Διεθνή

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Στηρίζουμε την επανένωση της Κύπρου
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα ανακοίνωση εκδόθηκε από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Την στήριξη τους στον Αντόνιο Γκουτέρες για την επανένωση της Κύπρου και την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν θα συμμετάσχει σε νέα πενταμερή αν βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων. Ακόμη, ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε ανακοινώσει νέα πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν σε σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου για τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

“Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Μεσόγειο”

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας «Hellas Journal», ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να κάνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Και επεσήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή».

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση του Γενικού Γραμματέα»

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση της άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τις δύο πλευρές να αξιοποιήσουν τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους μέχρι την πραγματοποίηση των επόμενων συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα προσέλθουν με ανοιχτό πνεύμα και διάθεση συμβιβασμού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για την επανεκκίνηση των πολιτικών συνομιλιών για την Κύπρο. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως την δέσμευση και τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης διευθέτησης υπό την κυπριακή ηγεσία για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους και την ευρύτερη περιοχή.

Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να χρησιμοποιήσουν την περίοδο μεταξύ του τερματισμού των σημερινών συνομιλιών και των επόμενων ανεπίσημων συνομιλιών που διοργανώνονται από τον ΟΗΕ ως ένα χρονικό διάστημα για να αναλογιστούν. Ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα επιδείξουν ανοιχτό, ευέλικτο και συμβιβαστικό πνεύμα που είναι απαραίτητο για να βρεθεί κοινό έδαφος», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments