Pfizer σε εφήβους, η Moderna αναμένεται να καταθέσει αίτημα για το δικό της εμβόλιο. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με έρευνα το εμβόλιο της εταιρείας είναι αποτελεσματικό για τους εφήβους.

Η αμερικανική Moderna Inc ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την χρήση του εμβολίου της κατά της Covid-19 σε εφήβους. Αντίστοιχο αίτημα υποβλήθηκε στον Καναδά και πρόκειται να υποβληθεί στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και άλλες ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο

Το σκεύασμα της Moderna χρησιμοποιείται ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άτομα άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κλινική δοκιμή σε 3.700 άτομα 12-17 ετών στις ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιο mRNA προλαμβάνει το 100% των κρουσμάτων μέτριας ως σοβαρής λοίμωξης.

Μέχρι σήμερα το μόνο άλλο εμβόλιο που έχει εγκριθεί στην ΕΕ για εφήβους είναι το αντίστοιχο εμβόλιο mRNA της Pfizer. Η απόφαση για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα άτομα κάτω των 18 ετών λαμβάνεται από τις χώρες-μέλη.

Η νέα μελέτη

Η Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο, που τώρα έχει άδεια χρήσης μόνο σε ενήλικες, ήταν υψηλά αποτελεσματικό και στους άνω των 12 ετών και σχεδιάζει να υποβάλλει αίτημα για άδεια χρήσης εντός του Ιουνίου.

Εάν εγκριθεί, θα είναι το δεύτερο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για εφήβους στις ΗΠΑ, μετά το «πράσινο φως» των ομοσπονδιακών ρυθμιστικών αρχών στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Αρχικά, το εμβόλιο της Pfizer εγκρίθηκε για χρήση για άτομα άνω των 16 ετών ενώ το σκεύασμα της Moderna για άτομα άνω των 18 ετών.

Τα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων για τους εφήβους βοηθά τις αρχές αλλά και τις διοικήσεις για τον σχεδιασμό του φθινοπώρου. Τη Δευτέρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανακοίνωσε ότι όλοι οι μαθητές στη Νέα Υόρκη θα επιστρέψουν στη δια ζώσης διδασκαλία το φθινόπωρο.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης

Τα αποτελέσματα της Moderna στηρίζονται σε κλινική μελέτη 3.732 εφήβων, ηλικίας 12-17 ετών, εκ των οποίων τα 2/3 έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις συμπτωματικών ασθενών με κορωνοϊό στους πλήρως εμβολιασμένους. Κάτι τέτοιο δείχνει αποτελεσματικότητα 100%, ανάλογο ποσοστό με αυτό του εμβολίου της Pfizer.

Για τους εφήβους που έλαβαν μία δόση, το εμβόλιο έδειξε αποτελεσματικότητα 93%. Οι παρενέργειες είναι ίδιες με αυτές που αναφέρθηκαν στους ενήλικες: πόνο στο σημείο της έγχυσης, πονοκέφαλο, κόπωση, πόνο στους μύες και ρίγη.

Οι έφηβοι θα παρακολουθούνται για ένα χρόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments