Τεχνολογία

Android: Εφαρμογές συλλέγουν κρυφά δεδομένα

Android: Εφαρμογές συλλέγουν κρυφά δεδομένα
Android: Το λογισμικό έχει κάποιες εφαρμογές οι οποίες συλλέγουν κρυφά δεδομένα .

Αν έχετε κατεβάσει εφαρμογές από το Google Play Store στο τηλέφωνο ή το tablet Android για τα παιδιά σας, ίσως θελήσετε να ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα που συλλέγουν οι εφαρμογές, όπως πληροφορεί το techfeeaks. Σύμφωνα με νέα έρευνα, μία στις πέντε εφαρμογές Android που προορίζεται για παιδιά στο Google Play Store δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς συλλογής δεδομένων.

Η μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 20 τοις εκατό των 500 κορυφαίων εφαρμογών Android για παιδιά στο Google Play Store συλλέγουν δεδομένα που πιθανώς παραβιάζουν τον Νόμο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο (COPPA). Οι εν λόγω εφαρμογές Android έχουν ληφθεί από το Google Play Store 492 εκατομμύρια φορές. Η μελέτη διεξήχθη από την Compareitech, η οποία είπε ότι 101 εφαρμογές Android για παιδιά στο Google Play Store έχουν πολιτικές απορρήτου που “προτείνουν” παραβιάσεις COPPA.

Η COPPA επιβάλλεται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και ισχύει για εφαρμογές, υπηρεσίες και ιστότοπους που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών. Σύμφωνα με τη μελέτη, από τις εφαρμογές Android που πιθανότατα παραβίαζαν τους κανόνες απορρήτου, η πλειοψηφία συνέλεξε δεδομένα, αλλά απέτυχε να συμπεριλάβει μια ενότητα για παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα των παιδιών θα μπορούσαν να συλλέγονται με τον ίδιο τρόπο όπως και οι ενήλικες. Οι ερευνητές είπαν: «Μια ξεχωριστή ενότητα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές διασφαλίζουν την ασφάλεια των παιδιών πρέπει να συμπεριληφθεί. Εάν η εφαρμογή δεν συλλέγει καθόλου δεδομένα, αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο». Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ακόμη και αν οι γονείς παρακολουθούν στενά ποιες εφαρμογές χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, θα μπορούσαν να καταλήξουν να κατεβάσουν μια εφαρμογή Android η οποία ενδεχομένως παραβιάζει τους κανόνες απορρήτου.

Τα ποσοστά παραβίασης

Η μελέτη της Comparitech δήλωσε: «274 από τις εφαρμογές που εξετάσαμε είχαν λάβει έγκριση και 50 από αυτές (18%) βρέθηκαν ότι παραβιάζουν τις οδηγίες COPPA. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές και οι πολιτικές απορρήτου τους έχουν περάσει από δύο επίπεδα επανεξέτασης και έχουν ακόμη περάσει τον έλεγχο ποιότητας, παρά το γεγονός ότι παραβιάζουν τα πρότυπα της COPPA »

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το εννέα τοις εκατό των εφαρμογών που αναλύθηκαν έθεσαν το βάρος στους γονείς ή τα παιδιά, ζητώντας από τα παιδιά είτε να αποφύγουν την υποβολή προσωπικών πληροφοριών (PI) είτε ζητώντας από τους γονείς να παρακολουθούν τη χρήση των εφαρμογών των παιδιών τους. «Οι εφαρμογές θα πρέπει να ζητούν τη γονική συγκατάθεση από την αρχή εάν πρόκειται να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα (δεν πρέπει να περιμένουν από τους γονείς να το εξετάσουν οι ίδιοι και σίγουρα δεν θα πρέπει να περιμένουν τα παιδιά να διαβάζουν τις πολιτικές απορρήτου πριν υποβάλουν δεδομένα)».

Η Comparitech χρησιμοποίησε μια σειρά διαφορετικών κριτηρίων για να δει εάν οι εφαρμογές Android για παιδιά παραβίασαν το COPPA. Αυτό περιελάμβανε τον έλεγχο κατά πόσον υπήρχε μια σαφής και περιεκτική διαδικτυακή πολιτική απορρήτου η οποία περιγράφει τις πρακτικές για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από παιδιά κάτω των 13 ετών.

Τι περιλαμβάνουν τα δεδομένα

Σύμφωνα με το COPPA, τα δεδομένα περιλαμβάνουν το όνομα και το επώνυμο, τη φυσική διεύθυνση, τα ηλεκτρονικά στοιχεία επικοινωνίας, τον αριθμό τηλεφώνου, μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ένα αρχείο ήχου που περιλαμβάνει την εικόνα ή τη φωνή ενός παιδιού και άλλες πληροφ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments