Ελλάδα

Self test: Θετικοί οι φαρμακοποιοί στη συνέχιση της διάθεσής τους

Self test: Θετικοί οι φαρμακοποιοί στη συνέχιση της διάθεσής τους
Self test: Θετικοί είναι οι Φαρμακοποιοί στην συνέχιση της διάθεσης των τεστ αυτοδιάγνωσης, με μία βασική προϋπόθεση.

Εδώ και αρκετές μέρες έχει ξεσπάσει ένα μεγάλο πρόβλημα σε ότι αφορά την διανομή των self test. Όλα ξεκίνησαν όταν οι Φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν πως από τις 19 Ιουνίου σταματούν την δωρεάν διάθεση των τεστ στα φαρμακεία τους. Αμέσως μετά η Κυβέρνηση συναντήθηκε με τους αρμόδιους φαρμακοποιούς.

Καταφατική κατά πλειοψηφία είναι η απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς την κυβέρνηση, για τη δωρεάν χορήγηση των self test. Μόνη προϋπόθεση που έβαλαν στη συνεδρίασή τους οι φαρμακοποιοί, είναι τα δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ, να δοθούν εφάπαξ.

self test

Θετικοί οι Φαρμακοποιοί μετά από δίωρη συνεδρίαση

Μετά από συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος κατέληξε να πει το «ναι» στην πρόταση του Υπουργείου Υγείας, το πρόγραμμα της διάθεσης των self test προς τους πολίτες, να συνεχιστεί από τα φαρμακεία όλης της χώρας για ακόμη δύο μήνες και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Η μόνη προϋπόθεση που έθεσαν οι φαρμακοποιοί είναι τα 4 self test σε κάθε δικαιούχο να δοθούν εφάπαξ και όχι σταδιακά, που θα τους επιβαρύνει με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας. Αυτό άλλωστε ήταν και η πρόταση της κυβέρνησης.

Μένει πλέον να φανεί τι θα γίνει με τους δύο «αντάρτες» Φαρμακευτικούς Συλλόγους -της Αττικής και της Αχαϊας- που έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν στον προγραμματισμό της κυβέρνησης. Στην περίπτωση που εμείνουν στην απόφασή τους, το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει πως θα ενεργοποιήσει εναλλακτικά κανάλια διανομής (σούπερ μάρκετ), ώστε να μη μείνουν ακάλυπτοι οι δικαιούχοι.

Η ανακοίνωση του ΠΦΣ για τα self tests

«Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του κοινού και με Κοινωνική Ευαισθησία το Δ.Σ. του Π.Φ.Σ. με ψήφους 11 υπερ , 3 κατά και 1 λευκό , αποφάσισε τη συνέχιση της δωρεάν διάθεσης των Self Tests από τα φαρμακεία για τους επόμενους δύο μήνες (7ο και 8ο ).

“Το αίσθημα ευθύνης για την προσπάθεια ελέγχου της Πανδημίας και η Κοινωνική μας Ευαισθησία για την προστασία των πολιτών δεν μας επιτρέπουν άλλες σκέψεις. Ως Φαρμακοποιοί στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες και στηρίζουμε την προστασία τους από τον Κορωνοϊό”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Π.Φ.Σ. κ. Απόστολος Βαλτάς».

Ποιοι είναι δικαιούχοι των self test για τους επόμενους δύο μήνες

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, το πρόγραμμα του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου θα συνεχιστεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Ωστόσο, περιορίζονται οι δικαιούχοι, καθώς τελειώνουν τα σχολεία και από την 1η Ιουλίου έχει αποφασιστεί να μην υποβάλλονται σε έλεγχο όσοι έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις του εμβολίου.

Έτσι, οι ομάδες των δικαιούχων που απομένουν, είναι οι εργαζόμενοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών.

Self test: «Εφάπαξ η διάθεση στους δικαιούχους»

Επίσης, προκειμένου να περιοριστεί ο φόρτος εργασίας για τους φαρμακοποιούς, η κυβέρνηση υποσχέθηκε στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, να καταβληθεί προσπάθεια να διατεθούν εφάπαξ 4 self tests σε κάθε δικαιούχο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments