Πολιτική

Κίκιλιας: Στέλνουμε στα νησιά και εμβόλια της Pfizer

Κίκιλιας: Στέλνουμε στα νησιά και εμβόλια της Pfizer
Κίκιλιας: Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών και την αποστολή εμβολίων της Pfizer στα νησιά, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του.

Για την πορεία εμβολιασμών μίλησε ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι θα σταλούν στα νησιά και εμβόλια της Pfizer. Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός είχε εκφράσει την ικανοποίηση του για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε την αποστολή και εμβολίων mRNA της Pfizer στα νησιά προκειμένου να ενισχυθεί η επιχείρηση εμβολιασμού «Γαλάζια Ελευθερία». «Σπρώχνουμε τόσο πολύ το κομμάτι της Γαλάζιας Ελευθερίας και στέλνουμε και εμβόλια Pfizer στα νησιά έτσι ώστε να τονώσουμε την επιχείρηση αυτή», τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Τα νησιά

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε για αποστολή εμβολίων σε Αίγινα, Νάξο, Κέρκυρα, Πάρο, Χίο, Κως, Σύρος, Θάσος, Λευκάδα, κ.α.

Αναφερόμενος στα προνόμια για τους εμβολιασμένους, είπε ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο, αφού ανοίξουν όλα τα εμβόλια σε όλες τις ηλικιακές ομάδες εξηγώντας ότι πρόκειται για επιβράβευση και διευκόλυνση αυτών που έχουν εμβολιαστεί.

Η πορεία προς την «Ελευθερία» σε ποσοστά

Με ικανοποιητικό ρυθμό προχωρά η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας και η ολοκλήρωσή του, δηλαδή ο εμβολιασμός του 60-70% του πληθυσμού, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μέσα στο καλοκαίρι. Συνολικά έως χθες είχαν πραγματοποιηθεί 6.225.000 εμβολιασμοί. Το 38,1% του πληθυσμού έχει λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου και το 22,4% έχει πλήρη ανοσία.

Οι παραλαβές των εμβολίων, παρότι καταγράφονται αρρυθμίες, επιτρέπουν να συνεχίζεται με ένταση η εμβολιαστική εκστρατεία. “Ο στόχος καθορίζεται πάντα με βάση τις παραδόσεις. Εμείς υπολογίσαμε τον στόχο που έχουμε με πολύ χαμηλές παραδόσεις από την Johnson&Johnson, άρα με ό,τι παραπάνω έρθει, θα αυξήσουμε αυτό τον στόχο. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος του τείχους ανοσίας εντός του καλοκαιριού θα επιτευχθεί” είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εμβολιαστική επιχείρηση “Ελευθερία”, απαντώντας σε ερώτηση του protothema.gr για τα εμπόδια που θέτουν οι καθυστερήσεις στις παραλαβές των εμβολίων στην επίτευξη του επιθυμητού τείχους ανοσίας.

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες γίνονται «ανάρπαστα» τα ραντεβού

Τα ραντεβού που “ανοίγουν” στην πλατφόρμα γίνονται ανάρπαστα σε χρόνο ρεκόρ, επισήμανε ο κ. Θεμιστοκλέους. Ανέφερε μάλιστα ενδεικτικά την περιοχή του λεκανοπεδίου όπου η πληρότητα των ραντεβού για τα εμβόλια Pfizer, Moderna καιJohnson&Johnson φτάνει το 100%. Τα τρία εμβόλια θα είναι διαθέσιμα για τους πολίτες με επιπλέον ραντεβού για τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

Ανάρπαστα αναμένεται να είναι και τα ραντεβού που θα “ανοίξουν μεθαύριο, Πέμπτη, για τους νέους ηλικίας 25-29 χρόνων, όπως έχει φανεί από το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε ήδη στην ηλικιακή ομάδα 18-29 χρόνων για τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό σκεύασμα της Johnson&Johnson τις προηγούμενες εβδομάδες στη νησιωτική αρχικά αλλά και στην ηπειρωτική στη συνέχεια χώρα. Πλέον, οι πολίτες αυτής της ομάδας, 25-29, θα μπορούν να προγραμματίσουν ραντεβού και με τα άλλα δύο διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή των Pfizer/BioNTeck και της Moderna. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπει να μην εμβολιάζονται με AstraZeneca τα άτομα κάτω των 30 ετών. Αφού εκτιμηθεί η συμμετοχή της ομάδας 25-29 ετών και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα ακολουθήσουν οι πολίτες από 18 έως 24 ετών, η τελευταία δηλαδή ομάδα του ενήλικου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους για την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών ηλικίας 30-59 χρόνων, διαμορφώνεται ως εξής:

-Ηλικιακή ομάδα 55-59: το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης ανέρχεται στο 66,5%.

-Ηλικιακή ομάδα 50-54: το 53% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 62%.

-Ηλικιακή ομάδα 45-49: το 39% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 58%

-Ηλικιακή ομάδα 40-44: το 33% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 49%

-Ηλικιακή ομάδα 35-39: το 25% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 38,6%

-Ηλικιακή ομάδα 30-34: το 21% έχει ήδη εμβολιαστεί και με τα ραντεβού της πρώτης δόσης το ποσοστό ανέρχεται στο 33%.

Βασίλης Κικίλιας

Βασίλης Κικίλιας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments