Ελλάδα

Γώγος: Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία

Γώγος: Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία
Γώγος: Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων μίλησε σχετικά με την επιδημιολογική πορεία και τους εμβολιασμούς.

Τα επιδημιολογικά  δεδομένα είναι καλύτερα, αλλά χρειάζεται τείχος ανοσίας για να αποφύγουμε το 4ο κύμα του φθινοπώρου το οποίο φοβόμαστε επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.

«Έχουμε τα καλά νέα αλλά στη συνέχεια έρχονται τα κακά νέα. Ποια είναι αυτά; Το αν δεν παγιωθεί και δεν συνεχιστεί στον βαθμό που χρειάζεται για την ανοσία (σ.σ. η εμβολιαστική διαδικασία) που είναι σίγουρα το 70% και μπορεί με τις παραλλαγές του κορωνοϊού, να είναι και μεγαλύτερο», εξέφρασε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα».

Όπως ανέφερε, όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες είναι βελτιωμένοι και μάλιστα, προβλέπεται ότι τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου, αλλά προειδοποίησε για το τι θα ακολουθήσει αν δεν υπάρξει προσοχή.

«Έχουμε πολύ καλά δεδομένα αλλά υπάρχει κίνδυνος»

«Είμαστε αρκετά μακριά από την ανοσία, παγκόσμια είμαστε ακόμα χαμηλότερα, επομένως η προσπάθεια είναι μεγάλη. Έχουμε πολύ καλά δεδομένα, για να λέμε τα καλά νέα αλλά δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος έξαρσης νέας, υποτροπής εφόσον δεν συνεχίσουμε στον ρυθμό που είμαστε σήμερα», ξεκαθάρισε ο κ. Γώγος.

Σε ό,τι αφορά τις μάσκες, ο κ. Γώγος είπε ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες οδηγίες και θα αφορούν όλο τον πληθυσμό καθώς πρακτικά δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη όταν μιλάμε για εξωτερικούς χώρους, συμπληρώνοντας όμως, πως εδώ τίθεται θέμα ατομικής ευθύνης και όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι καλό θα είναι να συνεχίσουν να φορούν μάσκες, κυρίως για δική τους προστασία.

Σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων και την χαλάρωση των μέτρων

«Τα προνόμια των εμβολιασμένων είναι δεδομένα και να μη θεσμοθετηθούν. Είναι ελάχιστες οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό.  Όσο νωρίτερα εμβολιαστούμε τόσο καλύτερα για την όποια δραστηριότητά μας» είπε ερωτηθείς για τον εμβολιασμό. «Με το εμβόλιο αποφεύγεις τα τεστ αλλά και την ανησυχία» τόνισε ο κ. Γώγος.

Το χρονοδιάγραμμα για περαιτέρω χαλάρωση κάποιων περιοριστικών μέτρων αναμένεται να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments