Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 18/6: Σε ύφεση η πανδημία

Κρούσματα σήμερα 18/6: Σε ύφεση η πανδημία
Κρούσματα σήμερα 18/6: Με τους πανδημικούς δείκτες να μειώνονται, οι ειδικοί προχωρούν σε νέα χαλάρωση των υφιστάμενων μέτρων.

Τα κρούσματα για σήμερα 18/06 αναμένεται να εκδοθούν σε λίγη ώρα από τον ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη τα κρούσματα ανήλθαν στα  549  εκ των οποίων 256 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε  52 νέες λοιμώξεις.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε σήμερα και εισηγήθηκε στην κυβέρνηση νέα δέσμη μέτρων. Άλλωστε όλοι οι ειδικοί αναφέρουν πως ήδη η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, ενώ το τέταρτο πανδημικό κύμα πρόκειται να εξαρτηθεί από τους εμβολιασμούς. Κρούσματα σήμερα 18/06

Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, θα πρέπει να γίνουν περισσότεροι εμβολιασμοί

Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι όσο προχωράνε οι εμβολιασμοί τα νέα κρούσματα θα μειώνονται όλο και περισσότερο. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ανέφερε ότι όλες οι καμπύλες οδηγούνται με ταχύτητα προς τα κάτων. Στη συνέχεια μετέφερε την εκτίμηση του για τους διασωληνωμένους. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, θα έχουμε περίπου 200 στις αρχές Ιουλίου, ενώ στα μέσα του μήνα είναι πιθανό να έχουμε πέσει στους μισούς.

Αναφερόμενος στο πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ο καθηγητής τόνισε ότι όλα εξαρτώνται από τη μεταδοτικότητα του ιού. «Αν επικρατήσουν οι μεταλλάξεις, σύμφωνα με τα μοντέλα ο αναγκαίος αριθμός εμβολιασμένων αυξάνεται», ήταν τα λόγια του.

Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι με μια ανοσία που θα φτάνει το 70% του πληθυσμού θα έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. «Πρέπει να εμβολιαστούμε γρήγορα και ευρέως», πρόσθεσε. Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του ιού που προβληματίζουν αρκετό κόσμο. Ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος.

Μιλώντας για τις παρενέργειες που έχουν παρουσιαστεί από τα εμβόλια τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ειδική αναφορά έκανε στις μυοκαρδίτιδες τις οποίες χαρακτήρισε εξαιρετικά σπάνιες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Γώγου δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό περιστατικό.

Πώς θα διατίθενται τα self test

Αν οι φαρμακοποιοί τελικά συμφωνήσουν στο να διαθέτουν τα self test για ακόμη δύο μήνες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όπως ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την οποία συναντήθηκε χθες ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, τότε το νέο καθεστώς θα είναι διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε.

Αρχικά οι φαρμακοποιοί ζήτησαν τα test, να χορηγούνται εφάπαξ στους δικαιούχους κάθε μήνα, δηλαδή και τα τέσσερα μαζί, προκειμένου να μειωθεί ο φόρτος εργασίας.

Δεν έθεσαν ζήτημα αποζημίωσης για τη διανομή τους, όμως εμφανίζονται αντίθετοι στη διάθεση των self test από καταστήματα λιανικής.

Πάντως, για τις περιοχές στις οποίες θα υπάρξει αδυναμία διάθεσης από τα φαρμακεία, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει εναλλακτικούς τρόπους διάθεσης.

Πόσοι εμβολιασμοί έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

Μέχρι σήμερα οι συνολικοί εμβολιασμοί που έχουν γίνει στη χώρα είναι 7.142.822. Χθες 16/6 πραγματοποιήθηκαν 101.390 εμβολιασμοί εκ των οποίων οι 36.882 για την πρώτη δόση και οι 69.543 για τη δεύτερη. Εως τώρα 4.339.032 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση, ενώ 2.980.883 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Παυλάκης και Καπραβέλος για την δεύτερη δόση

Ο κ. Καπραβέλος τόνισε πως είναι αναγκαίο να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ώστε να αποτραπεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας και συνεπώς όσοι δεν πείθονται να κάνουν την δεύτερη δόση του AstraZeneca θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν άλλο εμβόλιο της επιθυμίας τους.

«Προέχει να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας για το τέταρτο κύμα. Όλα τα δεδομένα λένε ότι στο τρίτο (κύμα της πανδημίας) δεν είχαμε κανέναν εμβολιασμένο μέσα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος. Από την πλευρά του, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγχυση που έχει προκύψει με τα εμβόλια και επεσήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Παρότρυνε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση. «Η δεύτερη δόση είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν είναι θέμα η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για υποχρεωτικότητα

«Δεν θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό, ειδικοί είναι η Επιτροπή», σχολίασε στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας για τις οδηγίες για τον εμβολιασμό με το AstraZeneca. Αναφέρθηκε στα μέλη της Επιτροπής Ειδικών, όπως ο Σωτήρης Τσιόδρας, αλλά και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, τονίζοντας πως πρόκειται για τους «κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες και μια Επιτροπή που δεν διόρισα εγώ, αλλά ο κ.Ξανθός, που είχε το πολιτικό θράσος να βγει και να κατηγορήσει».

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, που επικαλέστηκε ο Υπουργός, σήμερα ξεπεράστηκαν οι 7.250.000 εμβολιασμοί. «Είτε αρέσει, είτε δεν αρέσει, οι Επιτροπές προστατεύουν τη Δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή», σχολίασε συμπληρωματικά. Χαρακτήρισε «επικοινωνιακό χαμό» τα όσα ακούστηκαν για το AstraZeneca και τη δεύτερη δόση και είπε ότι πάνω από το 93% όσων είχαν προγραμματισμένη τη δεύτερη δόση με το συγκεκριμένο σκεύασμα την έκαναν τις τρεις πρώτες μέρες και πλέον, το ποσοστό όσων την κάνουν είναι ίσο με όσους κάνουν τη δεύτερη δόση της Pfizer.

«Χαίρομαι για την ωριμότητα της ελληνικής κοινωνίας», είπε σχετικά ο Βασίλης Κικίλιας. Για τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας είπε ότι, «οι ειδικοί εισηγούνται, η κυβέρνηση αποφασίζει» και ότι, «εκ του αποτελέσματος καταφέραμε να γλιτώσουμε τα χειρότερα και να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ». Ξεκαθάρισε επίσης ότι το θέμα με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει «κλείσει».

Υποχρεωτικότητα: Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις

«Η Επιτροπή θα εισηγηθεί δημοσίως», σημείωσε για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας και είπε πως «έγινε πολλή συζήτηση για το σε ποια επαγγέλματα είναι απαραίτητο, όπως γηροκομεία και άλλες δομές που διακυβεύεται η δημόσια υγεία». Αναφέροντας πως σε όποιες αποφάσεις, «θα συνυπολογιστεί και η συνταγματικότητα», τόνισε ότι, «ο πρωθυπουργός δεν πήρε αποφάσεις, αλλά θα εξεταστεί και μετά το καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις».

Σχετικά με το θέμα των προνομίων, απέρριψε τον όρο και είπε ότι προτιμά τη λέξη «ευεργετήματα». «Οι άνθρωποι εμβολιάζονται και επιστρέφουν στην προηγούμενη πραγματικότητα. Καταλαβαίνουμε αυτούς που δεν θέλουν να εμβολιαστούν, αλλά καθήκον μας είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηρίζοντας «λογικό και θεμιτό να υπάρχουν ευεργετήματα».

Σχετικά, τέλος, με τη διάθεση των self tests είπε ότι, «ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συνεχίσει, κάποιοι Σύλλογοι έχουν τις αντιρρήσεις τους». Χαρακτήρισε «παροδικά τα προβλήματα» με τη διάθεση των self test και είπε πως «η κυβέρνηση βρήκε τη λύση στο πρόβλημα», αναφερόμενος στις συμφωνίες που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας ότι έγιναν με κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments