Πως Να

Ελαστικά αυτοκινήτων: Συμβουλές για συντήρηση τους

Ελαστικά αυτοκινήτων: Συμβουλές για συντήρηση τους
Ελαστικά αυτοκινήτων: Τα λάστιχα είναι πολύ σημαντικά για το όχημα και θα πρέπει οι οδηγοί να τα προσέχουν προκειμένου να είναι ασφαλείς.
Ελαστικά αυτοκινήτων: Τα λάστιχα είναι πολύ σημαντικά για το όχημα και θα πρέπει οι οδηγοί να τα προσέχουν προκειμένου να είναι ασφαλείς.

Οι οδηγοί πρέπει να συντηρούν αποτελεσματικά τα ελαστικά αυτοκινήτων για πολλούς λόγους. Να θυμίσουμε ότι τα πρώτα λάστιχα δημιουργήθηκαν το 1845 από τον Thomson. Στο αρχικό του σχέδιο χρησιμοποίησε πλήθος μικρών σωλήνων, τους οποίους κάλυψε με ένα κομμάτι από δέρμα. 

Τα ελαστικά πρέπει οι οδηγοί να τα φροντίζουν για να μπορέσουν να είναι ασφαλείς. Παρακάτω λοιπόν θα βρείτε τον τρόπο που μπορεί ο οδηγός να συντηρεί τα λάστιχα των αυτοκινήτων.

Συμβουλές συντήρησης ελαστικών

  • Τσέκαρε αρχικά το πέλμα

Η σχετική νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει πώς το ελάχιστο βάθος πέλματος ενός ελαστικού θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1.6 χιλιοστά έτσι ώστε να είναι σίγουρος πως οδηγείς με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τόσο σε στεγνό αλλά και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Το βάθος που προτείνουν οι ειδικοί είναι, συνήθως, υπερδιπλάσιο από τα 1,6 χιλιοστά που αναφέραμε και ορίζεται στα 4 χιλιοστά ή ακόμα και περισσότερο. Τι ρόλο παίζει, όμως, αυτό το όριο και τι θα συμβεί αν το αμελήσεις και οδηγείς με «αυλάκια» μικρότερου βάθους;

Όσον αφορά την οδήγηση σε στεγνό δρόμο, αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος καθώς όταν το ελαστικό είναι λείο, χωρίς «αυλάκια» δηλαδή, τα χαρακτηριστικά του αλλοιώνονται από τη στιγμή που δεν υπάρχει το απαιτούμενο «γάντζωμα» στο οδόστρωμα.

  • Ο ρόλος της ζυγοστάθμισης

Πρόκειται για μια όχι και τόσο διαδεδομένη διαδικασία η οποία δεν πραγματοποιείται όποτε είναι αναγκαία από μια μεγάλη μερίδα οδηγών. Πρόκειται για πολύ μεγάλο λάθος για τον εξής λόγο:

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν κάποιοι, η ζυγοστάθμιση δεν αφορά μόνο τους τροχούς ενός αυτοκινήτου, αλλά προστατεύει από ορισμένες φθορές και άλλα μέρη του όπως οι αναρτήσεις, τα ρουλεμάν και το σύστημα του τιμονιού.

Αν αυτό δε σου φαίνεται αρκετό, δες τι ζητήματα προκύπτουν αν δεν την κάνεις:

  • Προκαλούνται περισσότεροι κραδασμοί κατά τη διάρκεια της οδήγησης
  • Το πέλμα των ελαστικών φθείρεται ανομοιόμορφα και γρηγορότερα σε σχέση με πριν
  • Το μπροστινό σύστημα του αυτοκινήτου επίσης φθείρεται γρηγορότερα

Πότε θα τα αλλάξεις;

Εκτός του έλεγχου του πέλματος που ήδη αναλύσαμε, πώς αλλιώς μπορείς να καταλάβεις ότι ήρθε η ώρα της αλλαγής;

  • Βλέπεις ότι έχουν φθαρεί ανομοιόμορφα. Αποτελεί τον ευκολότερο από όλους τους ελέγχους καθώς γίνεται μόνο οπτικά και φαίνεται αμέσως αν ορισμένα σημεία έχουν «φαγωθεί» περισσότερο από κάποια άλλα. Αρχικά, παίρνουμε ως δεδομένο ότι ελέγχεις τακτικά την πίεση των ελαστικών και τη διατηρείς πάντα στα σωστά επίπεδα. Αν δεν το κάνεις αυτό, τότε ο πιθανότερος «ένοχος» για την παραπάνω φθορά είναι κάποιο λάθος σε αυτά.
  • Το βάθος του πέλματος είναι χαμηλότερο από το προτεινόμενο. Αποτελεί λόγο αλλαγής των ελαστικών ώστε να είναι σε θέση να αποδίδουν το 100% των δυνατοτήτων τους.
  • Εντόπισες διάτρηση (τρύπα) πάνω στο λάστιχο. Όσο μικρή και αν είναι, όσο ασήμαντη και αν φαίνεται, όσο λίγο αέρα κι αν δείχνει ότι χάνει το λάστιχο, η αλλαγή είναι υποχρεωτική. Δε μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος ότι δε θα «σκάσει» ξαφνικά το λάστιχο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments