Αθλητισμός

Νίκος Αλέφαντος: Ο άρχοντας της μπαλίτσας

Νίκος Αλέφαντος: Ο άρχοντας της μπαλίτσας
Ο Νίκος Αλέφαντος δεν βρίσκεται πια μαζί μας. Ήρθε, «μας έμαθε μπαλίτσα» και έφυγε, σαν σήμερα, το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουνίου 2020, σε ηλικία 81 ετών. Οι απόψεις του στο pagenews.gr, οι ατάκες του και το σύνθημα, που άφησαν εποχή.

«Τα πάντα όλα» στον παράδεισο. Σαν σήμερα, πριν από ένα χρόνο, το απόγευμα της Τρίτης 23 Ιουνίου, το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος μετά τον απροσδόκητο χαμό του Νίκου Αλέφαντου. Ο 83χρονος προπονητής έφυγε από τη ζωή ύστερα από καρδιακή προσβολή σκορπίζοντας τη θλίψη στους συγγενείς, τους φίλους του και σε όλους όσους τον αγαπούσαν. «Ο Νίκος Αλέφαντος απεβίωσε λόγω διατατικής μυοκαρδιοπάθειας. Παρά την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή και την υπόλοιπη υποστήριξη των θεράποντων ιατρών, εμφάνισε τις τελευταίες εβδομάδες ταχεία επιδείνωση. Παρέμεινε, όμως, όπως επιθυμούσε στην οικία του ανάμεσα στους δικούς του ανθρώπους, την πολυαγαπημένη του σύζυγο, τα παιδιά και τα εγγόνια του» αναφέρεται στο ιατρικό ανακοινωθέν.

Ο έμπειρος τεχνικός ήταν από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές του χώρου. Συνέδεσε το όνομά του με τον Ολυμπιακό, στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (1983, 1994 και 2004), αλλά ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους φιλάθλους όλων των ομάδων. Τα τελευταία χρόνια είχε απομακρυνθεί από τους πάγκους, ωστόσο παρέμενε εντός των τεσσάρων γραμμών είτε σχολιάζοντας σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, είτε αρθρογραφώντας.

Αγαπούσε υπερβολικά την στρογγυλή «θεά» και πρέσβευε μια ποδοσφαιρική εποχή που -δυστυχώς- δεν υπάρχει πια. Ο κυρ-Αλέκος, με το χαρακτηριστικό κόκκινο κοντομάνικο μπλουζάκι, τα έλεγε ωραία… τα εξηγούσε ωραία. “Έφυγε” μα στην πραγματικότητα θα συνεχίσει να είναι εδώ. 

Είχε άποψη για τα πάντα. Τόσο για τα αθλητικά τεκταινόμενα, όσο και για τα πολιτικά. Ποτέ του δεν δίστασε να εκφράσει αυτό που πίστευε. Ατάκες και δηλώσεις του είτε πριν, είτε μετά τους αγώνες έχουν μείνει στην ιστορία ενώ αρκετά συχνά ακούγονται και στα ερτζιανά. Πάμε να θυμηθούμε μερικές από αυτές…

«Στα εξηγώ ωραία; Μάθετε μπαλίτσα ρε από τον άρχοντα»

Ήταν 21 Μαρτίου 1999. Η ΑΕΚ είχε επικρατήσει με 1-0 της Προοδευτικής και στο τέλος του αγώνα ο νυν διευθυντής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ, Γιώργος Λυκουρόπουλος (τότε ρεπόρτερ του συνδρομητικού Super Sport), τον ρωτά για το επεισόδιο που είχε με ποδοσφαιριστή του τον οποίο πέρασε ως αλλαγή στο 46′ και μετά από ένα δεκάλεπτο τον άλλαξε και ήταν έτοιμος να τoυ χιμήξει. Ο Αλέφαντος θέλει να αποφύγει την ερώτηση και αφού ο δημοσιογράφος επέμενε ο πολύπειρος τεχνικός απαντάει μεταξύ άλλων: «Στα εξηγώ ωραία; Μάθετε μπαλίτσα ρε από τον άρχοντα…».

“Καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0”

«Μόλις θα έρθει ο ΠΑΟΚ την Κυριακή, καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0. Στα δίχτυα θα τον βάλει ο Ολυμπιακός…» είναι μια ατάκα του που άφησε εποχή. Στις 12 Μαρτίου 2003 ο Ολυμπιακός φιλοξένησε τον ΠΑΟΚ στη Ριζούπολη. Πριν το ματς ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας, Γιώργος Μύρτσος, φιλοξενεί τον Αλέφαντο σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης για να του σχολιάσει το ντέρμπι. Μεταξύ άλλων “πέταξε” και τη συγκεκριμένη ατάκα. Τελικά, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 2-1 με ανατροπή με τον Αλέφαντο να φιλοξενείται εκ νέου την επομένη του αγώνα, όπου παραδέχεται το λάθος του, αλλά το «καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0», είχε ήδη περάσει στην ιστορία.

“Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο;”

Μία από τις πιο έντονες παρουσίες του στην τηλεόραση ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε στην Έλλη Στάη. Από εκείνη την παρουσία του έχει μείνει στη μνήμη όλων των φιλάθλων το ξέσπασμα του για τη διαιτησία του Δούρου στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό και η ατάκα του “Γιατί δεν βγαίνει ο κύριος Δούρος στο τηλέφωνο”. Μάλιστα, σε εκείνη την εκπομπή ο Νίκος Αλέφαντος δάκρυσε.

“Ντιμπέι ρε, ντιμπέι”

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η ατάκα του «Ντιμπέι ρε, ντιμπέι» προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά το 2015. Με το χαρακτηριστικό του ύφος, ο πολύπειρος προπονητής εξηγούσε ότι ο ίδιος δεν είχε πρόβλημα να κάνει ντιμπέιτ ή ντιμπέι, όπως το έλεγε, με οποιονδήποτε προπονητή του έφερναν μπροστά του, από τον Μουρίνιο μέχρι οποιονδήποτε άλλο. Τόνιζε ότι το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς και να «μην φοβάται». Από τότε αυτή η φράση χρησιμοποιήθηκε από δεκάδες άλλους, ενώ δεν έλειψαν και οι πολιτικοί που την αξιοποίησαν. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ένας από αυτούς καθώς θυμήθηκε τη θρυλική ατάκα του Νίκου Αλέφαντου όταν ήθελε να γίνει ντιμπέιτ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών το 2019. Ο Νίκος Παππάς δεν είχε αφήσει την ευκαιρία χαμένη και για να στηρίξει τον αρχηγό του στη Βουλή πόσταρε το βιντεάκι με τον Νίκο Αλέφαντο να ζητάει… ντιμπέι.

Η “μάχη” με τον Άγγελο Χαριστέα

Επικό ήταν το ξέσπασμα του κατά τη διάρκεια της παρουσίας της Εθνικής ομάδας στο Euro 2008 όταν βρέθηκε καλεσμένος στην ίδια εκπομπή με τον Άγγελο Χαριστέα, ο οποίος είχε βγει μέσω δορυφόρου από το Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας όπου ήταν με την Εθνική. Η ομάδα είχε αποκλειστεί από τη διοργάνωση και ο διεθνής παίκτης δέχτηκε επίθεση για την απόδοση της Ελλάδας, καθώς και για την απόδοσή του. Μέσα σε όλα τα επιχειρήματά του, ο Αλέφαντος κατηγόρησε τον Χαριστέα, ότι η Eθνική αποτελεί μέσο για να βρίσκει ομάδες.

Νίκος Αλέφαντος VS Θωμάς Μαύρος

Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 (1986-1987) ο Αλέφαντος βρισκόταν στον πάγκο της ΑΕΚ. Εκείνο που ξεχώρισε από την παρουσία του στην Ένωση ήταν η κόντρα του με τον Θωμά Μαύρο. Ο “κιτρινόμαυρος” επιθετικός αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα τραυματισμού και στο ματς της 25ης αγωνιστικής απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς ξεκινά στη βασική ενδεκάδα. Στο 81ο τον κάνει αλλαγή και ο κόσμος ξεσπά εναντίον του Αλέφαντου και της διοίκησης. “Στο θέμα Μαύρου η διαφορά μας ήταν από την αρχή το θέμα χρόνου. Πολύ σωστά του είπα όταν ξεκινήσαμε ότι εγώ δεν μπορώ να σε πάρω στην πλάτη μου. Κοίταξε να μη φτάσουμε εκεί γιατί θα φερθώ έτσι. Πήρα ιδιωτικό προπονητή, τον πλήρωσα 60.000 να τον γυμνάζει και να αρχίζει προετοιμασία στον Αρδηττό. Έκανε 200χλμ. Αυτά τα λεφτά τα πλήρωνα εγώ προσωπικά. Τον βλέπω σαν παίκτη σαν αξία.

Προπονητές είχαν την ευτυχία να πετύχουν τέτοιους παίκτες στα ντουζένια τους να πετυχαίνουν 27 και 30 γκολ και είμαι δυστυχής εγώ όταν βρίσκω αξίες τέτοιους παίκτες στο τέλος της καριέρας τους. Εγώ δεν σέβομαι ονόματα του παρελθόντος. Εγώ βλέπω τι γίνεται πάνω στη δουλειά μου. Δεν μπορούν να έρθουν ο Αναστόπουλος και ο Μητρόπουλος σε ηλικία 35 ετών και να μου πουν εγώ ήμουν παικταράς. Τότε που τα έκανες ζούσαν άλλοι από εσένα, τώρα εγώ δεν μπορώ να σε βάλω στην πλάτη μου” ανέφερε μετά την αναμέτρηση στη συνέντευξη Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκλιπών είχε στηρίξει με τον δικό του τρόπο το pagenews.gr.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε τη δική του στήλη εδώ. Μεταξύ άλλων είχε γράψει για τον Ολυμπιακό και τα πρώτα συμπεράσματα από τα φιλικά του καλοκαιριού, για τον Αβραάμ Παπαδόπουλο, αλλά και για την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου από τον ΠΑΟΚ. “Αρκετά με Ντουρμισάι και Ποντένσε, δύσκολοι αυτοί στο γκολ. Ο Ολυμπιακός χρειάζεται σεντερφοράρα. Ο Ολυμπιακός θέλει παίκτες να πάρουν το πρωτάθλημα, να μιλάνε με την αξία τους στο γήπεδο. Το σεβασμό τον επιβάλει η αξία του παίκτη και του προπονητή”, είχε σημειώσει στο συγκεκριμένο του blog. 

Επίσης, είχε μιλήσει για την αγωνιστική εικόνα της ΑΕΚ και τη ζημιά που της έκανε ο Καρντόσο. “Φάνηκε ότι αυτός ο προπονητής έκανε εγκλήματα και είχε πρόβλημα η ΑΕΚ μαζί του… Με τις αηδίες του Καρντόσο περί επιθετικού ποδοσφαίρου, τα ακούω αυτά και βγάζω σπυριά” έγραψε τον Αύγουστο του 2019. 

Άλλοτε πάλι έβγαινε εκτός συνόρων σχολιάζοντας τον Ζινεντίν Ζιντάν. “Τα έχω πει, δεν υπάρχει προπονητής Ζιντάν” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά μετά την βαριά ήττα της Ρεάλ από την Ατλέτικο με σκορ 3-7 τον Ιούλιο του 2019. “Άσε ρε Ζιντάν, βλέπεις τα τρένα να περνάνε, ο Ρονάλντο σας έκανε προπονητές. Είχα πει ότι η Ρεάλ θα βάραγε διάλυση χωρίς τον Ρονάλντο, και από τότε που τον έχασε πράγματι πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο Σιμεόνε είναι προπονητής”.

Όσο για τα τηλεοπτικά και το PAOK TV είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του με το project τονίζοντας πως “υπάρχουν ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν ξέρουν από αυτά τα κόλπα με το κανάλι. Δεν είναι τόσο το 5ευρο, όσο η διαδικασία”.

Από τα Εξάρχεια… στον Πειραιά

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 1939 στην Αθήνα και μεγάλωσε στα Εξάρχεια. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού. Από πολύ μικρή ηλικία βρέθηκε στα γήπεδα φορώντας τη φανέλα Αστέρα Εξαρχείων. Στη συνέχεια μετακινήθηκε στις ΑΕ Χαλανδρίου, ΠΑΟ Ρουφ, Ολυμπιακό Πειραιώς, Ατρόμητο Πειραιώς (Καμινίων), Ολυμπιακός Χαλκίδας, Παναιγιάλειο, Πανελευσινιακό και Βύζαντα Μεγάρων, όπου το 1969 τερμάτισε την καριέρα του. Αφού «κρέμασε» τα παπούτσια του αφιερώθηκε στην προπονητική.

Ο Αστέρας Εξαρχείων ήταν η πρώτη ομάδα που ανέλαβε ως προπονητής το 1969. Εργάσθηκε στους περισσότερους από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς συλλόγους, με αποκορύφωμα τον Ολυμπιακό Πειραιώς στον οποίο εργάστηκε τρεις φορές (ανά μία δεκαετία: τέλη 1983, 1994 και 2004), αλλά και στους ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕ Λάρισας, Ηρακλή, Πανιώνιο και Εθνικό Πειραιώς. Στην Α’ Εθνική προπόνησε και τους ΟΦΗ, Καστοριά, Παναχαϊκή, Ιωνικό, Δόξα Δράμας, Κόρινθο, Απόλλωνα Καλαμαριάς, Προοδευτική και Εθνικό Αστέρα. Επίσης, παρακολούθησε τις προπονητικές και αγωνιστικές μεθόδους σπουδαίων προπονητών, όπως ο Ερνστ Χάπελ, o Κάρλος Αλμπέρτο Παρρέιρα, o Ένζο Μπεαρζότ, ο Μπομπ Πέισλι, ο Αρίγκο Σάκι, ο Μαρτσέλο Λίπι και ο Κάρλο Αντσελότι.

Το μοναδικό τίτλο στην καριέρα του τον κατέκτησε στην Κύπρο

Ο Νίκος Αλέφαντος έφυγε με το παράπονο και την πικρία πως δεν κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με τους “ερυθρόλευκους”. Ωστόσο, ως προπονητής του ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε το Κύπελλο στον τελικό του 1997 με αντίπαλο την Ομόνοια. Οι γαλαζοκίτρινοι πήραν τη νίκη με 2-0 στο Μακάρειο της Λευκωσίας και το τρόπαιο. Ο Φασουλιώτης άνοιξε το δρόμο για τη νίκη και την κατάκτηση, ενώ ο Σωτηρίου διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

Ο εκλιπών ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος μετά τη λήξη του ματς και βούρκωσε πριν μιλήσει στον ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου. “Ήταν μια δικαίωση γιατί στην Ελλάδα με αδίκησαν και βρήκα το δίκιο μου σε αυτά τα παιδιά, στους ποδοσφαιριστές και το ένδοξο σωματείο του ΑΠΟΕΛ. Είμαι πολύ συγκινημένος. Είναι φανταστικοί φίλαθλοι, έχουν μεγάλη, ιστορική ομάδα και τους εύχομαι να έχουν πάντα τέτοιες επιτυχίες”, είχε αναφέρει το βράδυ της 17ης Μαΐου 1997.

“Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι” 

O Νίκος Αλέφαντος ήταν αδιαμφισβήτητα μια γνήσια προσωπικότητα, που εξωτερίκευε όλα όσα σκεφτόταν. Αυτό το στοιχείο της προσωπικότητάς του ήταν που ενέπνευσε και το συγκρότημα «Τα Παιδιά από την Πάτρα», για να γράψουν το τραγούδι με το όνομά του,. «Όταν με κατηγορούν, για κάτι που νομίζουν κι όταν με παρεξηγούν, χωρίς να με γνωρίζουν, όταν άδικα με βάζουν ν’ απολογηθώ, θυμάμαι τον Αλέφαντο. Γεια σου ρε Αλέφαντε είσαι παλικάρι…», είναι τα λόγια του τραγουδιού, που έγινε και σύνθημα. Γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και κυκλοφόρησε στον δίσκο του 1987 «Τα χρυσά τραγούδια», για να γίνει μεγάλη επιτυχία.

Οι στίχοι του τραγουδιού: “Όταν με κατηγορούν για κάτι που νομίζουν κι όταν με παρεξηγούν χωρίς να με γνωρίζουν, όταν άδικα με βάζουν ν’ απολογηθώ, θυμάμαι τον Αλέφαντο. Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι, γεια σου ρε Αλέφαντε, κράτα όσο μπορείς. Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι μην υποχωρείς. Όταν με δικάζουνε χωρίς να έχω φταίξει και όταν το δίκιο μου δεν μπορώ να βρω, όταν ένοχοι με βάζουν ν’ απολογηθώ, θυμάμαι τον Αλέφαντο. Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι, γεια σου ρε Αλέφαντε, κράτα όσο μπορείς. Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλικάρι, μην υποχωρείς”.

Αντίο κυρ-Αλέκο…

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου σύσσωμος ο ποδοσφαιρικός κόσμος αλλά και ο πολιτικός έσπευσαν να τον αποχαιρετίσουν. «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός αποχαιρετά τον Νίκο Αλέφαντο. Δηλωμένος υποστηρικτής του δαφνοστεφανωμένου εφήβου, υπηρέτησε την ερυθρόλευκη τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, σε τρεις διαφορετικές περιόδους. O Nίκος Αλέφαντος λάτρεψε και υπηρέτησε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι την τελευταία στιγμή. Νίκο Αλέφαντε καλό ταξίδι στις αιώνιες θάλασσες…» ανέφερε ο Ολυμπιακός.

“Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Νίκου Αλέφαντου που έφυγε σήμερα από τη ζωή. Ο εκλιπών αγωνίστηκε στα τσικό του Παναθηναϊκού, ενώ κατέγραψε και μία συμμετοχή στην πρώτη ομάδα στις 26/2/56 σε αγώνα με τον Ολυμπιακό Χαλκίδας” έγραψε με τη σειρά του το “τριφύλλι”.

Το αντίο του είπε και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Με ένα story στο Instagram με σκηνές από τηλεοπτικές εμφανίσεις του Νίκου Αλέφαντου και το σχόλιο «Γεια σου ρε Αλέφαντε, ήσουν παλικάρι», αποχαιρέτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με τον δικό του τρόπο, τον μεγάλο προπονητή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments